A Dangerous Method (2011) ★★★★

dmfeature

Psykoanalyysin synnyn ja luojien pariin katsojat johdattaa erikoislaatuisia elokuvia tekevä ohjaaja David Cronenberg. Tällä kertaa mies tarttuu Jungin ja Freudin tarinaan, punoen rauhallista ja pinnan alla kytevää juonta kasaan tyylikkäästi. Elokuva jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itselleni tarina kahdesta miehestä, heidän pienestä pelistään ja muutamasta vuodesta elämässään oli katsomiskokemuksena lähellä täydellistä. Pääosissa loistavat aina yhtä charmikas ja lahjakas Viggo Mortensen Freudina ja koko ajan suorituksiaan parantava Michael Fassbender Jungina.

Tarinan alussa Jungin hoidettavaksi saapuu sekopäinen ja hysteerinen nuori nainen. Tämä Venäjän juutalainen, viehättävä Sabina Spielrein (Keira Knightley) on Jungin ensimmäinen potilas johon hän kokeilee uutta, Freudin keksimää puheterapiaa. Sabina osoittaa paitsi huomattavaa vastaanottavuutta hoitoa kohtaan, myös erinomaista analyyttistä ajattelukykyä sekä ymmärrystä psyykestä. Hoidon myötä Jung lähestyy esikuvaansa Freudia, ja näiden kahden välille muodostuu mentor-oppipoika -suhde, joka kuitenkin natisee liitoksissaan. Freud, hiljaisesti manipuloiva ja äärimmäisen älykäs mies ei jousta mielipiteistään. Jung pitää vanhempaa miestä teorioihinsa kangistuneena, liian fiksaantuneen seksuaalisiin teorioihinsa, kun taas Jung halajaa tutkia myös henkimaailman asioita.

Samalla Sabina pääsee luikertelemaan korrektin Jungin ihon alle, pidättyväinen intohimo väreilee pinnan alla ja katseet viipyilevät toisen kasvoilla aina vain pidempään. Toisenlaista kemiaa on kahden miehen välillä, hillitty ja harkitseva Freud on hyvä vastakohta nuorelle ja ehkä hieman naiville Jungille, joka kyllä oppii pian elämän perussäännöt. Mortensen on elementissään vanhempana miehenä joka jääräpäisesti, ja maineestaan huolehtien, pitää ohjaksia tiukasti käsissään. Miesten keskustelut ovat soljuvia ja nautinnollisia.

Kolmanneksi pyöräksi, ja todelliseksi vastavoimaksi tieteen miehille, tuo Otto Gross (mainio Vincent Cassell), psykologi itsekin. Gross, joka alkuaan oli Freudin potilas, tuo Jungin pidättyväiseen ja hartaan järjestelmälliseen elämään pyörremyrskyn lailla ideoita ja tunnetta. Mies osoittautuu paljon vaarallisemmaksi tunteen tasolla kuin Sabina ikinä. Siinä missä Jung ja Freud ovat puheen ja analytiikan miehiä, on Gross pelkkää virtaa ja tunnetiloja, mielihalujen täyttämisen evankeliumia julistava sekopää. Näyttelijätyössä ei ole mitään huomautettavaa, jokainen istuu rooliinsa kuin valettu. Knightley tekee minun silmissäni ensimmäisen kunnollisen roolisuorituksensa ongelmaisena mutta yhtä kaikki fiksuna naisena.

Keira Knightley ja Michael Fassbender houkutuksen pyörteissä.

Psykoanalyysi ja katsojan siihen liittämät mielikuvat värittävät kokemusta, omasta katsantokannasta riippuen miehistä voi olla montaa mieltä. Elokuva itse ei kuitenkaan jakele teorioita, eikä mielipiteitä. Se esittää kliinisen kylmästi miesten tarinan, metodien synnyn ja polun jota kaikki hahmot astelevat loppuunsa saakka. Asian tekee konkreettiseksi lopussa nähtävät tekstit, jotka kertovat miten kullekin kävi. Toisille huonommin, ja toisille elämä oli suopeampi. On helppo unohtaa että kyseessä ovat oikeat ihmiset, näyttelijöiden vakuuttava työ on niin hyvää että on hankala kuvitella miltä esikuvat oikein näyttivätkään.

[box type=”info”] A Dangerous Method . Ohjaus: David Cronenberg. Käsikirjoitus. Christopher Hampton, John Kerr. Pääosissa: Viggo Mortensen, Keira Knightley, Michael Fassbender ja Vincent Cassell. Genre: Biografia / Draama. Alkuperämaa. UK, Saksa, Kanada, Sveitsi 2011. IMDb[/box]

Kommentit