Apollo 18 (2011) ★★

apollo18feature

Apollo 18 kuuluu sarjaan jo tutuksi tullutta tyyliä, jossa tarina kerrottaan löytyneiden videotallenteiden avulla. Se mikä tässä genressä ärsyttää eniten, on yleinen kuvalaadun suttuisuus, heiluvat kamerat ja fiilis että nyt viedään taas katsojaan aidan matalimmasta päästä. Tällä kertaa tarina on sentään sijoitettu avaruuteen, ja uskollisena scifin ystävänä sentään paikanvaihdos on niin kiinnostava että se kannatti katsastaa…

Tarina käynnistyy liian hitaasti, sitä rakennetaan liian pitkään. Keskiössä on kolme astronauttia, jotka lähetettiin Kuuhun asentamaan signaalilaitteita. Laitteiden tarkoituksena on välittää vakoiludataa Neuvostoliitosta, näin on ainakin pahaa-aavistamattomille astronauteille matka myyty. Kahden miehen lähtiessä Kuun kamaralle välineiden kanssa, jää yksi pitämään sukkulaa kiertoradalla.

On sanomattakin selvää että vakoilusignaaleilla on hyvin vähän tekemistä tarinan jatkon kanssa, kun hylättynä keskeltä ei mitään löytyy Neuvostoliittolainen sukkula, revittynä ja höystettynä verijäljillä. Kuuhun laskeutuneen kapselin kamerat paljastavat, että sen ympärillä tapahtuu kummia, astronautit tulevat pikku hiljaa vainoharhaisiksi sillä heille tulee tunne että he eivät ole yksin.

Yleensä tämän tyylisissä elokuvissa parasta on yllätys; kamera kuvaa jostain syystä näkymää jota ei pitäisi olla olemassa, tapahtumia jotka saavat katsojan selkänahan kuplimaan. Apollo 18 on onnistunut hukkaamaan melkein joka ikisen hetken,  jolloin jännitystä voisi rakentaa. Kamera kuvaa vakaasti, katsoja odottaa jotain tapahtuvan ja tadaa, jotain tapahtuu. Mutta ei hyvällä tavalla, ei niin että hyppäisit sohvalta.

Itse suuri tuntematon, tuo mystinen avaruusörkki tai mikä lie, joka piinaa astronautteja, on teillä tietämättömillä. Sen mukaantulo tarinaan kestää liian kauan, eikä sitä esitellä, selitellä eikä lypsetä kuten pitäisi. Itse uhka jää etäiseksi, kun astronautit kompastelevat Kuu-asuissaan ympäriinsä paeten JOTAIN. Jo tuttuakin tutumpi selviytymiskamppailu on sentään jotenkuten viihdyttävää, lähinnä koska katsoja haluaa nuijia hengiltä kliseiset komentajahahmot, jotka määräävät miesten kohtalosta.

Totta, avaruudessa kukaan ei kuule sinun huutavan. Eikä välttämättä edes halua..

Hienoista lähtökohdista on saatu aikaiseksi köykäinen scifi-leffa, joka vain ärsyttää genren ystäviä. Se on katsomisen arvoinen jos jaksaa odottaa, antaa anteeksi matelevan rytmin ja ei-niin-pelottavan hirviön. Apollo 18 on täynnä hukattuja mahdollisuuksia, eikä vala uskoa ainakaan minussa tähän löytynyttä kuvamateriaalia-genreen.

[box type=”info”] Apollo 18 . Ohjaus: Gonzalo Lopez-Gallego. Käsikirjoittaja: Brian Miller. Pääosissa: Warren Christie, Lloyd Owen ja Ryan Robbins. Genre: Trilleri / Scifi. Alkuperämaa: USA 2011. IMDb.[/box]

Kommentit

Tags from the story
,