Blue Jasmine (2013) ★★★★

bluejasmine_featured

Woody Allenin uusinta leffaa odottaa aina malttamattomana: mitä mies on mahtanut tällä kertaa keksiä ja keitä näyttelijöitä hän on ottanut mukaan. Allenin elokuvat eivät koskaan varsinaisesti yllätä. Hän on taitava ohjaaja, jonka useimmat työt ainakin jollain tavalla miellyttävät. Ohjaajalla on oma selkeä tyyli, jota ei ole tarvis muuttaa. Allenin koominen ote vakavistakin asioista on mahtava. Esimerkiksi tällä kertaa arvostelun kohteena oleva Blue Jasmine on juuri tällainen koominen, mutta vakava elokuva. Allen käsittelee traagista päähahmoaan niin hellästi, että elokuvan katsominen ei satuta, vaan katsoja ennen kaikkea tuntee sympatiaa ja myötätuntoa Jasminea kohtaan. Cate Blanchett tulkitsee Jasminea erinomaisesti. Hän antaa naiselle syvyyttä ja karismaa. Jasmine on kaikessa kamaluudessaan ihana! Ei Blanchett siis aivan syyttä ole saanut Oscaria sun muita palkintoja tästä roolista.

Blue Jasmine on yksi Allenin parhaista ja hallituimmista kokonaisuuksista. Elokuvassa on useita keskeisiä hahmoja, mutta Jasmine on kuitenkin kaiken keskiössä. Vaikka Sally Hawkins tekee todella hyvää työtä Jasminen siskopuolena Gingerinä, ei hänestä anneta yhtä syvää kuvaa kuin Jasminesta. No, elokuvan nimikin kertoo, että kyseessä on elokuva Jasminesta. Elokuvassa limittyvät päällekkäin kaksi aikatasoa, joista toisessa kerrotaan onnellisesta ajasta rikkaan aviomiehen Halin (Alec Baldwin) kanssa New Yorkissa ja toisessa se, mitä tapahtuu, kun miehen suhde toiseen naiseen paljastuu, rahat loppuvat ja Jasmine joutuu muuttamaan nuhjuisen siskonsa Gingerin luokse San Franciscoon. Mennyt aika tuodaan esiin Jasminen muistoina, joiden kautta hänelle itselleenkin paljastuu, miten hänen elämässään kävi niin kuin kävi.

Jasmine ei oikein osaa suhtautua rahattomuuteen, vaan käyttää edelleen lentokoneessa ykkösluokkaa ja pukeutuu (vaikkakin usein samoihin) merkkivaatteisiin ja kauniisiin koruihin. Nainen puhuu taukoamatta, juo vodkaa ja vaikuttaa siltä, että on menettämänsä otteensa elämästä. Jasmine kuitenkin ottaa itseään niskasta kiinni, alistuu ja yrittää pelastaa itsensä. Naisen ahdistuneisuus tuntuu hyvin todelliselta ja uskottavalta. Blanchettin eläytyminen on todella koukuttavaa, jollei suorastaan hypnoottista katsottavaa.

Vaikka Jasmine on elokuvan ehdoton johtotähti ja punainen lanka, löytyy elokuvasta useampi mielenkiintoinen henkilö tai hyvin näytelty hahmo. Baldwin sopii erinomaisesti sliipatun ja lipevän Halin rooliin. Hal on rikas pankkiiri, joka voi tarjota Jasminelle kaiken, mitä nainen vain voi haluta. Raha – kuten elokuvassa nähdään – ei kuitenkaan takaa onnea. Vaikka Halin rooli on hyvin näytelty, ei hän kuitenkaan ole samalla tavalla mielenkiintoinen hahmo kuin Gingerin ex-mies Augie (Andrew Dice Clay) tai nykyinen sulhanen Chili (Bobby Cannavale), joista kummastakaan Jasmine ei lainkaan pidä. Jasminen San Franciscossa tapaama, politiikkaan pyrkivä Dwight (Peter Sarsgaard) on kaikesta prameudestaan huolimatta varsin hajuton, mauton ja väritön hahmo.

bluejasmine_600

Blue Jasmine on kokonaisuudessaan hieno elokuva. Se ole sellaista sähellystä ja kohellusta kuin useat Allenin elokuvat (uusimmista mm. mainio To Rome With Love, 2012), vaan päähenkilön ahdistukseen suhtaudutaan vakavuudella. Sivuhahmot tuovat mukaan keventävää huumoria. Jasminen kautta käsitellään mielenkiintoista aiheitta siitä, mitä tapahtuu, kun rikas seurapiirirouva menettää miehensä ja omaisuutensa ja on yhtäkkiä puilla paljailla siskonsa avun tarpeessa. Mitä naisesta silloin tulee?

Blue Jasmine saa neljä tähteä siksi, että se on hyvä elokuva, mutta toisaalta vain neljä tähteä, koska se ei omalla listallani ole yhtä hyvä kuin Vicky Cristina Barcelona (2008). Jotain yhteistä näillä kahdella elokuvalla on, sillä espanjalainen Javier Aguirresarobe on kuvannut molemmat kuvallisesti tyylikkäät elokuvat. Blue Jasmine on kuitenkin kuviltaan paljon hillitympi ja arkisempi kuin lämpimänä leiskuva, upea Barcelona-leffa.

Moni Allenin leffoja katsellut on varmaan huomannut, miten ohjaajan elokuvien alkutekstit on kirjoitettu aina samalla lempeällä fontilla, niin myös Blue Jasminessa. Kun näihin teksteihin yhdistää hyvän musiikin (useimmiten vanhahtavan jazzin), niin johan on hieno aloitus yleensä pettämättömän hyville leffoille. Yksinkertaisen tyylikästä.

Ekstrana Blu-raylla ainoastaan To Rome with Love –elokuvan traileri.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

BLUE JASMINE Ohjaus ja käsikirjoitus: Woody Allen
Pääosissa: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Andrew Dice Clay
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit