Bechdelin testi käyttöön elokuvien luokituksissa Ruotsissa

counselor_1000px

Olemme Filmitähdessä usein kuuluttaneet perään elokuvia, joiden naiskuva vastaisi todellisuutta ja joissa naishahmojakin pidettäisiin ihmisinä sen sijaan, että heidät esineellistetään pelkiksi naisiksi, äideiksi, tyttäriksi tai seksisymboleiksi. Naishahmot kun ikävä kyllä edelleenkin jäävät elokuvien tarinoissa usein sivuun ja tarina kerrotaan mieshahmojen välityksellä.

Tätä virhettä tutkii amerikkalaisen Alison Bechdelin vuonna 1985 kehittämä yksinkertainen testi, jossa kolmen kohdan avulla voidaan määritellä ainakin jollakin tasolla se, miten naishahmot esitetään elokuvassa ja onko elokuvan maailma seksistinen. Testi menee kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

1) Onko elokuvassa vähintään kaksi naista, joilla on nimet?

2) Puhuvatko he toisilleen?

3) Puhuvatko he keskenään jostain muusta kuin miehistä?

Uskokaa tai älkää, yllättävän harva elokuva edelleenkään läpäisee testin!

Ruotsissa Bechdelin testi on päätetty ottaa nyt mukaan elokuvien luokitteluun: A-luokan leiman saavat ne elokuvat, jotka läpäisevät testin. Näin pyritään vaikuttamaan siihen, että elokuvien seksismiä saataisiin vähennettyä.

Bechdelin testi ei tietenkään toimi jokaisessa tapauksessa, sillä esimerkiksi sotaelokuvassa voi olla aiheensa vuoksi mukana pelkkiä mieshahmoja. Vaikka elokuva ei tämän vuoksi läpäisisikään Bechdelin testiä, ei sitä silti pidä automaattisesti pitää seksistisenä -aihe voi olla jotain aivan muuta. Testi on erinomainen suuntaa-antavana indikaattorina, muttei siihen pitäisi tuijottaa sokeasti. Se myös avaa yleisön silmiä näkemään elokuvien tarinankerronnan miesvaltaisuus.

Lisätietoa Bechdelin testistä ja jonkinasteinen tietokanta elokuvista löytyy esimerkiksi osoitteesta bechdeltest.com.

Kuvassa nähtävä Ridley Scottin ohjaama The Counselor läpäisee testin. Siinä Cameron Diazin esittämä Malkina ja Penélope Cruzin esittämä Laura keskustelevat mm. timanteista.

Kommentit