Elokuvavuosi 2012: Parhaat pahikset

pahisfeat

Elokuvien ystäviä hemmoteltiin vuonna 2012 mitä mainioimmilla pahiksilla. Toimintaelokuviin ei synny kunnollista jännitettä ilman vaakakuppia kallistavaa pahan airuetta, ja kulunut elokuvavuosi vyöryttikin esiin toinen toistaan taitavampia tai kammottavimpia nyrjähtäneitä yksilöitä.

Poikani Kevin-elokuvan pahis ei ole tyypillisimmästä päästä. Tämä lapsi ei ime voimiaan paholaisen lähteestä, kuten lapset näissä rooleissa yleensä. Kevin on arkipäiväinen, rankka ja realistinen kuvaus aiheesta, jonka ympärillä tänäkin vuonna on käyty monia keskusteluja mediassa. Sulkeutunut ja tunteettomalta vaikuttava nuorukainen, jota teini-ikäisenä tulkitsi hienosti Ezra Miller, on epätavallinen mutta yhtä hyytävä pahis kuin muutkin esitellyt persoonat.
Täysin toista äärilaitaa edustaa Nälkäpelin Presidentti Snow, joka vallanhimossaan ja turmeltuneisuudessaan romuttaa vuosittain satojen perheiden elämän kertaheitolla järjestämällä kuolinkamppailun hienolla areenalla. Korruptio ja viihde lyövät tyylikkäästi kättä, kun Donald Sutherland tekee päätöksiä kylmän viileästi. Myös naisista löytyi vastusta vuonna 2012; Dredd-elokuvassa Tuomarille tuli hiki kun Lena Headyn esittämä MaMa pistää luodit viuhumaan. Tämä arpinaamainen, kovan koulun käynyt rikollisjoukkion johtaja ei anna sukupuolensa hidastaa – Dreddin on kuoltava.

Parhaat pahikset vuonna 2012, Top 3:

Bane / Yön ritarin paluu

Kähisevä-ääninen, traumatisoitunut ja väkivahva Bane pistää Lepakkomiehen kovilleYön ritarin paluuelokuvassa. Hirviömäiseltä näyttävä härkäniskainen Bane on pahiksena klassinen; vahva, kiero ja kavalan suunnitelman portinvartija. Tom Hardy tulkitsee hienosti vain silmät paljastavalla naamiolla varustettuna psykoottista ja maanista miestä, jolla näyttää olevan vain yksi tehtävä. Bane ei ylitä Yön ritari-trilogian pahiksissa Jokeria, mutta on vuoden pahisgalleriassa ehdoton kuningas.

Bane / Yön ritarin paluu

Silva / Skyfall

Hullu, sulava, järjettömän älykäs ja mieleltään nyrjähtänyt. Mitä aseita James Bond tarvitsikaan jotta pystyi kaatamaan erään kaikkien aikojen parhaista Bond -pahiksista? Javier Bardemin vaivattomasti näyttelemä Silva on blondissa hiusmallissaan järjetön persoona; lapsellisia kiukkukohtauksia saava psykopaatti ei pelkää käyttää hyväkseen kaikkia mahdollisia keinoja. Tuloksena on ikimuistoinen paha poika, joka pistää Bondin todella koville – ja nostaa erinomaisesti menestyneen Skyfall-elokuvan parhaiden Bond-elokuvien joukkoon.

Silva / Skyfall

Loki/ The Avengers

Fanien suureksi suosikiksi ei yllättäen noussutkaan yksikään supersankareista elokuvassa The Avengers, kuten olisi voinut odottaa. Tom Hiddlestonin näyttelemä Loki hurmasi hymyllään, suurilla suunnitelmillaan ja ehkä vuoden päheimmällä päähineellään itsensä konnakolmikon kärkikastiin. Veljestään Thorista poiketen Loki haluaa valloittaa maapallon, ja uhkailee, kiristää ja kiukuttelee itsensä supersankarien tutkaan, aiheuttaen paljon kaaosta, huutoa ja hammastenkiristelyä. Tämä pahis on paitsi vaarallinen, myös melkoinen diiva.

Kommentit

Tags from the story