Captain Phillips (2013) ★★★★

captainphillips_featured

Jason Bourne -jännäreillä maailmanmaineeseen noussut Paul Greengrass ohjasi vuonna 2006 9/11 -terroristihyökkäykseen liittyvän elokuvan United 93. Vaikka elokuvaan oman mausteensa toi se järkyttävä tosiseikka, että tapahtumat pohjautuvat karmaiseviin, todella koettuihin hetkiin, on United 93 ihan pelkkänä elokuvanakin erinomaisesti otteessaan pitävä jännäri kaapatun lentokoneen viimeisistä hetkistä ennen sen rysähtämistä pellolle Pennsylvaniaan.

Captain Phillipsissä on tunnelmallisesti ja teknisesti paljon samaa kuin United 93:ssa. Elokuva pohjautuu tositapahtumiin: vuonna 2009 somalialaiset merirosvot kaappasivat amerikkalaisen rahtialuksen ja ottivat sen kapteenin panttivangikseen. Raskaasti aseistautuneiden kaappareiden armoilla kapteeni matkasi kohti Somalian rannikkoa odottaen joko amerikkalaisten sotajoukkojen tuloa apuun -tai kuolemaa hermostuneiden merirosvojen käsissä.

Rohkeuden perikuvana, kapteeni Phillipsinä elokuvassa nähdään aikaisemminkin hankalissa tilanteissa vakuuttanut Tom Hanks. Hänen vastaparinaan kaappareiden johtajana toimii näyttelijänä ensikertalainen Barkhad Abdi, joka on syntynyt Somaliassa, mutta asunut pikkupojasta asti Yhdysvalloissa. Abdi sai uskottavasta roolisuorituksestaan saman tien Oscar-ehdokkuuden. On todellinen saavutus näytellä ensikertalaisena vastassaan kaksinkertainen Oscar-voittaja, heilutella konekivääriä tämän nenän edessä niin, että näyttelijää voisi uskoa ihan oikeastikin merirosvoksi. Tätä langanlaihaa kaveria nähdään siis varmasti elokuvissa jatkossakin.

Greengrassin tapa kuvata on hyvin dokumentaarinen. Merellä, oikealla laivalla kuvatut kohtaukset tuntuvat aidoilta ja merirosvojen pienen veneen lähestyessä aseistamatonta jättiläistä katsoja jännittää yhdessä rahtilaivan miehistön kanssa. Se, että katsoja tietää, miten tarina etenee, ei laimenna elokuvan jännitettä lainkaan.

Pienessä pelastusveneessä kuvattuihin panttivankikohtauksiin on saatu aidon klaustrofobista tunnelmaa. Kaapparit huutavat hermostuneesti toisilleen somaliaksi ja heiluttelevat aseitaan, ja panttivangin tila kasvaa erittäin tukalaksi. Kissa ja hiiri -leikki kovenee, kun paikalle saapuvat ammattimaisen tyynet merisotilaat. Kontrasti köyhien, epäammattimaisten merirosvojen ja länsimaisen osaamisen välillä on huikea. Hirmuisen jännittävän selviytymistarinan lisäksi Greengrass luo elokuvaansa yhteiskunnallista syvyyttä.

Greengrassin tyyli kertoa kapteeni Phillipsin tarina on inhimillisyydessään nerokas ja elokuvan viimeiset hetket nostavat sen maanläheisessä dramaattisuudessaan korkeuksiin. Hanks osoittaa viimeistään tässä vaiheessa olevansa laatunäyttelijä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Blu-rayn lisämateriaaleina on ohjaajan kommenttiraidan lisäksi noin tunnin mittainen dokumentti elokuvan teosta, missä puhuu mm. aito kapteeni Phillips, joka oli mukana konsultoimassa elokuvan tekoa. Koosteessa kerrotaan mm. siitä, kuinka elokuvassa käytettiin oikeaa laivaa lavasteiden sijaan sekä tarjotaan myös tietotaustaa maailman meriä seilaavien rahtilaivojen kohtaamasta merirosvoudesta.

Ekstroissa ei ole suomenkielistä tekstitystä, mutta englanninkielinen kyllä.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

CAPTAIN PHILLIPS  Ohjaus: Paul Greengrass
Käsikirjoitus: Billy Ray, perustuu Richard Phillipsin ja Stephan Taltyn romaaniin
Pääosissa: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Catherine Keener
Alkuperämaa: USA2013
Genre: Draama / trilleri / biografia
IMDb

Kommentit