Kirottu (2013) ★★★★

kirottu_feat

Jos kuvittelitte että hyvien kauhuelokuvien aika on ohi, muuttaa kummitustalomaiseen tarinaan katsojan vievä Kirottu mielen. Ohjaaja James Wan on aiemmin tuonut kauhua rakastavalle yleisölle elokuvat Saw, Insidious ja hyytävän Dead Silencen. Mies tietää selvästi, mistä naruista vetää, ja tuloksena onkin kenties vuoden karmivin elokuva.

Kierroksia nostaa alussa tieto siitä, että tarina perustuu tositapahtumiin. Vera Farmigan ja Patrick Wilsonin esittämä Warrenin pariskunta tutkii paranormaaleja ilmiöitä – tulkinta pariskunnasta on vakava, huolehtiva ja asiantunteva. Warrenit ovat aito asia; heidän nimensä on tuttu monille myös paikasta nimeltä Amityville – joka kauhuelokuvien ystäville on hyvinkin surullisen kuuluisa. Näillä asioilla ei leikitä, ja uuteen taloon muuttava Perronin perhe saa huomata tämän pian.

Perronien perhe koostuu vanhempien lisäksi viidestä tyttärestä, ja ensimmäisen yön jälkeen käy selväksi että talossa kaikki ei ole kohdallaan. Mystiset mustelmat koristavat äitiä, kellarin ovi ei pysy kiinni, unissakävelyä harrastava tytär paukuttaa päätään talosta löytyneeseen vaatekaappiin ja kellot pysähtyvät aikaan 03:07 joka yö. Perheen koira kieltäytyi jo alunperin tulemasta koko taloon. Katsojan niskakarvat ovat yöllisten tapahtumien aikana nousseet pystyyn ja ahdistus valtaa mielen.

Kirottu turvautuu paljolti siihen kauhuun mitä ei näe. Tämä toimiikin elokuvissa yleensä parhaiten – äidin ja tyttären kuurupiiloleikki on varpaat kipristävää katsottavaa, ja yksinkertaisuudessaan äärettömän tehokas.

kirottu

Tarina tarkastelee tapahtumia sekä Perronien että Warrenien lävitse; tutkijaperheellä on kotonakin oma elämänsä,eikä elokuva unohda tätä hetkeksikään. Apuun tulevilla Warreneilla on tausta, omat pelkonsa ja historiansa. Tätä ratkaisua tukee hienosti Farmigan ja Wilsonin hieman pidättyväinen esitystapa, joka on hyvässä kontrastissa Ron Livingstonin ja Lili Taylorin pariskunnan kanssa. Toisille asia on täysin uusi, ja paniikki sen mukainen.

Kirottu iskee kauhumakustelijoiden hermoon hienosti. Tarina voi kehyksiltään olla tuttu, mutta sen hienovarainen toteutustapa ja loppuun säästetyt varsinaiset retostelut tekevät elokuvasta äärettömän toimivan. Manausteemaiset elokuvat keskittyvät liian usein uskonnolliseen sävyyn, jättäen piinatut taka-alalle. Kirotussa keskiössä ovat ihmiset ja näitä piinaava talo salaisuuksineen. Yhdistelmä toimii, pelko on läsnä mutta se ei jää mieleen pyörimään sen loputtua. Ellei sitten muista sitä tosiasiaa että tarina onkin totta.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Conjuring  

  • Ohjaus: James Wan
  • Käsikirjoitus: Chad Hayes, Carey Hayes
  • Pääosissa: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Kauhu / Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit