The Descendants (2011) ★★★★

descendants_featured

The Descendants sijoittuu aina aurinkoiselle Havaijille, trooppiseen ympäristöön, joka loskassa kahlaavalle maijameikäläiselle vastaa paratiisia. Paratiisisaari kätkee postikorttien lisäksi sisäänsä ihan tavallisen maailman. Ihmisiä, jotka sotkevat elämänsä ihan samalla tavoin kuin sinä ja minä. Joskus pahemminkin.

George Clooneyn esittämä Matt King on tällainen mies. Hän on pyhittänyt elämänsä lakimiesuralleen ja jättänyt perheensä kaikessa sijalle kaksi. Kun hänen vaimonsa Elizabeth (Patricia Hastie) vaipuu koomaan veneonnettomuuden seurauksena, joutuu Matt elämässään aivan uudenlaiseen tilanteeseen. Hänen on kahden vieraantuneen tyttärensä (Shailene Woodley ja Amara Miller) kanssa selvittävä eteenpäin todellisuudessa, että Liz saattaa kuolla.

Eikä tässä vielä kaikki. Lizin elämästä nimittäin paljastuu seikka, joka laittaa Mattin elämän entisestään sekaisin. Mutta mikä ei tapa, se kasvattaa ja näin Mattkin kohtaa vaikeuksien kautta lopulta suurimman vastustajansa – itsensä.

Harvakseltaan elokuvia tekevä, mutta sitäkin komeammin elämän pieniä draamoja käsittelevä Alexander Payne ohjaa Kaui Hart Hemmingsin romaanin pohjalta elämänmakuisen draamakomedian, jota kantaa harteillaan yksi aikamme karismaattisimmista ja ammattitaitoisimmista näyttelijöistä. Clooneyn Oscar-ehdokkuus annettiin ihan aiheesta, sillä hän tuo rooliinsa yhtä aikaa surua, hämmennystä ja vihaa, ja tämä elokuvan moniottelija sekoittaa nämä ainesosat vakuuttavan liikuttavaksi kokonaisuudeksi, jota katsoja seuraa tippa linssissä.

Payne onnistuu luomaan paratiisimaisesta Havaijista ihan tavallisen asuinpaikan. Se on tuulinen ja harmaakin, ja siellä asustaa ihan tavallisia ihmisiä iloineen ja suruineen, kuten elokuvan prologissa mainitaan. Myös paratiisissa voi kuolla ja menettää läheisensä.

Visuaalisen toteutuksen lisäksi The Descendants suhtautuu myös ihmisiinsä maanläheisellä otteella. Se pukee Clooneyn epäedustavaan havailiaispaitaan, mutta tästä huolimatta ei saa tätä menettämään charmiaan ja karismaansa näyttelijänä. Se myös ottaa tarinaansa mukaan kauniilla taustavireellä ympäristösuojelullisen teeman. Mitä jätämmekään maailmasta jälkipolville?

The Descendants on vaikuttava, liikuttava ja paikoin humoristinenkin tarina vakavasta aiheesta. Ennalta-arvattavuudestaan huolimatta se saa kyyneleen silmäkulmaan. Lisäksi se on antaa mahdollisuuden paeta loskaa ja kylmyyttä trooppiselle Havaijille.

The Descendants Ohjannut:Alexander Payne
Käsikirjoittanut:Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash, perustuu Kaui Hart Hemmingsin romaaniin
Pääosissa: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Judy Greer, Matthew Lillard

Genre: Draama
Alkuperämaa: USA 2011.
IMDb.

Kommentit