The Cabin In the Woods (2012) ★★★★★

The-Cabin-In-The-Woods_feature

Jo ensimetreillään The Cabin In the Woods osoittautuu nokkelaksi ja yllättäväksi kauhuelokuvaksi. Elokuva on kokemuksena hilpeä, ironinen, kammottava ja hämmästyttävä yhtä aikaa. Se alkaa tuttuakin tutummalla tarinalla kaveriporukasta, joka sisältää stereotyyppiset opiskelijahahmot, matkalla mökkiin viikonlopuksi, metsän keskelle. Mitä tapahtuu alun jälkeen onkin täysin toinen asia.

Se kuinka joukko kauniskasvoisia nuoria ihmisiä kuolee yksi kerrallaan metsässä mitä omituisimmin tavoin, on vain puoli totuutta. Tarinaa spoilaamatta on mahdotonta kertoa juonesta juuri mitään muuta kuin se, että mikään ei ole sitä miltä näyttää. Elokuva herkuttelee oman genrensä kliseillä, nerokkaasti niitä hyödyntäen, eikä sisällä yhtään tyhmää täytehetkeä. Se ei tee pilaa itsestään nolosti, vaan hämmästyttävän tarkkanäköisesti ja lisäksi se sisältää niin paljon herkullista dialogia että vähempikin riittäisi. Naurunpurskahdukset seuraavat toisiaan, mutta onneksi, kerrankin, naurun kohteena eivät ole tyhmät kakkavitsit eivätkä muka-nolot kommellukset.

Tälle nuorisojoukolle käy metsän keskellä huonosti..

Ohjaaja Drew Goddard tekee hyvää työtä esikoisohjauksessaan, Cloverfieldin kynäillyt mies on saanut materiaalinsa parhaasta mahdollisesta lähteestä; Joss Whedon on toinen käsikirjoittajista. Whedonin omalaatuinen tyyli käsitellä hahmoja, sekä dialogia, ovat selkeästi havaittavissa ja se on aina laadun merkki. Nuoret näyttelijät ovat yllättävän sympaattisia; Chris Hemsworth patsastelee uljaasti joukon alfauroksena, mukanaan pakollinen nörtti ja huumehörhö Marty, jota esittää mainiosti Fran Kranz. Poikajoukon täydentää Greyn Anatomiasta tuttu sinisilmä Jesse Williams. Kristen Connolly on tarinan pakollinen neitsyt ja Anna Hutchinson ”se toisentyylinen tyttö”. Tällä kertaa tämän nuorisojoukon itse asiassa toivoisi selviävän hengissä, uhmaavat vaarat ovat julmia ja kiinnostavia, mutta nämä nuoret eivät oikeasti ansaitse kuolla. Eivät ainakaan tyhmyytensä vuoksi.

Toisaalla, tarinan omituisuudesta johtuen, tarinaa kuljettaa eteenpäin joukko tuttuja veteraaneja, jotka osaamisellaan ja irroittelukyvyllään tuovat tarinaan huumoria täysin absurdissa hengessä. Joss Whedonin sarjoista tutut Amy Acker ja Tom Lenk tukevat hienosti oudossa tilanteessa miehiä joilta homma on lähtenyt täysin lapasesta, Richard Jenkinsiä ja Bradley Whitfordia. Mitään paljastamatta voi todeta, että meno näiden ihmisten seurassa on kamalaa, kammottavaa ja äärimmäisen huvittavaa. Ihmisyyttä puhtaimmillaan, kenties?

Joskus jopa erikoinen termostaattimuki käy aseeksi.

The Cabin In the Woods on elokuva joka päätyy automaattisesti dvd-hyllyyn. Sen voi katsoa useita kertoja kyllästymättä, ja luultavasti nousee jonkinasteiseksi kestosuosikiksi kauhugenressä. Sen lähestymistapa on niin raikas ja nerokas, että vaikka en uskonut näkeväni päivää jolloin antaisin kauhuelokuvalle viisi tähteä, se tuli nyt ansaittua. Kauhuelokuvaksi se ei paljon pelota, mutta on silti joukon ehdoton helmi genressään.

The Cabin In the Woods Ohjannut:Drew Goddard
Käsikirjoittanut:Drew Goddard ja Joss Whedon
Pääosissa: Chris Hemsworth, Fran Kranz, Kristen Connolly.

Genre: Kauhu/Trilleri
Alkuperämaa: USA 2011.
IMDb.

Kommentit