Annie Hall (1977) ★★★★

anniehall

Annie Hall on Woody Allenia puhtaimmillaan. Neuroottinen, New Yorkia rakkaudella kuvaava sekä miehen ja naisen välisissä suhteissa piehtaroiva elokuva on syy joillekin rakastaa Allenia – kun toiset karsastavat näitä. Ihmissuhteen kiemuroissa häsläävä, oman elämänsä Don Juan, Alvy Singer (Allen) rakastuu päätä pahkaa omalaatuiseen Annieen, vain huomatakseen että kaikki satumaiselta tuntuvat rakkaustarinat eivät pääty onnellisesti.

Kepeällä otteella aiheeseen tarttuva elokuva on humoristisesta otteestaan huolimatta tarkkanäköinen. Rakkaustarina joka päättyy hieman kehnosti on nykyisin indie-elokuvien arkikauraa, mutta vuonna 1977, jolloin Annie Hall ilmestyi, ote on ollut raikas ja tuore. Diane Keatonin esittämä Annie on kuin tuulahdus raikasta ilmaa Alvylle, joka pyörii älykkönaistensa kanssa puhuen kommunismista, esiintyen komediakeikoillaan, tuskaillen samalla kuolemanpelkonsa kanssa.

Annie on kepeä, seksikäs, viehättävä ja jotain täysin uutta piintyneelle New Yorkilaiselle. Suhde menee ylös ja alas, samalla kun dialogi keskittyy tarkkanäköisiin oivalluksiin ihmissuhteista ja elämästä. Kaikkea kuitenkin leimaa huumori, Annie Hall tuntuu komedialta joka on liian älykkäästi sanailtu genreensä. Koska puhetta riittää, tuntuu että elokuva vaatisi runsaasti keskittymistä – mutta kyseessä on jonkinasteinen harha. Dialogi soljuu vaivatta katsojan sisään, ja kaikessa on vaivattomuuden tuntu. Mitään ei yritetä tehdä väkisin, vaan näyttelijöiden ja tarinan laatu tekee katsomisesta suoranaisen nautinnon.

A relationship, I think, is like a shark. You know? It has to constantly move forward or it dies. And I think what we got on our hands is a dead shark.

Annie Hall voitti parhaan elokuvan Oscarin 1978 – Star Warsin nenän edestä. Jälkikäteen ajatellen ratkaisu ehkä oli väärä, ottaen huomioon Tähtien sodan merkityksen jälkipolville. Mutta milloin Oscarit ovat menneet oikeille elokuville? Allen itse ei arvosta Oscareita lainkaan, joten myyntipuheeksi pystistä ei ole. Indiekomedia ja epätoivoinen rakkaustarina on kuitenkin kestänyt aikaa. Sen ote elämään tuntuu yhtä tuoreelta nyt – Blu-raylta katsoessa – kuin sen ensimmäistä kertaa nähtyään. Annie Hallissa on jotain suorasukaista, älykästä ja kestämättömän romanttista; Alvy Singer romantiikan janossaan on mainio hahmo – ja esittäjänsä Allenin tutuin alter ego. Elokuvan nähtyään tekee mieli vetää kasvoilleen paksut sankalasit, ottaa sunnuntain Hesari vuoteeseen, sytyttää tupakka ja keskustella älykkäitä – ainakin hetken verran.

’Annie Hall 1977, blu-ray 2012. Ohjannut: Woody Allen
Käsikirjoittanut: Woody Allen
Pääosissa: Woody Allen, Diane Keaton

Alkuperämaa: USA 1977
IMDb.

Kommentit

Tags from the story
, , ,