Boardwalk Empiren neloskausi on erinomaista draamaa

boardwalkempire4

Boardwalk Empiren kolmas tuotantokausi näytti Nuckyn (Steve Buscemi) muuntuvan täydelliseksi, armottomaksi gangsteriksi. Taistelu Rosettia (Bobby Cannavale) oli verinen. Chicagossakin väkivaltaa riitti. Silti kolmoskaudella oli jotenkin positiivinen meininki, jokunen kivakin sivujuoni nähtiin, kuten Richard Harrow’n (Jack Huston) ja Julian (Wrenn Schmidt) kohtaaminen ja rakastuminen sekä huolehtiminen pienestä Tommy-pojasta. Sellaisesta ei ole neloskaudella tietoakaan. Heti alussa mennään synkissä tunnelmissa ja sama jatkuu viimeiseen osaan saakka.

Musta kansanosa nousee suureen roolin tällä kaudella, kun Nuckyn viime kaudella pelastanut Chalky White (Michael Kenneth Williams) saa riesakseen New Yorkista saapuneen hienostuneen tri Valentin Narcissen, kiitos apumies Dunn Purnsleyn liian kovan libidon. Omahyväinen, loistavan sukunimen (lienee taiteilijanimi) omaava Narcisse (Jeffrey Wright) aloittaa heti hämmentämisen ja saa Atlantic Cityn uuden sodan partaalle. Chalkyn johtaakseen saama uusi The Onyx Club, musiikkeineen ja tansseineen saavat paljon ruutuaikaa, varsinkin, kun teologian tohtori Narcisse tuo mukanaan nuoren ja kauniin laulajattaren Daughter Maitlandin (Margot Bingham).

Jeffrey Wright tekee tri Narcissesta aikamoisen ärsyttävän hahmon. Tämän kauden päävihulaisessa ei ole yhtään samaa kuin Rosettissa, joka oli pitelemätön raivopää. Narcissesta tulee mieleen tv-sarjan Hercule Poirot, jota näyttelee David Suchet. Narcisse kävelee, elehtii, käyttäytyy ja puhuu hienostuneesti. Hänen pukeutumisensa, pyylevä ulkomuotonsa (lähinnä vaatteiden johdosta), viikset (Narcissella tosin myös parta) ja hiusraja ovat kuin suoraan Suchetilta lainattuja.

Nuckyn perhe-elämä on esillä vahvasti. Pikkuveli Eli (Shea Whigham) on päässyt Nuckyn koirankopista takaisin sisäpiiriin ja kunnon hommiin. Elin vanhin poika, Willie (Ben Rosenfield)  sen sijaan joutuu ongelmiin halutessaan olla enemmän setänsä kaltainen kuin rauhallinen opiskelijapoika Philadelphiassa sijaitsevassa opinahjossaan. Ongelmia tulee, eikä poika käännykään isänsä puoleen, tämän suureksi harmiksi.

New Yorkin tapahtumat ovat tällä kertaa aika lailla taka-alalla, kunnes sattuma saattaa yhteen kaksi tuttua hahmoa. Sen sijaan George Muelleriksi piileskellessään muuttuneen liittovaltion entisen agentin Nelson Van Aldenin (Michael Shannon) vaiheista Chicagossa kerrotaan rutkasti, joutuuhan George keskelle kaupungin valtapeliä osuttuaan vahingossa irkkuja johtavat Dion O’Banionin kukkakauppaan samaan aikaan Al Caponen (Stephen Graham) kanssa. Alin isoveljet Ralph ja Frank saapuvat Brooklynista avustamaan pikkuveljeään kaupungin hallinnassa ja heistä onkin katsojille paljon iloa, pojat kun ovat poikia vielä aikamiehinäkin.

Nucky kääntää myös katseensa etelään, Tampaan, josta löytyy hyvät mahdollisuudet aloittaa rommin trokaaminen pohjoiseen. Lisäksi Tampasta löytyy baarinpitäjä Sally Wheet (Patricia Arquette), joka on vihdoin kunnon naispuolinen vastus Nuckylle.

Rosettin piinasta selvinnyt Gillian (Gretchen Mol) on vaipunut syvälle huumeiden syövereihin, eikä pelastusta ole näköpiirissä, ennen kuin kuvioihin saapuu Roy Phillips (Ron Livingston), suuren kauppaketjun laajenemista junaileva bisnesmies. Silti menneisyyden haamut saapuvat vaatimaan Gilliania tilille, samalla kun hän pyrkii epätoivoisesti saamaan pojanpoikansa Tommyn takaisin itselleen.

Uusina hahmoina mukaan tulevat uuden lainvalvontaosaston, Bureau of Investigationin (FBI:n edeltäjä), pomoksi noussut J. Edgar Hoover (Eric Ladin) ja hänen niljakas alaisensa James Tolliver (Brian Geraghty). Muutenkin virkavalta nousee enemmän vastustamaan korruptoituneita poliitikkoja ja viinatrokareita kuin aiemmin. Ikävä kyllä maanmainiota Gaston Meansia (Stephen Root) ei tällä kaudella juurikaan nähdä ruudussa.

Tuttuun HBO/Warner Bros –tapaan Blu-ray-julkaisu on pullollaan lisämateriaalia. Jos on unohtanut, mitä tapahtui edellisellä kaudella, sen voi tarkistaa katsomalla muhkean 14-minuuttisen kertausjakson. Jokaisen jakson voi katsoa Boardwalk Chronicle –toimintoa käyttäen. Hahmot, paikat ja oikeat historialliset informaatiot ovat saatavilla. Tärkeäksi tapahtumapaikaksi tällä kaudella nouseva The Onyx Club –yökerho esitellään omassa pätkässään. Muutama näyttelijä (mm. Gretchen Mol ja Jeffrey Wright) sekä sarjan pääjehut Terence Winter sekä Howard Korder ottivat osaa kauden viitosjakson näytännön jälkeiseen paneelikeskusteluun. Keskustelussa selvisi myös muutama muukin asia eikä keskitytty pelkästään tuohon viitosjaksoon. On aina hieman outoa nähdä näyttelijät normaaleissa vaatteissa ja erilaisissa hiuslaitteissa kuin sarjassa.

Yhdessä pätkässä kuvauspaikkajärjestäjä kertoo, mistä kauden tärkeät kuvauspaikat löydettiin ja mitä myönnytyksiä niiden suhteen piti tehdä. Toisessa haastattelupätkässä näyttelijä Jack Huston kertoo roolihahmonsa Richard Harrow’n taustoista. Kommenttiraitoja on kaikkiaan kuusi, niillä kuullaan mm. Winteriä, Hustonia, Buscemia ja Molia. Lisäksi uudet hahmot esitellään omassa osiossaan. Mukaan ovat päässeet tri Narcisse ja Daughter Maitland, Roy Phillips, Caponen veljekset, Sally Wheet sekä agentti Knox.

Kommentit