21 tapaa pilata avioliitto (2013) ★★★

21tapaapilataavioliitto

Johanna Vuoksenmaan ohjaama draamakomedia 21 tapaa pilata avioliitto on jo tässä vaiheessa vuoden 2013 katsotuin kotimainen elokuva. Tätä kirjoitettaessa (25.8.) elokuva pyörii edelleen teattereiden ohjelmistossa ja sen on nähnyt jo yli 400 000 katsojaa.

Vuoksenmaalla on näpeissään taito kertoa asioita uskottavasti mutta samalla hauskasti. Tämän ovat todistaneet mm. vuonna 2003 ilmestynyt Nousukausi sekä palkintoja kahminut tv-sarja Klikkaa mua. 21 tapaa pilata avioliitto on samanhenkinen, omaperäinen katselmus ihmissuhteisiin ja niiden joskus jopa absurdeja mittasuhteita saaviin kiemuroihin, ja se onnistuu Nousukauden tapaan olemaan yhtä aikaa tarkkanäköinen ja hauska.

Sanna Manner (Armi Toivanen) tekee väitöskirjaa parisuhteista ja niiden kariutumisesta. Hän kuvaa ja haastattelee vasta naimisiin menneitä pareja sekä samoja pareja jonkin verran myöhemmin, yhä yhdessä tai eronneina. Hänen omat vanhempansa (Hannele Lauri ja Vesa Vierikko) ovat eronneet, eikä nuori nainen usko siihen, että avioliitto voisi olla elämänmittainen. Omassa elämässään hän vältteleekin sitoutumista ja suhtautuu ihmissuhteisiin kylmän analyyttisesti ja näkee pelkästään väitöskirjatutkimuksensa teesejä ympärillään. Seksi seksinä.

21tapaaPilata_pressi3

Koska kyseessä on romanttinen komedia, Sannan asenne joutuu ymmärrettävästi elokuvan mittaan koville. Hänen paras ystävänsä, ekstovertti ja hieman höpsö Aino (Essi Hellén) ennustaa radio-ohjelmista itselleen rakkautta ja haaveilee lapsesta ja assistenttinsa Jouni (Aku Hirviniemi) riutuu kontrolloivan vaimonsa (Pamela Tola) tossun alla. Mutta se, joka todella tekee Sannaan vaikutuksen, on eronnut Aleksi (Riku Nieminen). Ja Aleksi nyt sattuu vielä olemaan yksi Sannan haastateltavista.

21 tapaa pilata avioliitto ottaa käsittelyynsä parisuhteiden haasteet ja niiden kanssa painiskelevat pienet ihmiset. Elokuvan henkilöt saavat reaalimaailmaan suhteutettuna piirun verran stereotyyppisempiä leimoja naamaansa ja kuvattuja tapahtumia dramatisoidaan hieman, mutta vain sen verran vähän, että niiden taustalta jokainen katsoja voi edelleen nähdä itsensä, ystävänsä, tuttavansa, sukulaisensa ja kaimansa. Kun nauramme elokuvan tapahtumille, huomaamme yllättäen nauravamme samalla itsellemme ja meidän ihmisten suoranaiselle ääliömäisyydelle, mitä tulee ihmissuhteisiin.

21 tapaa pilata avioliitto on ehkä tarinakokonaisuudeltaan yllätyksetön, mutta sen suurin viehätys perustuukin sympaattisiin ja samaistuttaviin hahmoihin, joita esittävät näyttelijät sopivat rooleihinsa erinomaisesti. Elokuvasta kasvaa lämminhenkinen ja hilpeän mielen jälkeensä jättävä komedia, joka tarkkanäköisyydessään saa jokaisen katsojan kurkistamaan jälkeen päin myös omaan sisimpäänsä ja elämäänsä.

Lisämateriaaleina on 21 aviopariklippiä (15 minuuttia) sekä elokuvan traileri. Osa klipeistä on mukana itse elokuvassa, osa on uusia.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

21 tapaa pilata avioliitto 

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Johanna Vuoksenmaa
  • Pääosissa: Armi Toivanen, Essi Hellén, Riku Nieminen, Aku Hirviniemi, Pamela Tola, Hannele Lauri, Vesa Vierikko
  • Alkuperämaa: Suomi 2013
  • Genre: Komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit