Bel-Ami (2012) ★★★

belami_feat

Bel-Ami on tarina ahneudesta, joka kauniin miehen valepuvussa kiipeää häikäilemättömästi, ja ahkerasti, pitkin yhteiskuntaluokkien välisiä tikapuita. Parhaimmillaan se on kiinnostava ja   kiihkeä, mutta possahtaa jossakin vaiheessa pelkästään siihen; että nuori nälkäinen mies Georges Duroy ei pääse kasvamaan hahmona eikä hänen pääkoppansa sisään tunkeuduta tarpeeksi.

Robert Pattinsonon kuin omiaan kauniin ja nälkäisen sosiaalikiipeilijän rooliin. Itsetietoinen hymy huulillaan tämä entinen sotilas saapuu Pariisiin etsimään kohtaloaan; päätyen rikkaiden pieniin piireihin pelkästään vetovoimansa avulla. Duroy on hurmaava, ja naiset eivät pysty vastustamaan tätä. Belle-epoque -aikakauden Pariisissa yksi asia on selvä; vaikka miehet johtavat firmoja, johtavat näiden rouvat miehiään. Suorin tie menestykseen on siis päästä vaimojen ja seurapiirinaisten suosioon.

Guy De Maupassantin teokseen perustuva elokuva kaipaa lisää intohimoa.

Uma Thurmanin esittämä Madeleine on ympäröiviä miehiä fiksumpi ja aktiivinen nainen; hahmo johon Duroy pakostakin ihastuu. Sänkyä lämmittää sensuellia viattomuutta henkivä Clotilde (Christina Ricci); jonka rakkaus ei tunnu pääsevän koskaan perille saakka, ainakaan tämän kunnianhimoisen miehen aivoissa. Naiskaartin täydentää Kristin Scott Thomasin näyttelemä siveä Virginie; ja onkin kiinnostavaa seurata tehoaako tähän kirkossa käyvään hurskaaseen naiseen Duroyn charmi. Näiden neljän näyttelijän voimin tarina etenee hurmauksesta toiseen, tai ainakin hurmauksen yrityksestä. Pattinson on sulava ja vaarallinen; ikävän lähellä hahmoaan Twilight-elokuvissa, jolloin mieleen tulee väkisinkin vertailukohtia. Mies pystyy parempaankin, ja jatkossa olisi toivottavaa että Pattinson kohdistaisi charminsa toisenlaisiin rooleihin. Kemia kuitenkin toimii; mutta näillä naisnäyttelijöillä varustettu elokuva kaipaisi enemmän kipinää.

Elokuva lupaa kiihkeyttä, juonittelua ja säihkettä; mutta se himmenee pikkuhiljaa melko keskinkertaiseksi tarinaksi nuoresta miehestä, joka raivaa esteitä tieltään kohti menestystä. Siitä puuttuu se viimeinen potku, sensuellisuus ja raaka epätoivo. Duroyn aivoitukset jäävät arvoituksiksi, vaikkakin loppu on melko herkullinen. Bel-Amissa on potentiaalia, mutta käsikirjoitus onnistuu ehkä siveyden tarpeessaan hukuttamaan oikeat ainekset keskivertopullaan.

[box type=”info”] Bel Ami. Ohjannut: Declan Donnellan, Nick Ormerod. Käsikirjoittanut: Guy De Maupassant (novelli) Rachel Bennette. Pääosissa: Robert Pattinson, Uma Thurman, Christina Ricci, Kristin Scott Thomas. Genre: Draama. Alkuperämaa: UK 2012. IMDb.[/box]

Kommentit