Battleship (2012) ★★

battleship_featured_958x339

Entisajan ruutupaperille piirretty laivanupotuspeli elokuvallisena toimintaspektaakkelina – onko kummallisempaa ideaa kuultu? Transformers-elokuvien takana seisova lelutalo Hasbro sellaisen kuitenkin päätti tehdä ja Peter Berg (erittäin toimiva toimintatrilleri The Kingdom, Hancock) saatiin elokuvan ohjaksiin.

Kovassa nousussa oleva toimintatähti Taylor Kitsch esittää Alex Hopperia, toivotonta romantikkoa, joka ei ole löytänyt elämälleen suuntaa. Erään illan hölmöilyn seurauksena elämän suunta päätetään hänen puolestaan ja mies päätyy seuraamaan veljensä Stonen (Alexander Skarsgård) jalanjälkiä laivastoon.

Laivastossakaan miehen nyrkit eivät meinaa pysyä omalla puolella ja hän joutuu amiraali Shanen (Liam Neeson) silmätikuksi – eikä tilannetta auta yhtään se, että Alex on auttamattomasti rakastunut amiraalin tyttäreen (Brooklyn Decker).

Tietynlainen pelastus tulee ulkopuolelta -ulkoavaruudesta- kun Hoppereiden laivasto löytää Tyyneltämereltä avaruudesta tulleiden muukalaisten aluksia. Alexille aukenee paikka näyttää, että täydellinen luuserikin voi kasvaa sankariksi.

Battleship on jälleen kerran uusi tulokas sarjassamme ”amerikkalainen mies pelastaa koko maailman tuholta” -elokuvia. Tähtilippujen liehunta ja äärimmilleen viety amerikkalainen patriotismi ja militarismin ihannointi paisuu niin huikeisiin mittasuhteisiin, että ainakin eurooppalaisen elokuvanystävän on niitä vaikea niellä. Tämän ärsyttävyys nousee tähtitieteellisiin mittasuhteisiin viimeistään siinä vaiheessa, kun kuvaan astuvat harmaantuneet sotaveteraanit museolaivansa kannella.

Battleshipillä on kaikki edellytykset muodostua kieli poskessa tehdyksi toimintaelokuvaksi, mutta se on päädytty tekemään lähes pateettiseksi sotakoneiston kumarteluksi. Sinänsä näyttävät toimintakohtaukset eivät nekään yksistään riitä, sillä visuaalisesti tätä samaa on jo nähty, esimerkiksi edellä mainituissa Transformers-elokuvissa. Battleshipin alienit ja heidän aluksensa näyttävät itse asiassa hyvin samanlaisilta.

Elokuvaa markkinoitiin vahvasti esikoisroolinsa tekevän Rihannan nimellä. Pop-tähti nähdään pienessä sivuroolissa isoa pyssyä käsittelevänä sotilaana, jolla on vain muutama hassu vuorosana. Ei kuitenkaan ole pelkästään Rihannan syy, että elokuvana Battleship käytännöllisesti katsoen uppoaa kuin alienien seulaksi ampuma laiva.

Käsikirjoitukseltaan tympäisevän yksiulotteinen elokuva ei yllätä oikein millään osa-alueella. Efekteihinsä luottavana se näyttää periaatteessa komealta kaikkine räjähdyksineen, isoine taistelulaivoineen ja teknisesti kehittyneine alien-laivueineen. Mutta mitään uutta ei nähdä. Alienitkaan eivät ole lopulta kovinkaan ihmeellisiä, vaan helposti eliminoitavissa olevia otuksia, joilla ei laivanupotusta syvempää roolia tarinassa ole.

Yli kahden tunnin mittaisena spektaakkelina Battleship on ruudin käryllä höystetty, pateettinen esitys amerikkalaisen sotilaan erinomaisuudesta. Sen kohderyhmää on vaikea kuvitella löytyvän Yhdysvaltojen ulkopuolelta, sillä edes viihdyttävyyttä siitä ei meinaa löytyä kuin hyppysellinen.

Blu-ray näyttää ja kuulostaa hyvältä, ja kuten tämän tyylisissä elokuvissa yleensäkin, tekniikassa ei ole moitteen sijaa.

Lisämateriaaleina on muutama 10-minuuttinen kooste elokuvan teosta, näyttelijöistä ja visuaalisista efekteistä. Mukana on myös vaihtoehtoisen lopun esivisualisointi. Mitään uutta kulmaa elokuvalle niistä ei kuitenkaan löydy.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Battleship Ohjaus: Peter Berg Käsikirjoitus: Jon Hoeber, Erich Hoeber Pääosissa: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Rihanna, Brooklyn Decker, Liam Neeson Genre: toiminta Valmistusmaa: USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit