Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä (2011) ★★★

incredibly

Elokuva lähtee melkein mahdottomasta asetelmasta; se perustuu Jonathan Safran Foeyrin menestysromaaniin joka onäärimmäisen hieno lukukokemus.  Niinpä käykin, että elokuva ei onnistu puristamaan omalaatuisesta tarinasta sitä herkullisinta osaa, vaan joutuu kertomaan tarinansa kompromisseja tehden, kadottaen samalla tarinan sydämen ja sielun. 

11-vuotias Oskar (Thomas Horn) on omalaatuinen poika. Hän on menettänyt  isänsä, jalokivikauppiaan ja vapaa-ajan tiedemiehen (jota esittää takaumissa Tom Hanks) 9/11 terroristi-iskussa. Päivä, jota Oskar kuvaa Pahimmaksi päiväksi, leimaa tämän neuroottisen keksijän, vegaanin, tiedemiehen ja  melkein kaikkea pelkäävän pojan elämän. Eräänä päivänä Oskar löytää sinisestä vaasista kuoren ja avaimen. Kuoreen on kirjoitettu teksti  Black, ja avain ei käy mihinkään asunnossa olevaan lukkoon.

Oskar saa elämälleen kiinnekohdan, avaimen täytyy olla viimeinen viesti ja tehtävä isältä, joten Oskar päättelee että avaimeen sopiva lukko on löydettävä. Pojan matka käy läpi Manhattanin, tämän kahlatessa läpi kaikkia Black-nimisiä ihmisiä systemaattisesti. Seurakseen tälle retkelle hän saa epätodennäköisen kumppanin, isoäidin kotona asuvan Vuokralaisen joka ei osaa puhua. Pitkä mies (Max Von Sydow) viestii kirjoittamalla alati mukana kulkeviin vihkoihinsa, ja yksinkertaisempiin kysymyksiin vastaus löytyy kämmeniin tatuoiduista kyllä ja ei -teksteistä.

Tarinan opetus, jos sellaista haluaa edes hakea, on tottakai se että tärkeintä ei ole määränpää vaan matka. Etsintänsä aikana Oskar törmää ihmisiin, kuunnellen näiden tarinoita ja kertoen omansa. Samalla hän tutustuu outoon mieheen ja kasvaa luultavasti ihmisenä. Tarinan juju on kuitenkin toissijainen, ja loppu on niin siirappinen kuin vain voi osata pelätä.

Ikäänkuin valon pilkahduksina, elokuva onnistuu välillä tavoittamaan omaperäisen pojan aivoitukset, tuomaan yhtä aikaa kaaottisen mielen ja järjestelmällisen etsinnän yhteissoinnut esiin. Se kuitenkin hukkaa liian monta ihanaa yksityiskohtaa ja tarinaa, joita ei mitenkään olisi edes voitu tuoda tarinaan. Ainakaan ilman että elokuva olisi venynyt neljätuntiseksi. Elokuvan ehdoton helmi onkin näyttelijätyö, äitiä esittävä Sandra Bullock, Hanks, Sydow ja nuori Horn tekevät tarinasta katsomisen arvoisen. Heidän työskentelynsä on vaivatonta ja sulavaa, ilman minkään sortin kompasteluja. Koko elokuvaa leimaakin tietty puhtaus ja täydellisyys, se etenee sujuvasti ja paineetta. Samalla se menettää kirjan sisältämän kirpeyden ja keksimisen ja ihmetyksen tunteen.

Ekstrat
Making Extremely Loud and Incredibly Close kertaa elokuvan tarinan kirjasta elokuvaksi. Mielenkiintoisempaa antia tarjoaa Finding Oskar, jossa todella omalaatuisen hahmon näyttelijäksi valittu Thomas Hirn kertoo roolistaan. Hirn itse muistuttaa hahmoaan yllättävän paljon, ja se sisältää paljon materiaalia kuvauspaikoilta. Ten Years Later sitoo elokuvan yhteen 9/11 -tapahtumien kanssa, ja kuinka elokuvassa haluttiin muistaa tapahtumaa ja siinä kuolleita. Viimeinen ekstra Max Von Sydow: Dialogue With the Renter kertoo hiljaisen vuokralaisen hahmon rakentamisesta meikkaushuoneesta kuvauspaikoille.

[box type=”info”] Extremely Loud & Incredibly Close . Ohjaus: Stephen Daldry. Käsikirjoitus: Eric Roth. Pääosissa: Thomas Hirn, Tom Hanks, Sanda Bullock ja Max Von Sydow. Genre: Seikkailu / Draama. Alkuperämaa: USA 2011. IMDb.[/box]

Kommentit