American Horror Story, 1. tuotantokausi

ahs

”Tv-sarjaksi harvinaisen piinaavaa jännitystä”

American Horror Story on juuri sitä, mitä sen nimi lupaakin: Kaliforniaan sijoittuva kauhusävytteinen, aikuiskatsojille suunnattu kummitusjuttu. Sarjan tuotantokaudet koostuvat eri aikakausiin ja lokaatioihin sijoittuvista tarinakokonaisuuksista, joilla jokaisella on omat hahmonsa.

12-osainen ensimmäinen tuotantokausi sijoittuu ajankohdaltaan nykypäivään. Harmonin perhe muuttaa Kaliforniaan aloittaakseen uuden elämän, ja ostaa komean kartanon pilkkahintaan. Hulppealla talolla on kuitenkin karmiva menneisyys ja pian perheelle valkenee, mistä johtuu sen ”lempinimi” Murder House – useilla talon entisillä asukkailla on nimittäin ollut tapana kuolla verisesti ja väkivaltaisesti.

Harmonin perheeseen kuuluu psykiatrina toimiva isä Ben (Dylan McDermott), äiti Vivien (Connie Britton) sekä teini-ikäinen tytär Violet (Taissa Farmiga). Vivien toipuu yhä vuosi aikaisemmin aivan raskauden loppuvaiheessa tapahtuneesta vauvan kuolemasta sekä sitä seuranneesta Benin uskottomuudesta. Muutosta huolimatta liitto natisee liitoksistaan ja kapinallinen tytär kipuilee sen seurauksena viiltelemällä itseään.

Perheen naapurissa asustaa omalaatuinen Constance Langdon (Jessica Lange) Downin syndroomaa sairastavine tyttärineen. Constancella on ensi käden tietoa talon ja sen asukkaiden menneisyydestä, mitä varjostaa kuitenkin yliluonnollisten tapahtumien aura. Tähän liittyvät niin Harmonin perheen taloudenhoitaja Moira (Frances Conroy), kasvoiltaan puoliksi paloarpien peitossa oleva Larry (True Bloodistakin tuttu Denis O’Hare) sekä Beniltä henkisiin ongelmiinsa apua hakeva nuorukainen Tate (Evan Peters). Lisäksi talossa nähdään hiippailevan salaperäinen, lateksiasuinen mies.

Uskottomuuden teeman ympärille rakennettu ensimmäinen tuotantokausi on tyylikkään pelottava, intensiivistä jännitystä sisältävä kauhukertomus, jota ei voi suositella herkimmille katsojille. Sen rankassa ja raa’assa kuvastossa käsitellään niin veristä väkivaltaa, silpomista, kauhuelementeillä höystettyä seksiä kuin ihan perinteistä kummittelukauhuakin.

Tarina on taustaltaan vakavaa draamaa, joka käsittelee henkisiä ongelmia, parisuhteen haasteita, uskottomuutta, lapsen menetystä, kouluterrorismia, murhia ja itsemurhia. Tämä vakava paketti on American Horror Storyssä kuorrutettu yliluonnollisilla elementeillä, piinaavalla jännityksellä ja pelottavilla säikäytyksillä. Se on tv-sarjana teemaltaan harvinaisen kokonaisvaltaisesti karmiva ja pelottavuudessa jättää kevyesti jalkoihinsa esimerkiksi yliluonnollisia asioita käsittelevän Supernaturalin.

Mikäli pelottavuus ei ole este, kiehtova sarja nappaa tiukasti otteeseensa heti ensimmäisessä jaksossa. Talon arvoitus avautuu pienin askelin lyhyillä katsauksilla historiaan ja yhdessä nykyajan ihmissuhdedraaman kanssa muodostaa ihastuttavan pelottavan kummitusjutun, joka koukuttaa katsojansa ja jota on yhden jakson katsomisen jälkeen pakko saada lisää. Sarja heittää katsojilleen haasteita ja vihjeitä mieltä kiihottamaan ja saa esimerkiksi pähkäilemään, kuka tarinan hahmoista onkaan elävän ihmisen sijaan itse asiassa kummitus ja miksi tämä hahmo edelleen kulkee talon käytävillä.

Upea Jessica Lange on palkittu Constancen roolistaan jo Golden Globella, Emmyllä ja SAG (Screen Actors Guild) -palkinnolla. Keskeisissä sivurooleissa nähdään mm. Zachary Quinto ja Kate Mara.

Lisämateriaalina ensimmäisellä tuotantokaudella on lyhyt Murder Housen esittely, vajaa puolituntinen Behind the Scenes -kooste, pieni kooste sarjan avausjakson luomisesta sekä mahdollisuus tutustua talon aaveisiin.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Kommentit