Hobitti – Smaugin autioittama maa on viihdyttävä ja eheä trilogian väliosa (blu-ray)

smauginautioittamamaa_feat

Löyhästi J.R.R. Tolkienin Hobitti-romaaniin pohjautuvan elokuvatrilogian toinen osa kantaa nimeä Smaugin autioittama maa ja vie katsojan matkalle hirmuisen Smaug-lohikäärmeen luolaan valtaisien rikkauksien keskelle. Seikkailuna se on vetävämpi kuin paikoin puuduttavan yksioikoiseksi kangistunut ensimmäinen osa, Odottamaton matka ja jättääkin odottamaan trilogian päätösosaa aivan uudenlaisella innolla.

Hobitti Bilbo (Martin Freeman), velho Gandalf (Ian McKellen) ja joukko kääpiöitä Thorin Tammikilven (Richard Armitage) johdolla matkaavat vankkumattomasti kohti määränpäätään, kääpiöiden entistä valtakuntaa. Matkallaan he kohtaavat mm. kuvankauniita metsähaltioita, örkkejä ja jättiläishämähäkkejä sekä salaperäisen Bardin (Luke Evans) -ja lopulta Yksinäisen vuoren uumenissa aarteitaan vartioivan lohikäärme-Smaugin (äänenä Benedict Cumberbatch).

Matka on edelleen täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta edellisen elokuvan turruttavan pitkiksi venytetyt juoksukohtaukset loistavat tällä kertaa poissaolollaan. Tilalla on hengästyttävää vauhtia eteenpäin kiiruhtava seikkailu, joka muistaa nyt syventää lukuisia hahmojaan ja heidän tekemisiään enemmän, ja ehtii myös pysähtyä katsomaan tapahtumia tarkemmin. Tuloksena on Odottamatonta matkaa huomattavasti paremmin kasassa pysyvä seikkailu, jota maustavat monipuolisemmin esitetyt tutut ja uudet hahmot.

Vuoren uumenissa voi vaania yllättävän vitsikäs vaara.
Vuoren uumenissa voi vaania yllättävän vitsikäs vaara.

Haltioiden valtakunnassa katsoja tapaa jälleen Taru sormusten herrasta -elokuvista tutun Legolasin (Orlando Bloom), kylmän haltiakuningas Thranduilin (Lee Pace) sekä elokuvaa varten kirjoitetun Taurielin (Evangeline Lilly), joka tuo kaivattua naisenergiaa muuten niin miesvaltaiseen tarinaan. Mukaan on sekoitettu hieman rakkaustarinaa, joskin myös sellaista, mikä ei tunnu oikein uskottavalta.

Parasta Smaugin autioittamassa maassa on kuitenkin juuri itse Smaug, persoonallinen ja älykäs peto, joka on yksi komeimmin toteutettuja elokuvalohikäärmeitä koskaan.

Peter Jackson on elementissään upeiden yksityiskohtien äärellä kertomassa visuaalisesti komeaa tarinaa. Hänen otteensa Tolkienin tarusta kokonaisuutena tuntui lipsuneen ensimmäisen Hobitti-elokuvan aikana ja jätti lievästi jälkeensä tunnelman ahneudella tuotetusta, väkisin venytetystä tarinasta. Kakkososan myötä Jackson tuntuu löytäneen taas rytminsä ja tuloksena on kaunis ja viihdyttävä fantasiaseikkailu, joka saa odottamaan trilogian viimeistä, joulukuussa 2014 julkaistavaa osaa huomattavan suurella mielenkiinnolla.

Blu-rayn lisämateriaalina tulee elokuvan kanssa samalla levyllä ainoana ekstrana vajaan 10 minuutin mittainen Uuden-Seelannin matkailumainos, jossa esitellään kuvauspaikkoja ja näyttelijät kertovat, kuinka kaunis maa Uusi-Seelanti on.

Muut ekstrat sijaitsevat erillisellä Bonuslevyllä. Tarjolla on noin 40 minuutin mittainen kooste elokuvan teosta, siitä kuinka studio oli kuvausten ajan toiminnassa 24 tuntia vuorokaudessa ja kuinka eri osastot tekivät töitä vuoroissa. Koosteessa seurataan kuvauspäivän kulkua aamuyön tunneilta maskeerauksen ja kuvausten kautta iltaan ja taas uuteen, yön aikana tehtävään lavastukseen saakka. Koosteet antavat kiinnostavan katsauksen elokuvan taustalla työskentelevien kymmenten ihmisten työhön sämpylöiden jakajasta lentokoneiden bongaajaan. Koosteissa kuullaan pieniä näyttelijöiden kommentteja ja edesottamuksia sekä nähdään uusseelantilaiseen tapaan avojaloin kuvauspaikalla käyskentelevä Jackson.

Toisen ison kokonaisuuden tarjoavat neljä elokuvan teon aikasta tuotantovideota, ”blogia”, kuten Jackson niitä nimittää. Yhteensä näitä on vajaa 40 minuuttia ja niissä käydään läpi kuvauksia, lavastusta ja elokuvan musiikin sävellystä ja äänitystä. Musiikkiosiossa vilahtaa myös suomalainen muusikko Vesa-Matti Leppänen.

Mukana on myös vajaa 40-minuuttinen kooste maaliskuulta 2013, jolloin Jackson tarjosi faniryhmälle kierroksen studiolla, sekä elokuvan trailereita.

Lisämateriaaleissa ei ole mukana varsinaisia haastatteluita, henkilökuvia tai kommenttiraitoja. Niitä ei ole myöskään tekstitetty suomeksi, mutta esimerkiksi englanninkielinen tekstitys on mukana.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

THE HOBBITT – THE DESOLATION OF SMAUG  Ohjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo Del Toro, pohjautuu J.R.R. Tolkienin romaaniin
Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Richard Armitage, Lee Pace, Orlando Bloom, Luke Evans, Evangeline Lilly
Alkuperämaa: USA / Uusi-Seelanti 2013
Genre: Toiminta / fantasia
IMDb

Kommentit