Elokuvavuosi 2012: Paras naisnäyttelijä

parasnainen_featured_620x35

Vuosi 2012 oli naisnäyttelijöiden suhteen haastava. Vuoden tarjonnasta nousi esille vain muutama todella hieno roolisuoritus ja tuntui, että laadukkaat naishahmot oli jätetty tänä vuonna paitsioon.

Vuoden suurista ensi-illoista kunniamaininta kuuluu Nälkäpelissä ihastuttaneelle Jennifer Lawrencelle, joka toi persoonallaan nuorille suunnattuun elokuvaan uskomattomasti syvyyttä. The Artistin suloinen ja sympaattinen Bérénice Bejo ansaitsee maininnan eloisasta olemuksestaan ja kolmannen maininnan arvoiseksi nousee Carey Mulligan Steve McQueenin ohjaamassa elokuvassa Shame.

Parhaat naisnäyttelijät vuonna 2012, Top 3:

Tilda Swinton (Poikani Kevin)

Lionel Shriverin muutaman vuoden takaiseen kohuromaaniin perustuva Poikani Kevin tutkii äitiyttä ja sen haasteita. Sitä, miten pitkälle äidin rakkaus voi riittää ja mistä voikaan johtua se, että lapsesta kasvaakin hirviö. Skotlantilaisen Lynne Ramsayn ohjaama draama ei ole helppoa katsottavaa.

Tilda Swintonin roolisuoritus tunteidensa kourissa riutuvana Evana on häikäisevä. Lahjakas Swinton huokuu roolihahmonsa sisäistä ristiriitaa ilmeettömyydestään ja eleettömyydestään huolimatta voimalla. Vuoden vaikuttavimpien elokuvien joukkoon laskettava Poikani Kevin ei irrota otettaan ihan heti lopputekstien jälkeenkään.

Swinton nähtiin myös pienessä, mutta herkullisessa roolissa Wes Andersonin ohjaamassa elokuvassa Moonrise Kingdom.

Tilda Swinton / Poikani Kevin

Kate Winslet (Carnage)

Kaksi poikaa riitelee puistossa ja toinen hujauttaa toiselta irti kaksi hammasta. Tämä johtaa Roman Polanskin ohjaaman Carnagen alkutilaan, missä lasten vanhemmat keskustelevat sivistyneesti poikiensa käytöksestä.

Carnage on hulvaton satiiri ihmisistä rooliensa ja kulissiensa takana. Elokuvan dialogi on verratonta ja laatunäyttelijöiden työn jäljen seuraaminen ilo silmälle. Carnagen kuvaukselliset ansiot eivät saa aikaan ihastuksen huokaisuja ja elokuvan viehätys perustuukin siihen, kuinka ensin poliittisesti korrektit ihmiset riisutaan naamioistaan. Jäljelle jää pikkusieluisia, henkisesti rumia ihmisparkoja.

Kate Winsletin käytännöllisesti katsoen oksettava hienostunut rouva on poppoon herkullisin hahmo. Näyttelijä pääsee revittelemään ronskiksi kääntyvässä roolissaan estoitta ja Winsletin kaltaiselta ammattilaiselta tämä onnistuukin mainiosti.

Kate Winslet / Carnage

Marion Cotillard (Luihin ja ytimiin)

Elokuvan hahmojen elämästä on glamour kaukana, se keskittyy selviytymiseen, kumppanuuteen ja elämään. Miekkavalaskouluttaja Stéphanie on täynnä elämää ja uhmaa, kunnes menettää jalkansa onnettomuudessa. Epätodennäköiseksi avuksi tulee juro Ali, ja kaunis sekä voimauttava tarina saa alkunsa.

Kenellekään ei tule yllätyksensä Cotillardin ikimuistoinen ja koskettava suoritus itsepintaisena ja tunteellisena naisena – Stépahien rooli on vuoden ehdottomia helmiä. Naisen suoritukset vuonna 2012 eivät jääneet tähän, vaan  Cotillard nähtiin myös Christopher Nolanin ohjaamassa Yön ritarin paluussa.

Marion Cotillard / Luihin ja ytimiin

Kommentit