Abraham Lincoln – Vampire Hunter (2012) ★★★

lincoln_featured_620x350

”Häpeilemätöntä huttua tyylikkäässä paketissa”

Kun elokuvan nimi on Abraham Lincoln: Vampire Hunter, kovin vakavasti otettava elokuva ei voi olla kyseessä. Eikä olekaan. Mutta ihan vakavasti ottaen elokuva on kuitenkin tehty: presidentti Lincolnin oikea historia on otettu tarinaan mukaan olennaisena osana ja toimintakohtaukset on rakennettu laadulla. Huolimatta täydellisen överiksi vedetystä aiheestaan Abraham Lincoln: Vampire Hunter ei nöyristele vetämällä kokonaisuutta latteaksi komediaksi. Vampyyrien tappaminen on kuulkaas tärkeä asia!

Nuori Abraham Lincoln (Lux Haney-Jardine) joutuu todistamaan äitinsä kuoleman oudoissa olosuhteissa, jotka viittaavat yliluonnollisen voiman läsnäoloon. Koko pienen ikänsä nuori mies hautoo kostoa ja isänsä kuoleman jälkeen lähtee toteuttamaan elämäntehtäväänsä – mutta koston kohde Jack Barts (Marton Csokas) ei noin vain kuolekaan tavalliseen luotiin.

Benjamin Walkerin näköiseksi aikuiseksi varttunut Abraham tapaa baarissa salaperäisen Henryn (Dominic Cooper), joka kertoo hänelle kaiken vampyyreistä ja opettaa kuinka niitä tuhotaan. Henryn lähettiläänä Abraham suuntaa missiolle hopealla karaistu kirves kädessään, mutta yöllisten seikkailuittensa ohella huomaa löytävänsä voimaa muunlaisistakin asioista.

Oikeamielinen Abraham on aina ollut valmiina puolustamaan heikommassa asemassa olevia ja vastustanut orjuutta pienestä pojasta lähtien, jolloin hänen paras ystävänsä oli mustaihoinen Will. Voimakasääninen mies houkutellaan mukaan politiikkaan ja kuinka ollakaan, pian hänet äänestetään presidentiksi. Ystävänsä Will (aikuisena Anthony Mackie) rinnallaan hän suuntaa kaikki voimansa orjuuden poistamiseen, mikä johtaa myös uuteen yhteenottoon vanhojen vihollisten, vampyyrien, kanssa.

Gettysburgin taistelu saa aivan uudenlaisen käänteen, kun kuvioihin astuu vampyyreiden esi-isä Adam (Rufus Sewell) apureineen.

Ennakko-odotukset eivät rehellisesti sanottuna olleet suuren suuret, mutta vaikka Abraham Lincoln: Vampire Hunter melkoista huttua onkin, se lopulta toimii omassa viitekehyksessään yllättävän hyvin. Visuaalisesti se on tehty laadulla, joka tarjoilee muutamia uusia ja omaperäisiäkin jippoja toimintakohtauksissaan. Esimerkiksi takaa-ajokohtaus villiintyneiden hevosten joukossa on tyylikäs, eikä sellaisia kovin usein näe. Akrobaattiset stuntit ovat ihailtavia, varsinkin kun lisämateriaaleissa kerrotaan useiden näyttelijöiden tehneen itse stunttinsa ilman tietokoneen apua. Pääosan Walkerille kertyy ekstroissa runsaasti kehuja juurikin stunttiensa tekemisestä ja roolinsa fyysisemmän puolen (mm. kirveen näppärä pyörittely) huolellisesta harjoittelusta.

Amerikkalaisesta kansallisikonista olisi ollut helppo tehdä jalustalle nostava palvontakertomus. Elokuvan ohjaaja on kuitenkin venäläinen Timur Bekmambetov, jonka ote keskushahmoon ei ole niin patrioottinen kuin se jonkin amerikkalaisen ohjaajan käsissä olisi voinut olla. Lincoln esitetään synkkänä sankarina Batmanin tyyliin.

Seth Grahame-Smithin romaaniin pohjautuva ja kirjailijan itsensä käsikirjoittama elokuva uskaltaa ottaa kohteekseen kansallissankarin ja sijoittaa tämän huikean visuaaliseen genre-elokuvaan heiluttamaan kirvestä. Tämä vaatii rohkeutta ja on ehdottomasti hatunnoston arvoinen asia. Uskollisesti Lincolnin elämään liittyviä historiallisia faktoja, kuten orjuuden vastustaminen, tarinaan ujuttava elokuva rakentuu häpeilemättömän suoraviivaiseksi toimintaelokuvaksi, joka luottaa ylitse vedetyn kokonaisuutensa voimaan.

Lisämateriaalit ovat joiltakin osin jopa kiinnostavampia kuin itse elokuva. Mukana on tunnin ja vartin mittainen kokonaisuus behind the scenes -koosteita, joissa elokuvan tekijät ja näyttelijät kertovat tunnelmiaan tarinasta, elokuvan suunnittelusta, kuvauspaikoista ja esimerkiksi maskeerauksesta. Lisäksi tarjolla on The Great Calamity, pieni animaatiopätkä Lincolnin päiväkirjasta Edgar Allan Poen tapaan.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Abraham Lincoln: Vampire Hunter 2012
Ohjannut: Timur Bekmambetov
Käsikirjoittanut: Seth Grahame-Smith
Pääosissa: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Rufus Sewell
Alkuperämaa: USA 2012
IMDb

Kommentit