Byzantium (2012) ★★★★

byzantium_featured

Usein laatudraamoja (The Crying Game) ohjaava Neil Jordan antoi oman säväyksensä vampyyrielokuvien genreen jo vuonna 1994 ilmestyneessä Veren vangit elokuvassa. Byzantiumjatkaa samalla visuaalisesti vangitsevalla tiellä ja tuloksena on yksi viime vuosien onnistuneimmista vampyyrielokuvista.

Clara (Gemma Arterton) ja Eleanor (Saoirse Ronan) ovat lähes samanikäisen näköiset äiti ja tytär, jotka elävät hiljaiseloa salaisuuksineen. Clara hankkii perheelle elantoa myymällä seksiä, Eleanor leikkii melankolista teinityttöä. Todellisuudessa he ovat 200 vuotta vanhoja vampyyreja. Tämän lisäksi heillä on toinenkin salaisuus, jota Clara ei ole suostunut kertomaan edes tyttärelleen.

Naisten kannoilla on nimittäin Sam Rileyn johtama armoton ryhmä, jota naiset pakenevat uinuvaan merenrantakaupunkiin. Siellä he löytävät turvapaikan Daniel Maysin esittämän miehen luota. Kun Eleanor ihastuu omaperäiseen Frankiin (Caleb Landry Jones), asiat alkavat kuitenkin karata käsistä ja vampyyreiden kohtalon päivä lähestyy.

Byzantium on vastaisku nykypäivänä yleisille, romanttisuudessaan imelille vampyyrielokuville. Siitä huokuu Jordanin elokuville tyypillinen, usvamaisen kaunis salaperäisyys, jota maustetaan välillä ronskillakin väkivallalla ja seksuaalisuudella. Byzantium uudistaa vampyyrimystiikkaa jälleen omalla tavallaan, aivan kuten jokainen näistä yliluonnollisista ihmisistä kertova tarina tuntuu tekevän. Yhtä oikeaa tapaahan vampyyreistä kertomiseen ei ole.

byzantium_800

Byzantiumin vampyyreillä ei ole torahampaita, mutta heillä on oma tapansa hoitaa elintärkeän veren saanti. Vaikka kumpikaan naisista ei ole Twilightin tapaan ”vegetaristeja”, heidän tapansa ovat humaaneja: Clare metsästää vain niitä, jotka ansaitsevat kuolla – Eleanor puolestaan avustaa niitä, jotka ovat valmiita kuolemaan.

Byzantium on naisten tarina, jossa äiti ja tytär kasvavat omalla tahollaan ihmisinä. Samalla tavalla kuin Lestat ja Louis kävivät tahtojen taistelua Veren vangeissa, kipunoi Byzantiumissa äidin ja tyttären välillä.

Samalla se on jännityskertomus, jossa salaisuudet aukeavat pikkuhiljaa ja takaumien kautta hahmojen historia avautuu. Salaisuudet ja yllätykset eivät ole suuren suuria, eivätkä ne sinäsä hätkäytä katsojaa. Tarinan kiehtovuus perustuukin lähes runolliselta tuntuvaan, ihastuttavan tunnelmalliseen kerrontaan, joka muistuttaa hieman Ystävät hämärän jälkeen -elokuvan tunnelmaa.

Mukana ei ole ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

BYZANTIUM Ohjaus: Neil Jordan
Käsikirjoitus: Moira Buffini
Pääosissa: Saoirse Ronan, Gemma Arterton, Caleb Landry Jones, Sam Riley, Daniel Mays
Alkuperämaa: UK / USA / Irlanti 2012
Genre: Fantasia
IMDb

Kommentit