Beasts of the Southern Wild (2012) ★★★★

beasts_featured_620x250

Benh Zeitlinin esikoispitkä ohjaus- ja käsikirjoitustyö Beasts of the Southern Wild oli viime vuoden yllättäjiä. Neljä Oscar-ehdokkuutta (parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen sekä naispääosanäyttelijän) napannut pieni indie-elokuva on valloittanut katsojien sydämen niin Sundancen elokuvafestivaaleilla (paras draamaelokuva), Cannesissa (mm. Kultainen kamera) kuin ihan tavallisissa elokuvateattereissakin. Sen ihmisläheinen ja lämminhenkinen kerronta sulattaa kyynisimmänkin katsojan mielen.

Pikkuruinen Hushpuppy (kaikkien aikojen nuorin pääosa-Oscar-ehdokkuuden saanut Quvenzhané Wallis) asustaa isänsä Winkin (Dwight Henry) kanssa Bathtubissa, ränsistyneessä kyläpahasessa eteläisen Louisianan tulvapatojen ulkopuolella. Yhteisö elää lähes täysin luonnon ehdoilla ja pitää hökkelikylää kotinaan. Tulvapatojen toisella puolella tosin oltaisiin enemmän kuin mielellään evakuoimassa näitä poloisia ihmisten ilmoille.

Mutta yhteisö ei pidä itseään poloisina edes silloin kun Hushpuppyn isä sairastuu vakavasti. Heille rähjäinen Bathtub on koti, jonne meri suo antimiaan ja viinapannut tuottavat kotipolttoista iltojen ratoksi. Parempi taivasalla kuin tossun alla, ”kahlittuna seinään”, on näiden ihmisten motto silloinkin kun myrsky saapuu ja tulva saartaa talot.

beasts_600

Beasts of the Southern Wild on omintakeinen elokuva, jollaisia näkee todella harvoin. Se on amatöörinäyttelijöillä varustettu pieni helmi, joka koskettaa karulla kauneudellaan. Elokuva vie katsojan käsittämättömälle matkalle Louisianan suorämeille, kanojen ja sikojen keskelle, romujen ja sekamelskan keskellä onnellisesti elävän yhteisön elämään. Nykyajan modernin yltäkylläisyyden keskellä se näyttää erilaisen elämän tuoman onnellisuuden kasvot: täydellisen vapauden säännöistä ja materiasta, luonnon armoilla mutta myös armeliaassa sylissä.

Elokuvan kuvausten aikaan vain 6-vuotias Quvenzhané Wallis luo viattomalla olemuksellaan, jota maailman kyynisyys ei ole ehtinyt vielä turmella, tarinaan elämänvoimaa sykkivän sydämen. Arkista realismia ja fantasiamaisia retkiä haavemaailmaan sekoittava Beasts of the Southern Wild punoo draamastaan karun karkean. Mutta kulutushysteriaan sidotulle nykyihmiselle tuon karun karkeuden takaa paljastuu kauneus: vapaus olla oma itsensä, vapaus päättää omasta elämästään, vapaus rakastaa ja tuntea.

Nyky-yhteiskunnan säännönmukaisuutta vastaan kapinoiva Beasts of the Southern Wild on rääsyinen, pieni ja sievä elokuva, jolla on suuri sielu. Siitä puuttuu täysin amerikkalaiselle elokuvalle tyypillinen mahtailevuus ja se keskittyy hillityllä tyylillään pienen ihmisen selviytymiseen siellä jossain. Ihastuttava elokuva, joka jokaisen pitäisi nähdä.

Tekstittämättöminä lisämateriaaleina blu-rayllä on 22-minuuttinen making of, vartin verran koe-esiintymisiä sekä samainen varttitunti poistettuja kohtauksia. Lisäksi mukana on vajaan puolen tunnin mittainen Glory at Sea -lyhytelokuva.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Beasts of the Southern Wild 

  • Ohjaus: Benh Zeitlin
  • Käsikirjoitus: Lucy Alibar, Benh Zeitlin, perustuu Lucy Alibarin näytelmään
  • Pääosissa: Quvenzhane Wallis, Dwight Henry
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit