Elokuvavuosi 2012: Paras miesnäyttelijä

parhaatmies

Elokuvavuosi 2012 oli vahvojen miespääosien juhlaa. Asiaa hankaloittaa se, että loppuvuoden huimat suoritukset elokuvissa Lincoln (Daniel Day-Lewis) ja Mestari (Joaquin Phoenix ja Philip Seymour Hoffman) nähdään Suomessa vasta ensi vuonna, ja jäävät näin tämän postauksen ulkopuolelle. 2012 oli silti mistä valita.

George Clooney  vakuutti The Descendantissa. Miehen herkkä tulkinta vaimonsa menettäneestä miehestä, joka onnistuu sotkemaan asiansa on tarkka ja vakuuttava – miehen charmi puree yhä.   Jean Dujardin nappasin The Artistin pääosasta Oscarin, hurmaava ja moni-ilmeinen suoritus säilynee muistoissa pitkään. Brad Pitt puolestaan on kuin hyvä viini, mies paranee vanhetessaan ja omalaatuinen tulkinta Killing Them Softlyn palkkatappajana on vuoden herkullisimpia.

Parhaat miesnäyttelijät vuonna 2012, Top 3:

Michael Fassbender / Shame

Rimpuileva, tuskainen ja herkkä suoritus Shame-elokuvan seksiaddiktina nostaa Fassbenderin listamme kärkeen. Tuloksena ei ole maailman kaunein ja seksikkäin suoritus vaan osittain jopa aidosti nolo ihmiskuva. Fassbender jatkoi 2012 hyvillä suorituksillaan, Prometheuksen David-androidi on eleetön ja osuva suoritus mieheltä, joka tuntuu muuntautuvan monenlaisiin rooleihin.

Michael Fassbender / Shame

Gary Oldman / Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja

Oldman on mies, joka hienoista roolisuorituksista huolimatta jää usein mainitsematta kun palkintoja jaetaan. Retrosti nostalgiavirettä hamuileva agenttiseikkailu Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja saa Oldmanista irti erinomaisen suorituksen. Hitaasti etenevä, oman aikansa ottava tunnelma sopii Oldmanille kuin isot lasit miehen nenälle. Tuloksena on taidokas, koottu ja harkittu suoritus ilman suuria eleitä, pitkiä monologeja ja dramaattisia toimintakohtauksia.

Gary Oldman / Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja

Matthew McConaughey / Killer Joe

Mies ilman paitaa – sitä McConaughey vielä joillekin katsojille on. On kuitenkin tosiasia, että mies on jo aikaa sitten osoittanut olevansa uralleen omistautunut, lahjakas näyttelijä – joka nyt sattuu olemaan siunattu komealla varrella. Jo vuoden 2011 The Lincoln Lawyer esitteli miehestä vakavamman puolen, ja Killer Joen suoritus nostaa miehen Filmitähden listan kolmanneksi. Hyytävä ja rauhallinen ”paha poliisi” on erinomainen suoritus mieheltä, joka onnistui tänä vuonna myös hurmaamaan kaikki naiset Dallasina elokuvassa Magic Mike.  Yllättäen McConaugheysta on noussut yksi aikamme monipuolisimmista näyttelijöistä – uskomme että luvassa on vielä paljon hienoja suorituksia.

Matthew McConaughey / Killer Joe

 

Kommentit