Alan Partridge: Kukkona tunkiolla (2013)★★★★

alphapapa

– And do you suffer from any nervous conditions such as panic attacks?
– Do I look like I suffer from panic attacks? I had one panic attack at the car wash, it was a perfect storm of no sleep, uh no wife and angry brushes whirling towards me and by the time the hairdryer came on, I was in the footwell.

Steve Cooganin esittämä Alan Partridge on eräänlainen brittiläinen instituutio itsessään. Tv-sarjoissa, teemaohjelmissa ja radio-ohjelmissa juontaja on seikkaillut jo vuodesta 1991, mutta hahmon saaminen valkokankaalle ottikin sitten aikaa. Onneksi tämä tapahtui, sillä Kukkona tunkiolla on komediahelmi. Ei kovin hienostunut, mutta nokkela, räävittömän hauska ja häpeämättömän nautinnollinen. Siitä nauttiakseen Alan Partridgen ei tarvitse olla ennestään tuttu hahmo; nokkelan kuivakan brittihuumorin rakastaminen on kuitenkin etu.

Kuten nykymaailmassa ikävän usein käy, iso mediatalo haluaa nielaista korporaatiokitaansa North Norfolk Digital -radioaseman. Partridge juontaa leppoisaa, mutta veitsenterävää ohjelmaansa yhdessä Simonin kanssa. Miehet ruotivat ajankohtaisia, sekä ajattomia ongelmia, soittaen samalla herkullisen nostalgista ja iskevää musiikkia. Taloon marssii kuitenkin joukkio tummapukuisia yrityskätyreitä, jotka läiskäisevät radioaseman nimeksi Shape, ja haluavat potkia vanhaa lihaa pihalle kulmista kulumasta. Potkuista kimmastuneena Colm Meaneyn esittämä juontaja Pat tekee kuten vain todella epätoivoinen mies voi tehdä. Hän ottaa käteensä aseen, nappaa radioaseman väen panttivangeiksi ja kyttäpartiot säntäävät paikalle.

alan_2

Alan Partridgesta sukeutuu hyvin epätodennäköinen sankari. Toki miehen motiivit ovat hyvin itsekkäät, näkyvyys televisiossa, yleisön selkeä ihailu ja yleinen keskiössä oleminen ovat vanhenevalle miehelle mannaa taivaasta. Omaa etuaan ajava, mutta ehkä kuitenkin pohjimmiltaan hyvää tarkoittava Partridge on yllättävän kylmähermoinen. Tuloksena on verbaalista ilotulitusta sisältävä komedia, joka jättää fyysisen komiikan vähemmälle. Sitäkin löytyy, mutta se ei ole koskaan ollut osa Partridgen brändiä – se tehdään kasvattaakseen tapahtumien ympärille hieman lihaa.

Parhaimmillaan komedia on laukoessaan täysiä järjettömyyksiä sarjatulella, niin että katsoja yhtä aikaa nauttii nokkeluuksista, ja yrittää pysyä perässä. Sen soundtrack on mukanaan vievää melodiaa, joka kulminoituu jo elokuvan alussa nähtävään kohtaukseen jossa Partridge ajaa töihin. Radiosta pauhaa Roachfordin Cuddly Toy, ja juontaja laulaa mukana kitarisat heiluen – jokainen katsoja voi samaistua mieheen, ainakin sillä hetkellä.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

ALAN PARTRIDGE: ALPHA PAPA  Ohjaus: Declan Lowney
Käsikirjoitus: Peter Baynham, Steve Coogan
Pääosissa: Steve Coogan, Colm Meaney
Alkuperämaa: UK 2013
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,