Artisokka Film Festival -tärpit

Tilda Swinton stars as Eva and John C. Reilly stars as Franklin

Eilen Rouva Presidentillä käynnistynyt Artisokka Filmifestivaali keskittyy ennenkaikkea naisiin, se esittelee elokuvia naisista, ja naistekijöitä, näyttelijättäriä sekä naiskohtaloita. Mukana on paljon helmiä joita ei ole Suomessa aiemmin nähty, sekä ensi-iltaan myöhemmin tulevia uutuuksia. Festivaalit kestävät vain 1.4. saakka, eli jos milloinkaan niin nyt kannattaa viettää viikonloppu elokuvateatterin hämyssä.

Yleensä romanttisia tarinoita karttava persoonani lähestyy kuin magneetin vetämänä Andrea Arnoldin ohjaamaa Humisevaa harjua. Emily Brontën klassikkoromaanista on tehty monta sovitusta, mutta  pelkistetty ja visuaalisesti riipivä versio kiinnostaa kovasti. Sumuiset nummet, repivä rakkaustarina ja nuoret näyttelijät tekevät tästä takuuvarmasti ikimuistoisen kokemuksen. Samaan syssyyn voi katsastaa myös Charlotte Brontën Jay Eyresta tehdyn sovituksen, pääosassa ihana Mia Wasikowska. Tukahdutettu romantiikka ja tutut tarinat saavat uutta eloa ohjaaja Cary Fukunagan luotsaamana, ainakin ohjaajan edellinen, Sin Nombre, antoi luvan odottaa paljon. Lisäksi toista pääosaa esittää Artisokka-festivaaleilla kahdessa eri elokuvassa näyttelevä Michael Fassbender.

Humisevan harjun visuaalinen tulkinta kiinnostaa

Michael Fassbenderiä tarjoillaan myös Jungin ja Freudin ystävyyssuhdetta pohtivassa A Dangerous Method -elokuvassa. Toista pääosaa esittävä, ja aina yhtä kiinnostava, Viggo Mortensen tähdittää jo kolmatta kertaa ohjaaja David Cronenbergin elokuvaa. Cronenbergin omalaatuinen tyyli miellyttää tai ei, mutta uskoisin sen olevan ainakin mielenkiintoista. Mortensen on kertonut eräässä haastattelussa pitävänsä Fassbenderiä lahjakkaana, mutta täysin sekopäisenä näyttelijänä. Saadakseen suoritukseensa intensiivisyyttä Fassbenderillä oli tapana pomppia yhdellä jalalla ennen kuvauksen alkamista, toinen silmä peitettynä. Mortensen, veteraaninäyttelijä ja itse rauhallisuus, piti tätä huvittavana sekä vaarallisena; pomppimista tapahtui myös pienessä soutuveneessä joka meinasi kipata nurin Fassbenderin valmistautuessa kohtaukseensa.

Uskonto kiinnostaa aina, ja tällä kertaa sitä tarjoillaan Martha Marcy May Marlene-elokuvan muodossa. Uskonnollisen kultin johtajalta (John Hawkes) paennut tyttö palaa siskonsa luokse, mutta pakoa ei ole missään nimessä painettu villaisella. Pääosissa näyttelevät Olsenin kaksosten vähemmälle huomiolle jäänyt pikkusisko Elizabeth Olsen, sekä indie-elokuvien veteraani Hawkes. Lisää perhedraamaa tarjoaa kehuja ja kiitosta kerännyt Poikani Kevin. Tilda Swintonin tähdittämä elokuva herättää varmasti tunteita, hyvässä ja pahassa.

Viggo Mortensen ja Michael Fassbender yhdistävät voimansa A Dangerous Method-elokuvassa.

Luc Bessonin ohjaama, Michelle Yeohin tähdittämä The Lady kertoo tarinan Aung San Suu Kuyista. Burman demokraattisen liikkeen keulakuvan 15 vuotta kestäneestä kotiarestista on tehty tarina Bessonin tyylillä. Ohjaaja itse toteaa elokuvan olevan hänen henkilökohtaisimpansa, mutta uskon että rankasta aiheestaan huolimatta se myös viihdyttää. Kevyempää menoa, ja perinteikkääksi muodostunutta Bollywood-menoa tarjoilee sunnuntaina Ladies vs. Ricky Bahl. Väliajan kanssa tarjottu tarina on taattua väriloistoa, tarttuvia biisejä ja näyttäviä tanssikohtauksia.

Artisokka Film Festivalin koko ohjelmisto ja aikataulu löytyvät täältä. 

Kommentit

Tags from the story