Whatever Works (2009)★★★

whateverworks

Woody Allen palaa juurilleen New Yorkiin elokuvassaan Whatever Works.
Espanjassa ja Briteissä kuvattujen, hieman erilaista Allenia tarjoavien, elokuvien jälkeen Allen palasi sinne mistä on alunperin lähtenytkin – kaupunkiin jota hän jumaloi.

Boris Yelnikoff (Larry David) on äreä vanha mies. Hän russuttaa kaikesta ja varustettuna terävällä älyllä myös arvostelee kaikkea eikä siedä tyhmiä ihmisiä. Epäonnistuneen itsemurhayrityksen jälkeen, johon johti äkillinen ”minä tulen joskus kuolemaan” – faktan tajuaminen ja nopeasti seurannut avioero tekevät ennestään ärsyyntyneestä Boriksesta melkoisen pakkauksen.

Boris rikkoo katsojan ja tapahtumien välisen raja-aidan, kuten Allen usein tekee, ja ryhtyy puhumaan suoraan kameralle. Miksi hänen elämänsä on tällaista?
Kotiportaikosta löytyy kotoa karannut 21-vuotias Melodie (Evan Rachel Wood), joka on hieman yksinkertainen mutta kiltti ja herttainen. Vastoin luonnettaan Boris ottaa Melodien siipiensä suojaan, eikä aikaakaan kun pariskunta pitää tiiviisti yhtä ja Melodiekin osoittaa jonkin asteista kykyä omaksua uusia ideoita ja oppia elämän hienouksia.

whateverworks2

Mitä tapahtuu kun Melodien syvästi uskonnolliset vanhemmat Marietta (Patricia Clarkson) ja John (Ed Begley Jr.) ilmestyvät vuoronperään Boriksen ovelle? Koko pakka menee sekaisin ja ihmisistä ilmenee uusi yllättäviä puolia.

Elokuvan lumo on loistavissa näyttelijöissä. Tarjolla on rautaista osaamista, terävää dialogia ja herkullisia roolisuorituksia.  Katkeamaton dialogi on toinen Allenin elokuvien tavaramerkkejä; puheen soljuminen ja hahmojen ajatuksen juoksu on nautinnollista katsottavaa, jos tämäntyyppisistä elokuvista pitää.

Neuroottisten ihmisten kuvaajana Allen on huippuluokkaa. Mehevät roolihahmot täydennettynä asiansa osaavilla näyttelijöillä tekevät elokuvasta kiinnostavan katsomiskokemuksen. Miinuspuolena mainittakoon Davidin esittämän protagonistin ärsyttävyys – mutta ehkä juuri se on tarkoituskin.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Whatever Works 

  • Ohjaus: Woody Allen
  • Käsikirjoitus: Woody Allen
  • Pääosissa: Larry David, Adam Brooks, Evan Rachel Woods
  • Alkuperämaa: USA 2009
  • Genre: Komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit