A Good Day To Die Hard (2012) ★★

diehardarv_featured_620x250

Die Hard on yksi toimintaelokuvien kulmakiviä. Vuonna 1988 julkaistu ensimmäinen elokuva esitteli rehellisesti ihmismäisen John McClanen, jonka antisankari päätyi pelastamaan palan maailmaa. Vitsaileva ja hieman röyhkeä McClane ei ollut mikään supersankari, vaan verta ja lihaa oleva ihminen vikoineen. Tämä teki hänestä äärimmäisen kiehtovan toimintahahmon, josta Bruce Willis teki karismaattisella asenteellaan täydellisen.

Sittemmin sarjaa on jatkettu. Ensin Renny Harlinin ohjaamalla kakkososalla 1990, kolmannen kerran vuonna 1995 ja sitten pitkän tauon jälkeen Len Wisemanin johtamalla 4.0:lla vuonna 2007. Nelososan menestyksen jälkeen vuorossa oli luonnollisesti vielä jatkoa, ja sarjan viides osa, John Mooren (mm. Max Payne -filmatisointi) ohjaama A Good Day to Die Hard vie McClanen ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolelle. Ja mikä olisikaan sopivampi paikka kuin Moskova.

McClane (edelleen Willis) saa kuulla vuosikausia isänsä kanssa huonoissa väleissä olleen poikansa Jackin (Jai Courtney) joutuneen tukalaan tilanteeseen Moskovassa. Niinpä isukki-McClane hyppää Aeroflotin siiville ja pamauttaa ”auttamaan” poikaansa. Hän ei kuitenkaan tiedä Jackin liikkeistä kaikkea ja auttaminen uhkaa muuttua katastrofiksi, jossa Moskovan kaduilla tapahtuvassa takaa-ajossa tuhotaan matkan varrella joukoittain tielle sattuvia yksityisautoja ja lopulta päädytään Tsernobylin ydinvoimala-alueelle tuhoamaan hieman lisää materiaa.

diehard5_600

Die Hard -elokuvien vetovoima on aina perustunut McClanen omaperäiseen hahmoon, hänen verta vuotavaan olemukseensa, periksiantamattomuuteensa ja tiukassakin paikassa huumorin kukkaa kasvattavaan hahmoonsa. Courtney pyrkii matkaamaan McClane Sr:n jalanjäljissä, mutta hänen hahmonsa on paljon jäykempi kuin rento, hetkessä elävä isänsä. Willis ja Courtney pelaavat kuitenkin erilaisissa rooleissaan yllättävän yhteen ja heidän kemiastaan muodostuukin elokuvan parhaimmisto.

Mooren elokuvassa kuitenkin unohdetaan kunnollinen tarinan kehitys ja paikataan sitä näyttävillä toimintakohtauksilla, joissa tuhotaan mahdollisimman paljon roinaa, mutta joilla ei ole suurtakaan merkitystä tarinan eteenpäin viennin kannalta. Elokuvan aloittava takaa-ajo saa suorastaan naurettavia piirteitä, sillä siinä suurin missio tuntuu olevan rutata mahdollisimman monta autoa välittämättä siitä, onko sivullisten autoissa matkustajia vai ei. Tällainen totaalinen välinpitämättömyys kostautuu käsikirjoituksessa. Sama ongelma on nähtävissä monissa nykypäivän toimintaelokuvissa, joissa räjähdykset ja takaa-ajot korvaavat tarinan kokonaan ja katsojan silmissä kokonaisuus särkyy.

Tämä on todella suuri menetys, varsinkin kun ottaa huomioon sen, miten oivallinen toimintaelokuva ensimmäinen Die Hard on. Tuota toiminnan, karismaattisten hahmojen ja uskottavan tarinan liitosta ei nimittäin uusimmassa Die Hardissa enää nähdä.

A Good Day to Die Hard on käsikirjoituksellinen sillisalaatti, josta ei löydy kunnollista pohjaa päättömälle ja epäuskottavalle toiminnalle. Räjähtävää toimintaa korostavia viihdearvoja on paljon, stuntit ovat hulluudessaan komeita, mutta jotain tolkkua kokonaisuuteen olisi kaivannut mukaan.

Blu-raylla elokuvasta on mukana kaksi eri versiota: normaali teatteriversio sekä nelisen minuuttia pidempi Extended Cut. Elokuvaa jopa mielenkiintoisempina ekstroina on useita koosteita. Niistä ensimmäinen, Maximum McClane, kestää vain kolme minuuttia, mutta noiden minuuttien aikana se ehtii tuoda sarjan aikaisempien elokuvien ystävälle mairean hymyn huulille. McClanen ja hänen vuosien varrella kohtaamiensa pahisten tapaamisia kertaava kooste on mainio ja saa katsojan himoitsemaan ensimmäisten Die Hardien kaivamista hyllystä katsomista varten.

Tunnin mittaisessa making ofissa esitellään mm. mielenkiintoisia stuntteja, jotka elokuvassa ovat suurimmaksi osaksi aitoja. 8-minuuttisessa Two of a Kind -koosteessa kuvataan Willisin ja Courtneyn välistä ”isä-poika” -kemiaa ja Back in Action -koosteessa puhuva Willis puolestaan huokuu surullissävytteistä luopumista, kun hän mainitsee, ettei ole enää yhtä ketterä kuin ennen ja että hän ei vielä tiedä, vaihtuuko Die Hardin pääosan esittäjä jatkossa. Ikääntyminen on raaka asia myös näyttelijälle.

© Päivi Laajalahti

ds

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

A Good Day To Die Hard 

  • Ohjaus: John Moore
  • Käsikirjoitus: Skip Woods
  • Pääosissa: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit