50/50 (2011) ★★★

arvostelu_5050_feature

50/50 on kummallinen komedia. Se on nimittäin komedia syöpään sairastuvasta nuorukaisesta. Ei kuulosta kovin huvittavalta aiheelta.

Adam (Joseph Gordon-Levitt) on kiltti ja kunnollinen 27-vuotias nuori mies. Hänellä on viehättävä tyttöystävä (Bryce Dallas Howard) ja mielenkiintoinen työ. Sitten eräänä päivänä selkäkivun takia lääkäriin mennyt Adam saa tietää sairastavansa syöpää, josta toipuminen on yhtä mahdollista kuin siihen kuoleminen.

Elämä järkkyy. Miten tämä voi olla mahdollista terveiden elämäntapojen nuorukaiselle?

Diagnoosi järkyttää kuitenkin vielä enemmän Adamin lähipiiriä. Paras ystävä Kyle (Seth Rogen) pyrkii auttamaan tilannetta omalla rääväsuisella tavallaan, kun taas Adamin äiti (Anjelica Huston) lamaantuu lähes täysin. Tyttöystävälle tilanne on lopulta ylitsepääsemätön.

Vakavasta tilanteesta johtuen Adam lähetetään myös terapeutille, mutta nuori Katherine (Anna Kendrick) ei ole vielä ehtinyt toteuttaa teoriaoppejaan käytännössä tarpeeksi pitkään ja Adam joutuu koekaniinin osaan.

Anna Kendrick terapioi Joseph Gordon-Levittia

Aiheestaan huolimatta Jonathan Levinen (All the Boys Love Mandy Lane) ohjaus kantaa. Se muodostaa draamakomedian sydämen Adamin ympärille ja liikuttaa samalla kun -yllättävää kyllä- onnistuu olemaan myös kepoinen. Tilanteessa, jossa ihminen tarvitsisi kaiken ympärillä olevan tuen, roolit kääntyvät ja Adam joutuukin itse tukijan rooliin. Harteillaan sekä oma sairautensa että läheistensä tukeminen ei ihminen pitkään jaksa, vaan jonkinlainen ulospääsy pitää keksiä.

Adamin sukkulointi velvollisuuksiensa ja omien toiveidensa välillä on kirjoitettu kunnioittavalla ja lämminhenkisellä tavalla unohtamatta kuitenkaan tietynlaista karheutta ja vakavan aiheen vaatimaa itseironiaa.

Oli huvittavaa myös huomata löytävänsä hahmojen keskeltä itsensä. Allekirjoittaneen suuta vedettiin väkisinkin hymyyn, kun Adam lenkillä käydessään jää tyhjällä tiellä odottamaan liikennevalon vaihtumista punaisesta vihreään ennen tien ylittämistä ja silminnähden turhautuneena siltikin vain odottaa vihreään valoon asti.

[box type=”info”] 50/50 Ohjaus: Jonathan Levine Käsikirjoitus: Will Reiser Pääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick, Bryce Dallas Howard, Anjelica Huston Genre: komedia / draama Valmistusmaa: USA 2011 IMDb[/box]

Kommentit