Paranormal Activity 4 (2012) ★★

pa4

Paranormal Activityn pelottavuus on katsojan pään sisällä. Joitakin ihmisiä kyseinen dokumentaarinen ote hirvittää, ja mielikuvitus lähtee laukkaamaan villisti jo ensimmäisestä ruudusta lähtien. Oman osansa pelkoon tuo demoni-aspekti, joillekin ihmisten leijuminen ilmassa ja ovien paukuttelu yksinkertaisesti ovat liikaa. Paranormal Activity nojaa vahvasti näihin elementteihin, ja on menestynyt teattereissa hyvin; ihmiset haluavat pelätä. 

Elokuvien markkinointikoneisto on nerokas. Ensimmäisten osien kuvaukset pidettiin salassa, ja koko sarjaa leimaa todellisuuden tuntu. Tarkoituksena on, että tämä kaikki on aidosti tapahtunut ihmisille ja ”found footage”-tyylinen kerronta on saanut jalansijaa muissakin elokuvissa. Lisäksi trailerit näyttävät kuvattua materiaalia ennakkonäytöksistä, nämä elokuvat joko pelottavat todenteolla tai eivät liikuta pätkääkään.

Neljännessä osassa tarina ei seuraa enää Katieta (Katie Featherston), vaan Katie muuttaa poikansa kanssa Alex-nimisen (Kathryn Newton) tytön naapuriin. Kolmas osahan päättyi yleiseen demoninpalvomis-tunnelmaan, ja siitä onkin hyvä jatkaa jos haluaa herätellä vainoharhaisuutta omassa kodissaan. Alex huomaa pian, että naapurin lapsella ei ole kaikki kotona. Poika ilmestyy Alexin kotiin ja päätyy asumaan väliaikaisesti heille – äiti Katie kun on joutunut sopivasti sairaalaan. Lapset ovat tämäntyylisissä elokuvissa jo muutenkin epäilyttäviä, ja kun katsojalla on faktaa siitä että poika ei ole ok, on kauhua ilmassa.

Alex joutuu tyypilliseen teinin pulmatilanteeseen. Vanhemmat eivät usko tytärtään, vaikka kattokruunut putoilevat lattialle ja kirjat lentävät kirjahyllystä. Xbox Kinect-ohjain saa friikkejä piirteitä siinä määrin, että tekisi mieli vetää koko hökötys irti pistokkeesta. Outoja tapahtumia seurataan Alexin poikaystävän Benin (Matt Shively) asentamien kameroiden välityksellä, ja mieleen tulee eikö kukaan muu tajua mitä talossa oikein tapahtuu? Ihmisten sinisilmäisyys ja ote arkeen ovat niin vahvoja, että tekisi mieli takoa päätään seinään. Tarina kulkee odotusten mukaisesti kohti viimeistä puristusta, ja loppu tuleekin yllättäen ja on melko kaaottinen.

Paranormal Activity 4 on saman vanhan kierrätystä, edes pääosan näyttelijän vaihto ei auta varsinaisesti uudistamaan tuttua reseptiä. Nuori Newton on täydellisen hurmaava, ja hyvin kuvauksellinen ottaen huomioon että suuri osa elokuvasta on kuvattu käyttäen kännyköitä ja tietokoneen kameraa. Jostain kumman syystä huolimatta sarja menestyy, ja kiinnostaa ihmisiä. Elokuva on melkein puhdasta improvisaatiota, Filmitähden haastattelema Newton kertoo kuvauksista ja haastattelun voi lukea täältä. Jos demonit pelottavat, pikkulapset riipivät mieltäsi ja pidät dokumentaarisesta kuvaustyylistä, voi PA 4 virkistää pimeää iltaasi odotetulla tavalla. Varsinaisten kauhuleffojen ystäville sarja tuntuu jo elähtäneeltä, eikä onnistu tekemään mitään innovatiivista tai kiinnostavaa.

Paranormal Activity 4 Ohjannut: Henry Joost, Ariel Schulman
Käsikirjoittanut:Christopher Landon
Pääosissa: Kathryn Newton, Katie Featherston, Matt Shively

Alkuperämaa: USA 2012.
IMDb.

Kommentit

Tags from the story