21 tapaa pilata avioliitto (2013) ★★★★

21tapaapilataavioliitto

Rakkaus on vaikea asia. Kun alkuhuuma haihtuu, voi sohvalla istua ihminen joka ei vastannutkaan odotuksia, osoittautuu täysin eri ihmiseksi tai liiton alta kaivavat maata lukemattomat pikkusynnit. Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa on tarttunut aiheeseen rennosti, ja tuloksena on hurmaava, hauska, tarkkanäköinen ja nokkela suomalainen romanttinen komedia. Tässä murheellisten tarinoiden ja hevimusiikin maassa 21 tapaa pilata avioliitto edustaa ihanan kepeää tarinankerrontaa, ja on sellaisenaan äärettömän tervetullut piristys.

Tarina kertoo Sannasta (Armi Toivanen), jonka väitöskirjan aihe käsittelee X  tapaa pilata avioliitto. Sanna kiertää ihmisten häissä kuvaamassa tätä elämän mullistavaa tapahtumaa, haastatellen avioparia ennen ja jälkeen häiden – arjen jo astuttua kuvioihin. Sannan mukaan avioliitto ei ole järkevä, eikä missään nimessä luonnonmukainen olotila ja ihmiset etsivät jatkuvasti tapoja sabotoida omaa liittoaan. Tapahtui tämä sitten alitajuisesti tai ei, merkit ovat useilla pareilla ilmassa jo häissä – ja haastattelukierros noin vuosi häiden jälkeen osoittaa yleensä Sannan teoriat oikeaksi. Sannan vastapainona toimii yltiöromanttinen Aino (Essi Hellén), joka odottaa vain tapaavansa sen oikean perustaaksen perheen. Paineita kerrakseen.

Meno on kuin Satuhäät tv-sarjassa, häät ovat tapahtuma joihin ladataan niin paljon toiveita ja odotuksia, että on ihme että kenenkään pää kestää itse avioliittoa. Kyyninen Sanna on ehkä hahmona hieman kärjistetty, mutta niin aito, että jokainen kyseistä elämänvaihetta elänyt  nainen tunnistaa Sannasta itsensä. Seksi seksinä ja muut haihatukset sikseen, sunnuntai-aamun häpeävaellukset yhden illan hoidon kotoa kotiin ja kavereiden romanttiset haaveet ovat nakertaneet usean sinkkunaisen mieltä läpi historian.

Suomalainen arki levittäytyy eteen hyvin uskottavana, Sannan eronneiden vanhempien omat ongelmat kärjistyvät perinteiseen suomalaiseen melankoliaan, Hannele Lauri ja Vesa Vierikko ovat erinomaisia tahoillaan. Sannan elämäänkin ilmestyy mies, odottamattomasta suunnasta. Elokuvan tarinan kannalta on helpotus, että kaikki ei todellakaan mene täysin putkeen, vaan tuloksena on sarja häpeää aiheuttavia tilanteita ja eräänkin pariskunnan tuho, joka kliseisyydessään on naurettavan hurmaava ja osuva. Onko elokuva tarinana sarja epäonnisia tapahtumia jonka lopussa kenties odottaa vääjäämätön onnellinen loppu?  Kenties, mutta onneksi herkulliset sivuhahmot, nolottavan tarkat kuvaukset aviopareista ja ihmisten käsittämättömistä tavoista saavat katsojan sekä hihittämään että nolostumaan. Kuinka moni meistä loppujen lopuksi löytää itsensä valkokankaan hahmoista?

21 tapaa pilata avioliitto Ohjannut: Johanna Vuoksenmaa
Käsikirjoittanut: Johanna Vuoksenmaa
Pääosissa: Armi Toivanen, Riku Nieminen, Essi Hellén, Aku Hirviniemi
Genre: Komedia
Alkuperämaa: Suomi 2013
Facebookissa

Kommentit