Breaking Bad, Seasons 1-5 – Parasta rikosdraamaa vuosikausiin

breakingbad_featured

Jokaisena tuotantovuotenaan Emmyillä palkittu ja Golden Globeissa edustanut Breaking Bad on kevyesti yksi viime vuosien parhaista draamasarjoista. Viiden tuotantokautensa aikana sarja ehtii käydä läpi ihmiselämän varjopuolia erittäin rankalla kädellä. Valonpilkahduksiakin sekaan mahtuu, mutta enemmän Breaking Bad kahlaa hahmoineen elämän vastoinkäymisten suossa. Ja tästä muodostuu niin kiehtova kokonaisuus draamaa, että koko viisi tuotantokautta tulee katsottua yhdessä hujauksessa.

Breaking Badin sielu on sarjan tuottajana ja ohjaajanakin toimineen Bryan Cranstonin esittämä kemianopettaja Walter White. Cranston tuo hahmoonsa uskomattoman määrän sävyjä ja luo tästä kompleksisen hahmon, joka ei avaudu katsojalle helpolla. Cranstonia tukevat erinomaiset näyttelijät sivurooleissa, joiden kautta myös Walter White kasvaa ja muuttuu tuotantokausien edetessä.

Walter on Albuquerquessa, New Mexicossa asustava viisikymppinen opettaja, joka saa yllättäen tietää sairastavansa keuhkosyöpää. Eikä hän edes polta tupakkaa. Walterilla on teini-ikäinen, kehitysvammainen poika Walter Jr (RJ Mitte) sekä vaimo, Skyler (Anna Gunn), joka on raskaana. Perheen rahat ovat tiukalla, eikä sairausvakuutus korvaa suuria syöpähoitoja. Whiten perheen on siis pähkäiltävä elämänarvonsa uusiksi.

Lisäksi Walteria kalvaa katkeruus ja elämässä epäonnistuminen. Nuoruudessaan hän on ollut erittäin lahjakas kemisti, mutta luopunut ystäviensä kanssa perustamansa yrityksen omistuksesta juuri ennen yrityksen huikeaa taloudellista menestystä. Walter siis voisi halutessaan pyytää apua entisiltä yhteistyökumppaneiltaan, nykyisiltä miljonääreiltä, mutta ylpeys ei anna periksi. Walter haluaa pärjätä itse ja hakkaa päätään seinään kuin itsepäinen härkä.

Skylerin sisko Marie (Betsy Brandt) on naimisissa huumepoliisina toimivan Hankin (Dean Norris) kanssa. Hankin kautta Walter saa tietää metamfetamiinikaupassa liikkuvista isoista rahoista. Niinpä hän houkuttelee entisen oppilaansa, nykyisin hieman epäonnisena huumediilerinä toimivan Jessen (Aaron Paul) avukseen ja alkaa kokkailla metamfetamiinia. Huumerahoilla hän suunnittelee rahoittavansa syöpähoitonsa ja turvaavansa perheensä toimeentulon mahdollisen kuolemansa jälkeen.

Breaking Bad tasapainottelee äärimmäisen mielenkiintoisella tavalla lain molemmin puolin. Mikään ei ole mustavalkoista. Walterista kasvaa väärinymmärretyn neron ja kaiken menettävän keski-ikäisen miehen kautta itsekeskeinen, julma ja laskelmallinen huumeparoni. Vai onko hän sittenkin antisankari?

Sarjan viehätys ei ole pelkästään siinä, jääkö huumekeisari Heisenbergina tunnettu Walter poliisin haaviin ja jos jää, millä tavalla. Tämä jännityselementti toki on koko ajan mukana ja saa katsojan spekuloimaan Walterin ja tämän etsiväsukulaisen kissa ja hiiri -leikillä. Breaking Badissa ihastuttaa se arkinen pienieleisyys, millä saadaan rakennettua tehokasta draamaa. Sekä hahmojen erittäin toimiva kehityskaari.

Sivuroolissa nähtävä Jesse kasvaa sarjan aikana lohduttomien sattumien kautta aivottomasta piripäästä vastuuntuntoiseksi aikuiseksi. Petoksen, kidutuksen ja ihmisarvon menetyksen jälkeen. Moniulotteisuudessaan hänen roolinsa kasvaa lähes tasa-arvoiseksi Walterin kanssa ja nuori Paul osoittaa taipuvansa uskomattomiin mittasuhteisiin tulkitessaan hahmoaan.

Sarjan huumori on mustaa ja kuivaa. Humoristisimman hahmon tittelin nappaa alun Jessen häröilyn jälkeen asianajaja Saul Goodman (Bob Odenkirk), joka on Breaking Badin jälkeen saamassa oman spin off -sarjansa (Better Call Saul). Myös jonkinasteisena henkivartijana toimiva, yksi-ilmeinen Mike (Jonathan Banks) saa aikaan mustaa huumoria. Sitä löytyy myös Walterin ja Hankin suhteesta, kun Walter tietää huumekuvioista niin paljon enemmän kuin Hank.

Breaking Bad on huikean jännittävä matka rikokseen ja sen oikeutukseen sekä tietenkin kemiaan. Samalla se sukeltaa syvälle ihmisen psyykeen ja näyttää tämän alastomimmillaan syövän antaman kuolemantuomion edessä. Perheellinen ihminen kun ei ole tuomionsa kanssa yksin, vaan sairaus tai kuolema vaikuttaa myös muihin läheisiin. Hengästyttävä, otteessaan pitävä, vaikuttava ja kerta kaikkiaan yksi viime vuosien parhaista rikosdraamoista!

Eikä pidä myöskään unohtaa visuaalisesti oivaltavia ratkaisuja ja kuvakulmia, joita sarja on täynnä. Kameran sijoittelussa on todella käytetty mielikuvitusta!

Blu-ray-paketissa on hirmuinen määrä lisämateriaalia. Suoraan sanottuna niin hirmuinen, että niitä ei ihan noin vaan läpi käydäkään. Paketin kansikääre kertoo ekstrojen määräksi yli 50 tuntia, mikä ei varmastikaan ole kovin väärässä. Boksin jokaisella levyllä on lisämateriaalia, ja lähes kaikista jaksoista on mukana erilliset ekstrat.

Sarjan ystäville riittää siis katselemista! Bonusmateriaalien kautta pääsee kiehtovalla tavalla syvemmälle sarjan paikoin hyvinkin kieroutuneeseen maailmaan ja monet jaksoista saavat erittäin kattavan käsittelyn ekstroissa. Mukana on jaksokohtaisia kommenttiraitoja ja muutaman minuutin mittaisia koosteita, missä käydään läpi jakson keskeisiä tapahtumia ja niiden luomista. Pidempiä ja kattavampia koosteita sekä poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia on myös mukana jokaiselta kaudelta.

Ekstrojen määrä lisääntyy sarjan loppua kohden (ensimmäiden kauden levyillä on ymmärrettävästi vähiten lisämateriaalia). Viimeisen kauden levyiltä löytyy myös erittäin hupaisa vaihtoehtoinen loppu. Bryan Cranston esiintyi vuosina 2000-2006 komediasarjassa Malcolm in the Middle ja vaihtoehtoinen loppu (joka oikeasti ei ole varsinainen vaihtoehto vaan pelkästään katsojia huvittamaan tuotettu versio) on tehty tämän sarjan tyylillä. Cranstonia avustaa samaisessa sarjassa miehen vastanäyttelijänä nähty Jane Kaczmarek.

Viimeisellä levyllä on myös kiinnostava, 10-minuuttinen kooste sarjan luojasta Vince Gilliganista, joka tuntuu olleen sarjan teossa mukana aivan kaikessa.

Breaking Badin paketti on sarjan ystävän kannalta aikalailla täydellinen: yhdelle viime vuosien parhaista draamasarjoista on annettu seuraksi arvoisensa lisämateriaalit.

© Päivi Laajalahti

ds

Kommentit