Animatricks-festivaaleilla ihailtiin lasten omia tuotoksia

Animatricks - Zombien hirmutyöt

Tänä viikonloppuna järjestetään Helsingissä Bio Rexissä Animatricks -animaatioelokuvien festivaali. Lauantaina ohjelmistossa oli mm. lapsille suunnattu näytös, missä näytettiin lasten itsensä tekemiä animaatioita. Näytöksen elokuvat oli tehty Lasten ja nuorten kulttuuri- ja monitoimitalo Vernissassa, ja lyhytelokuvien nuorimmat tekijät ovat 10-vuotiaita, vanhimmat vähän yli parikymppisiä.

Näytöksen alkukuvana näytettiin jakso Anima Boutiquen Ylelle tuottamasta animaatiosarjasta Kikattava Kakkiainen.

Alle 10-minuuttisia animaatioita näytöksessä oli mukana seitsemän. Jokainen näistä oli tehty nukkeanimaationa ja mielikuvituksen lento tarinoissa oli rajatonta. Vaikka lauantain lapsille suunnattu päivänäytös oli kaikkea muuta kuin loppuunmyyty, jokainen elokuva innosti yleisöstä taputukset ja naurunpyrskähdyksiä kuului vähän väliä.

Animatricks - Appelsiinijaffaa
Appelsiinijaffaa

10-13-vuotiaiden tekijöiden Mutanttifisu on kalajuttu vailla vertaa. Lihakiista puolestaan kertoo nälkäisistä ihmisistä, jotka haaveilevat hampurilaisista mutta joille tarjotaankin vain kasvisruokaa. Appelsiinijaffaa on Mirror of Madness -yhtyeen musiikin siivittämä kertomus joukosta janoisia. Jouluanimaalio puolestaan on sympaattinen tarina joulumielestä ja sen jakamisesta myös ulkona värjötteleville eläimille. Wormer tarttuu tärkeään aiheeseen tasavertaisuudesta, Zombien hirmutyöt on puolestaan komedia zombiesta, jonka hirmutyöt eivät miellytä sen luonutta tiedemiestä. Gozillan välipalassa syödään sopimattomia ja taistellaan hieman.

Jokaisesta työstä paistaa läpi tekemisen riemu ja lapsen ilo. Mielikuvitukselliset ja toisaalta myös yhteiskunnallisesti kantaaottavat tarinat ovat ilahduttavia, niissä ei ole vielä kangistuttu aikuisille helposti tyypillisiin kaavoihin. Nukkeanimaatioissa näkyy käsin tekemisen jälki ja kuvauksessa ja leikkauksessa luovuuden käyttö on ihailtavaa. Tästä ryhmästä voi kasvaa tulevaisuuden suuria lupauksia.

Mutta mikä oli kohderyhmään kuuluvan 6-vuotiaan seuralaisen mielestä kaikista paras elokuva? Se on helppo arvata:

– Se missä se otus pieraisi kovasti!

Gozillan välipala -animaatiossa Gozillalla nimittäin tuntuu olevan taipumus ilmavaivoihin.

© Päivi Laajalahti / Filmitähti

Kommentit

Tags from the story
, ,