5 syytä rakastaa Alien-elokuvia

alienfeature

Ridley Scottin luotsaama Prometheus saapuu teattereihin tällä viikolla. Elokuva sijoittuu tapahtumiltaan  pari vuosikymmentä aikaan ennen Alien -elokuvan tapahtumia. Siksi Filmitähti muisteleekin, miksi Alien-elokuvat ovat niin hyviä…

 

Ellen Ripley

Moni nykyinen naispuolinen toimintasankari on paljosta velkaa Ellen Ripleylle, ja ennen kaikkea sen esittäjälle Sigourney Weaverille. Tämä omituisessa  viha/rakkaus-suhteessa avaruusolion kanssa elävä nainen tuntee sapelihampaisen vihollisensa perinpohjin. Hänellä riittää sydäntä ja sisua taistella loppuun saakka tilanteessa, jossa useammat vain käpertyisivät nurkkaan huutamaan ja itkemään. Ellen Ripley on, ja tulee aina olemaan, yksi kaikkien aikojen kovimpia toimintasankareita.

Alien

Toisena tähtenä loistaa ilman muuta kiiltävän musta, tappava ja hyytävä avaruusolento, joka silpoo ihmisiä tieltään sitä mukaan kun nämä sattuvat tulemaan eteen. Täydelliseksi tappokoneeksi tituleerattu olio kulkee pitkin käytäviä happoa suonissaan, armoa tuntematta. Tämä olio poikkeaa useimmista avaruusörkeistä siinä, että sen ainut missio on tappaa; se ei juuri juonittele maailmanvalloitusta joten se menee eteenpäin kuin juna, pysähtyen ainoastaan tappamaan ihmisiä. Sen loistava ulkomuoto on suoranainen design-helmi, joka perustuukin sveitsiläisen H.R.Gigerin piirroksiin.

Ympäristö

Kauhuelokuvaksi hyvin pian muuttuva Alien-elokuva asettaa ihmiset tiukkaan paikkaan. Kirjaimellisesti. Tästä kauhujen talosta ei voi poistua, sillä ulkona on vain kylmä avaruus ja matka sukkulalle joka voisi olla pelastus, on pitkä matka. Todella pitkä. Suljetun paikan tunnelma, pimeät käytävät, ahtaat lokerot ja käytävä toisensa perään jatkuvat labyrinttimäiset tiet eivät tarjoa muuta kuin itkua ja hammastenkiristystä pakoon yrittävälle ihmisjoukolle.

Androidit

Ihan kuin paranoiaa aiheuttavia elementtejä ei olisi tarpeeksi, ilmeisesti kehenkään ei voi luottaa. Ihmiseksi luultu kanssataistelija voikin osoittautua androidiksi, ja androidiksi tiedetty osallinen voikin olla auttamaton apu tiukassa tilanteessa. Lance Henriksenin näyttelemä Bishop saa esikuvansa, kun Prometheuskin tuo kyytiin oman androidinsa; Michael Fassbenderin näyttelemänä.

Legenda elää

Tuli uudesta Prometheuksesta millainen hyvänsä, ja saa se hyvän tai huonon vastaanoton, yksi asia on varma. Alien-elokuvat jäävät, ja ovat jo jääneet, pysyvästi populaarikulttuuriin. ”Get away from her, you bitch!” tai tagline ”In space no one can hear you scream” ovat jumittuneet pysyvästi kulttuuriimme. Elokuvan kohtauksia on käytetty toistuvasti hyväksi elokuvissa ja tv-sarjoissa, ja kaikki tietävät mitä t-paidan alta voi purskahtaa rintakehän läpi kun vähiten odotat. Iljettävät kasvamis-kapselit, joissa hämähäkkimäiset pienokaiset odottavat pahaa-aavistamattomia uhrejaan, ovat syöpyneet luultavasti jokaisen verkkokalvoille.

Kommentit