21 Jump Street (2012) ★★★★

21jumpst_featured_958x339

1980-luvun lopulla esitetty nuorisosarja 21 Jump Street kouluihin ja jengeihin soluttautuvista poliiseista nosti aikoinaan Johnny Deppin kuumimpien nuorten näyttelijöiden joukkoon. Tv-sarjan lopettamisesta 1991 lähtien on aika ajoin huhuttu sen uudelleenlämmittelystä elokuvan muodossa, mutta vasta nyt -20 vuotta myöhemmin- elokuva on todellisuutta.

21 Jump Street on Chris Millerin ja Phil Lordin esikoisohjaus näyteltyjen elokuvien saralla. He ovat aikaisemmin ohjanneet animaatiosarjaa Clone High sekä vuonna 2009 ilmestyneen koko perheen animaatioelokuvan Poutapilviä ja lihapullakuuroja. Nyt tämä kaksikko on ottanut käsittelyynsä lähes kulttistatusta nauttivan tv-sarjan ja muokannut siitä nykyaikaistetun elokuvaversion. Ennakkoasenteita vastaan vielä erittäin toimivasti.

Millerin ja Lordin elokuva ei ole 80-luvun tarinan uusinta vaan ennemminkin sen jatko-osa. Lisäksi se luottaa toiminnan kaverina draaman sijaan komediaan. Elokuvan 16-vuotiailta kielletty -leima kertoo jo jotain siitä, että kyseessä ei ole koko perheelle suunnattu, siloiteltu toimintaelokuva. Jos huumeiden käyttö ei riitä tätä tekemään niin sitten ainakin pippelivitsit, joita lohkotaan enemmän kuin komedioissa aikoihin (ehkä nyt nalle-elokuva Ted poislukien).

21 Jump Streetin pääosakaksikko Schmidt (Jonah Hill) ja Jenko (Channing Tatum) ovat entisiä koulukavereita -tai pikemminkin ottaen kouluvihamiehiä- jotka sattumusten kautta päätyvät työpariksi haettuaan poliisikouluun.

Poliisikoulusta valmistumisen jälkeen alkavat oikeat työt, mutta luokkansa huonoimpiin kuuluva kaksikko ei pääse aluksi kovinkaan seksikkäisiin hommiin. Mokattuaan ensimmäisen pidätyksensä heidät lähetetään nuoren ulkonäkönsä takia 21 Jump Streetille, missä tehtävänantona kuuluu soluttautua paikalliseen high schooliin ja selvittää siellä liikkuvien huumeiden alkuperä.

Tehtävästä muodostuu monitahoinen, sillä varsinaisen poliisityönsä lisäksi molemmat miehet joutuvat omilla tavoillaan kohtaamaan oman high school -menneisyytensä sekä sen, että muutamassa vuodessa maailma on muuttunut -melkoisesti! Kun Jenko vielä 7 vuotta aikaisemmin oli koulun halutuin kundi, roolit keikahtavatkin hassusti päälaelleen, kun nyt nörtteys ja ekoilu onkin coolimpaa kuin öykkäröinti.

Leikitellessään ihmisstereotypioilla ja maailman muuttumisella 21 Jump Street muodostuu yllättävän hauskaksi ja omaperäiseksi toimintakomediaksi, joka saa paikoitellen nauramaan aidosti ja paikoitellen kiemurtelemaan myötähäpeästä hahmojen puolesta. Se on iloinen yllätys niille, jotka odottivat pelkkää nostalgialla ratsastavaa uusintajulkaisua.

Toki 80-luvun sarjaan viitataan, vieläpä varsin konkreettisesti, sillä elokuvassa nähdään pienissä cameorooleissa alkuperäisen sarjan päärooleissa nähdyt Johnny Depp ja Peter DeLuise. 21 Jump Street toimii tarinallisesti kuitenkin omilla jaloillaan.

Itseironialtaan vahva 21 Jump Street ei yritä olla vakavasti otettava elokuva. Sekä Hill että Tatum näyttävät liian vanhoilta high school -rooleihinsa (kuten yleensäkin vastaavissa rooleissa näyttelevät näyttelijät), ja käsikirjoitus tuo tämän rohkeasti myös esille. Se myös viljelee viittauksia muihin populaarikulttuurin tuotoksiin, mutta ei tee sitä liian räikeästi, jottei tämä nouse ärsytyskynnyksen yli.

Channing Tatum on opettajankin mielestä liian iso

Kokonaisuutena 21 Jump Street on yksi vuoden suurimmista yllättäjistä, sillä kaikista ennakko-odotuksista huolimatta se onnistuu olemaan yhtä aikaa sympaattinen, nokkela, vauhdikas ja erittäin hauska toimintaelokuva. Komedia, jonka voisi joskus katsastaa vaikka uudemmankin kerran!

Runsaat lisämateriaalit sisältävät puolisen tuntia poistettuja kohtauksia sekä mokaotoksia, jotka eivät sisällä pelkkää naurun kihertämistä, kuten näillä hupikoosteilla harmillisen usein on tapana. Lisäksi mukana on pieniä koosteita elokuvan tekemisestä – koulun penkille paluusta pyssyn heilutteluun ja onpa mukana myös pieni kumarrus jo lähes legendana (ainakin elokuvan näyttelijöiden ja ohjaajien keskuudessa) pidetylle Johnny Deppille. Lisäksi mukana on ohjaajan ja näyttelijöiden kommenttiraita.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

 21 Jump Street

  • Ohjaus: Phil Lord, Chris Miller
  • Käsikirjoitus: Michael Bacall
  • Pääosissa: Jonah Hill, Channing Tatum, Dave Franco, Brie Larson
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: toiminta / komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit