Battle Royale (2000) ★★★★

br_featured_620x350

Viime vuonna julkaistu, Suzanne Collinsin suosittuun nuortenkirjaan pohjautuva Nälkäpeli sai aikaan kuhinaa elokuvapiireissä. Moni kritisoi elokuvaa japanilaisen Battle Royalen (2000) uusintaversioksi, vaikka sitä ei sellaisena markkinoitukaan ja vastakkainasettelu ”alkuperäisen” tarinan ja uuden tarinan ystävien kesken oli valmis. Kuitenkin, vaikka Nälkäpeli ja Battle Royale samankaltaiseen ideaan pohjautuvatkin, ovat ne keskenään aivan erilaisia elokuvia, eivätkä toisiansa poissulkevia näkemyksiä. Molemmat ovat erilaisuudessaan suositeltavia katsottavia!

Kinji Fukasakun vuonna 2000 ohjaama, Koshun Takamin suosittuun, mutta kiistanalaiseen romaaniin pohjautuva Battle Royale on nyt tarjolla myös teräväpiirtoversiona. Sitä markkinoidaan nyt vahvasti ”alkuperäisenä Nälkäpelinä”, mutta monelle nuorelle Nälkäpelin ystävälle Battle Royale saattaa kuitenkin avautua liian eksploitatiivisena ja yksityiskohtaisena verenlennätyksenä Nälkäpelin ehkä synkemmän, mutta nuoremmalle yleisölle sopivamman seikkailuelokuvan sijaan.

Tulevaisuuteen sijoittuvassa Battle Royalessa yhteiskunta on kyllästynyt ylimielisiin ja opettajiaan kiusaaviin nuoriin ja kehittänyt rangaistuksena Battle Royale -nimisen raakalaismaisen pelin, missä 42 peruskoulun viimeistä luokkaa käyvää teiniä viedään autiolle saarelle. Saarella jokainen saa kassillisen erilaisia aseita ja heidät vapautetaan kolmeksi vuorokaudeksi ympäri saarta, missä heidän tulee taistella toisiaan vastaan niin kauan, että hengissä on enää yksi. Mikäli näin ei käy, he kaikki kuolevat – jokaisella nuorella on tätä varten kaulassaan räjähdettä sisältävä panta. Pelin kaikki 42 osallistujaa tuntevat toisensa kahta ”mustaa hevosta” lukuunottamatta -he ovat keskenään luokkatovereita, ystäviä, jopa rakastavaisia.

Peli alkaa eikä mene pitkään, kun katsojalle voidaan kertoa: ”yksi kuollut, 41 jäljellä”. Osa nuorista ottaa roolinsa alusta pitäen vakavasti ja alkaa metsästää entisiä ystäviään verenhimo silmissä kiiluen. Osa piiloutuu ja osa alkaa suunnitella pakoa saarelta.

Battle Royale
Laaja henkilögalleria vaikeuttaa kunnollisen suhteen syntymistä elokuvan hahmoihin, mikä on yksi suurimmista eroista Nälkäpeliin, joka kerrotaan samaistuttavammin kahden päähenkilön näkökulmasta. Battle Royalessa nostetaan samoin etualalle yksi tyttö ja kaksi poikaa, joiden matkaa seurataan hieman muita enemmän. Käytännössä tarina kuitenkin polveilee hahmosta ja hahmoryhmittymästä toiseen ja näyttää heidän verisen kohtalonsa saarella.

Battle Royale ei ole samalla tavalla täysiverinen seikkailuelokuva kuin Nälkäpeli. Vaikka teema on sama, toteutus on erilainen. Battle Royale seuraa nuorten selviämistä ja kuolemista saarella yksi kerrallaan, yleensä melko verisellä ja raa’alla tavalla. Tunnelma on vahvasti toimintaelokuvan tyylinen ja verta roiskutetaan japanilaisten actionpätkien tapaan runsaasti. Mukana on myös runsaasti kieli poskessa kerrottua mustaa huumoria, mikä tekee tunnelmasta vähemmän raskaan synkästä aiheesta huolimatta.

Battle Royale on verinen ja raaka toimintaelokuva, joka väkivaltaisuudestaan huolimatta on väkivaltaa vastustava. Se on tarinallisesti vaikuttava, sillä elokuvan tulevaisuudenkuva on brutaaliudessaan melkoisen lohduton. Yhteiskunta näytetään läpimätänä, eikä ihmishenki ole paljonkaan arvoinen. Myös ystävyyssuhteet joutuvat puntarille: kun vaakakupissa on oma henki ja ystävän henki, kumpi onkaan arvokkaampi? Visuaalisen verileikin lomassa nämä asiat nousevat vahvasti pintaan.

Aikuisroolissa pelin johtajana nähdään japanilaisen elokuvan monitoimimies Takeshi Kitano.

Elokuvan ikäraja (K-18) kannattaa ottaa huomioon ihan vakavasti, sillä Battle Royale näyttää yksityiskohtaisesti paljon sellaista, mikä esimerkiksi Nälkäpelissä jätetään mielikuvituksen varaan. Nuoret, lähes lapset, tappamassa toisiaan on jo itsessään karmivaa, mutta tekotavat saattavat laittaa herkimmiltä sekaisin niin mielen kuin mahankin.

Blu-rayllä ei ole harmillisesti mukana lainkaan lisämateriaalia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Batoro rowaiaru
Ohjaus: Kinji Fukasaku
Käsikirjoitus: Kenta Fukasaku, perustuu Koushun Takamin romaaniin
Pääosissa: Takeshi Kitano, Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda
Alkuperämaa: Japani 2000
Genre: Toiminta / trilleri
IMDb

Kommentit