Ajatuksia tulevasta Star Wars -elokuvasta näyttelijäjulkistuksen jälkeen

starwars_featured

Nyt se sitten tuli, kauan odotettu virallinen tieto siitä, ketkä näyttelevät uudessa, ensi vuonna valmistuvaksi ilmoitetussa Tähtien sota -elokuvassa. Elokuvahan on numeroltaan Episodi VII ja se sijoittuu Jedin paluun jälkeiseen aikaan, mutta senhän kaikki toki tiesivät.

Elokuvan, jota ei koskaan pitänyt tehdä ja joka kuitenkin Lucasfilmin Disneylle siirtymisen jälkeen päätettiin sittenkin tehdä, ympärillä on pyörinyt hirmuinen huhumylly koko sen ajan, kun ensimmäisen kerran elokuvasta kerrottiin julkisuuteen. Tulevatko alkuperäiset hahmot ja näyttelijät mukaan vai polkaistaanko elokuvalla käyntiin kokonaan uusi tarina? Käytetäänkö käsikirjoituksessa tuttuja Expanded Universe -materiaaleja? Termiä (Expanded Universe eli EU) tuntemattomille tiedoksi, että tämä tarkoittaa kaikkia niitä Tähtien sodasta kirjoitettuja kirjoja ja sarjakuvia, jotka jatkavat alkuperäistä tarinaa kuuden elokuvan ulkopuolelle.

Moni sarjan ystävä on odottanut näkevänsä uudessa elokuvassa EU:sta tuttuja hahmoja, kuten Han Solon ja Leia Organan lapset tai vaikkapa Mara Jaden. Lucasfilm on kuitenkin nyt ilmoittanut sulkevansa olemassaolevan EU:n pois Tähtien sota -kaanonista -vaikka tähän mennessä kaikkea Lucasfilmin hyväksynnän saanutta kirjallisuutta on pidetty osana virallista Tähtien sotaa. Tällä tempulla tuotantoyhtiö antaa käsikirjoittajille vapaammat kädet luoda uutta tulevaisuudessa. He eivät ole enää sidottuja kertomaan Jainasta, Jacenista, amiraali Thrawnista tai Mara Jadesta, vaan he voivat lähteä viemään tarinaa haluamaansa suuntaan vailla EU:n historiataakkaa. Uuden elokuvan tarina voi siis olla ihan mitä tahansa.

Nyt tiedämme kuitenkin sen, että Harrison Ford, Carrie Fisher ja Mark Hamill nähdään uudessa elokuvassa alkuperäisinä hahmoinaan. Elokuvan on kerrottu sijoittuvan sopivasti kolme vuosikymmentä Jedin paluun tapahtumien jälkeen, joten alkuperäisten näyttelijöiden ikääntyminen ei haittaa. Oletettavaa on, että heidät nähdään kuitenkin vain sivuosissa ja nuoremmilla näyttelijöillä aloitetaan kertoa tarinaa uudelta kantilta jatkoelokuvia ajatellen. Myös C-3PO:ta esittävä Anthony Daniels, Chewbaccaa esittävä Peter Mayhew sekä R2-D2:n sisällä työskennellyt Kenny Baker ovat mukana.

Uusista näyttelijöistä mukaan on ilmoitettu nyt tulevan seuraavat: John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson ja Max von Sydow.

John Boyega elokuvassa Attack the Block
John Boyega elokuvassa Attack the Block

Näyttelijäuutisen jälkeen alkoi kova spekulointi siitä, kuka näyttelee mitäkin uudessa elokuvassa. Suurta närää aiheutti myös se, että uusia naisrooleja on tässä vaiheessa täytetty vain yksi. Tosin tästä on jo uutisoitu, että näyttelijäjulkistukset eivät olisi tässä vielä kaikki – lisää naishahmoja voi siis hyvinkin olla luvassa, ainakin näyttelijöitä rooleihin valitessa haettiin useampaa kuin yhtä naista.

Nuori Daisy Ridley on porukan tuntemattomin nimi, mutta kasvoiltaan hän muistuttaa hyvin paljon Natalie Portmania. Vahva veikkaus onkin, että hänestä tehdään Hanin ja Leian tytär. Toivottavasti pirtsakka nuori jediritari.

Girls-tv-sarjassa ja Inside Llewyn Davis -elokuvassa näytellyt Adam Driver oli huhujen kohteena jo jokunen aika sitten. Hänestä on veikattu elokuvan pahista, joten mahdollinen sithin rooli voi mennä sinne. Ainakin miehen kirveellä veistetyt kasvot sopisivat hyvin pahisten puolelle.

Attack the Block -scifielokuvassa alieneiden kanssa taistellut John Boyega on melko varmasti hyvisten puolella myös Tähtien sodassa, sillä olisi poliittisesti erittäin epäkorrektia tehdä porukan ainoasta tummaihoisesta näyttelijästä pahis. Nuori jediritari kenties? Voisin hyvin kuvitella hänet myös Daisy Ridleyn hahmon vastaparina ja romantiikan kohteena.

Brendan Gleesonin poikaa Domhnall Gleesonia (Harry Potterit, About Time, Anna Karenina) on veikattu Luke Skywalkerin pojaksi. Ulkonäöksellisesti hän rooliin sopisikin, samoin tätä herttaisen näköistä kaveria on vaikea ajatella pahikseksi.

Ruotsalainen Max von Sydow on 85-vuotiaana varsinainen näyttelijälegenda. Hänet voi nähdä niin sithien valtiaana kuin vanhana ja viisaana, Yodan kaltaisena jedimestarinakin.

Oscar Isaac on jonkinasteinen mysteeri. Hänessä on vähän samaa kuin Han Solossa, joten mies voisi hyvin soveltua tavalliseksi ihmiseksi, sellaiseksi Hanin tyyppiseksi seikkailijaksi ja oman tiensä kulkijaksi.

insidellewyn_800

Suurin mysteeri on kuitenkin Andy Serkis, jonka rooli voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Serkisin filmografiaa katsoessa voisin kuitenkin arvailla hänen roolihahmonsa olevan ei-ihminen, Yodan tapaan. Mahdollisesti jotain Klonkun tapaan tietokoneella tuotettua. Toivottavasti ei kuitenkaan uusi Jar Jar Binks.

Kun George Lucas aloitti Tähtien sota -elokuvat 70-luvulla, sen pääosakolmikko oli vielä melkoisen tuntemattomia, näyttelijäuraansa aloittelevia nuoria. Siksi onkin kiinnostavaa, että myös nyt mukaan on otettu paljon tuoreita kasvoja. Varsinkin Ridley ja Boyega ovat vielä reissussa rähjääntymättömiä, eivätkä Gleeson tai Driverkaan vielä ole aivan kaikkien tuntemia kasvoja. Serkis, von Sydow ja Isaac ovat jo kannuksensa elokuvabisneksessä hankkineet, mutta tokihan mukana pitää olla myös alan konkareita. Moni sarjan ystävä olisi varmasti halunnut mukaan megatähtiä ja seksikkäitä nimiä, mutta niitä ei mukana nyt ole. Hyvin monimuotoinen ja sitä kautta myös erittäin kiinnostava porukka näyttelijöitä kuitenkin.

Seuraavan Tähtien sodan ohjaa J.J. Abrams (joka polkaisi uudelleen käyntiin myös Star Trek -sarjan) ja käsikirjoituksesta vastaa Lawrence Kasdan, joka on kirjoittanut myös Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun. Potentiaalia saada aikaan hyvä jatko rakastetulle avaruussaagalle siis on. Mielenkiinnolla odotamme jatkoa! Ja vaikka pienellä skeptisyydellä uutiseen Episodi VII:sta alussa suhtauduinkin, enköhän itsekin vanhana Tähtien sota -fanina tärise innosta siinä vaiheessa, kun alkufanfaari alkaa soida ja keltainen alkuteksti skrollata ylöspäin…

– Päivi Laajalahti

Kommentit