50-vuotias Johnny Depp

depp_featured_620x350

Tänään, kesäkuun 9. täyttää pyöreät 50 vuotta yksi aikamme suurimpia elokuvatähtiä: John Christopher Depp II. Vuonna 1984 Wes Cravenin ohjaamassa kauhuelokuvassa Painajainen Elm Streetillä näyttelijäuransa aloittanut Depp on ehtinyt keittyä monenlaisessa liemessä niin urallaan kuin yksityiselämässäänkin. Alun perin rokkitähden urasta haaveillut Depp on ollut naimisissa kerran (vuosina 1983-1986), mutta parhaiten suuri yleisö muistaa hänen suhteensa Kate Mossin, Winona Ryderin (josta muistona muokattu tatuointi ”Wino Forever”) ja viimeisimpänä kahden lapsensa äidin Vanessa Paradisin kanssa.

Toimittajallenne Johnny Depp on ollut yksi suurimpia näyttelijäihastuksia jo 20 vuoden ajan. Ihastus ei ole rajoittunut näyttelijän omaperäiseen ulkonäköön, vaan suurimmaksi osaksi hänen lahjakkuuteensa ja muuntautumiskykyynsä näyttelijänä. Johnny kuuluukin mielestäni Suurien Filmitähtien joukkoon, sinne samaan porukkaan James Deanin, Marilyn Monroen ja Marlon Brandon legendojen seuraan.

Olen fanittanut häntä ensimmäisestä näkemästäni Depp-elokuvasta lähtien. Tuo ensimmäinen oli Cry-Baby joskus 90-luvun alussa. Vaikka Depp ei kyseisessä elokuvassa nyt vielä ollutkaan ulkonäöksellisesti silloiseen suosikkimuottiini (pitkätukka-rokkipoika) mahtuva, seinälleni hän silti pääsi – sinne niiden pitkätukkien keskeen Wade ”Cry-Baby” Walkerin fiftari-lookkeineen.

Seuraavaksi tulleet Tim Burtonin suloinen Saksikäsi-Edward (josta alkoi Burtonin ja Deppin jo kahdeksan elokuvan verran kestänyt yhteistyö) ja Lasse Hallströmin sympaattinen Gilbert Grape sulattivat sydämeni Deppille ja mies nousi suosikkinäyttelijälistani kärkeen. Siellä hän on pysynyt tähän päivään asti, vaikka hänen uralleen onkin mahtunut niin huippusuorituksia kuin vikavalintojakin. Burtonin ihastuttava Ed Wood, Jim Jarmuschin kummallinen Dead Man ja Terry Gilliamin huumehuuruinen Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa niiden huippujen joukossa ja vaikkapa Nick of time ja Astronaut’s wife taas ei-niin-huippujen.

depp_600

Depp on siitä mielenkiintoinen näyttelijä, että vaikka hän teki jo nuorempana loistorooleja, hänen uransa pysytteli suhteellisen pienenä pitkään. Sitten vuonna 2003 syntyi ilmiö: kapteeni Jack Sparrown renttu Pirates of the Caribbean -sarjassa on varmasti tunnetuin ja ehkä myös rakastetuin Deppin hahmo. Eikä se mikään huono valinta olisikaan, sillä kunnon rokkiäijän habituksella Depp vetää Sparrow’na niin uskottavan ja hauskan roolin, että yhtä legendaarista hahmoa saa komedioista ihan etsimällä etsiä. Ja saihan mies roolistaan ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa vuonna 2004.

Deppin toinen Oscar-ehdokkuus annettiin heti seuraavana vuonna kirjailija J.M.Barrien roolista Marc Forsterin ohjaamassa elokuvassa Finding Neverland – tarinan lähteillä ja kolmas vuonna 2008 Burtonin ohjaamasta kauhumusikaalista Sweeney Todd, joka on verisimpiä musikaaleja mitä olen koskaan nähnyt. Siinä musikaalinen Depp pääsi esittelemään laulunlahjojaan. Ehdokkuudet tuskin loppuvat tähän ja kyllä hänen tuon himoitun kultapystin jossain vaiheessa elämää vielä soisi voittavankin.

Seuraavaksi Depp nähdään heinäkuun alussa ensi-iltansa saavassa Gore Verbinskin ohjaamassa elokuvassa The Lone Ranger, missä Depp näyttelee intiaanisoturi Tontoa.

© Päivi Laajalahti

Kommentit

Tags from the story