Django Unchained (2012) ★★★★

django_featured_620x350

Quentin Tarantino on aina Quentin Tarantino ja hänen oivaltavaan väkivaltaviihteeseensä voi aina luottaa. 20 vuotta sitten maailmanvalloituksensa Reservoir Dogsilla aloittanut ohjaaja-käsikirjoittaja on hiljaksiltaan tehnyt joukon kahden viimeisen vuosikymmenen parhaimmistoon kuuluvia elokuvia. Lähes jokainen hänen käsistään lähtenyt tuotanto on tuntunut jollakin tapaa olevan mestariteos, tai ainakin lähellä sitä. Django Unchained ei poikkea tutusta linjasta ja käsikirjoitukseltaan näppärän omaperäinen, joskin hyvin Tarantinon näköinen elokuva toi elokuvantekijälle hänen toisen käsikirjoitus-Oscarinsa aikaisemmin tänä keväänä.

Django Unchained on elokuva orjuudesta ja kostosta, Tarantinolle ominaiseen tyyliteltyyn, väkivaltaiseen ja kierolla dialogilla maustettuun tyyliin. Se on ehdottomasti paras lännenelokuva sitten Andrew Dominikin vuonna 2007 ohjaaman Jesse Jamesin salamurhan.

Django (Jamie Foxx) on kahlittu orja, jonka menneisyydessä kuvastavat muistot ihanasta vaimosta Broomhildasta (Kerry Washington) ja vapaudesta, jota hän ei koskaan enää usko tulevaksi. Sitten hänen tielleen osuu palkkionmetsästäjä Schultz (Christoph Waltz), joka ostaa Djangon vapaaksi mieheksi, mutta toki sillä ehdolla, että tämä auttaa häntä ainakin yhden paskiaisen kiinnisaamisessa. Näin molemmat hyötyisivät: Schultz saisi palkkiorahansa ja Django kauan odotetun kostonsa.

Erikoisen parivaljakon tie johtaa lopulta Calvin Candien (Leonardo DiCaprio) plantaasille, missä kosto saa huipennuksensa sellaisessa mittakaavassa, että mikäli elokuvantekijänä olisi joku muu kuin Tarantino, tulos saattaisi olla turhan korni. Tarantino kuitenkin vetää isoksi paisuneen paketin kasaan uskomattoman tyylikkäästi.

django_600

Oikeutettu kosto on yksi elokuvien kiehtovimpia aiheita ja jo aikaisemmissakin elokuvissaan Tarantino on lunastanut paikkansa kostoelokuvien ykkösmiehenä. Django Unchained näyttää ja kuulostaa kaikin puolin Tarantino-elokuvalta ja se sekoittaa erilaisia genrejä ja tarinoita sulavasti yhteen. Siinä on omaperäisiä roolihahmoja, joiden takia näyttelijät joutuvat todella laittamaan itsensä likoon (esimerkiksi eräskin Foxxin kohtaus roikotettuna ylösalaisin ei varmastikaan ole miehen uran mukavimpia). Siinä on nopeaa, monipuolista dialogia, jota allekirjoittanut suorastaan rakastaa. Se on väkivaltainen, mutta väkivallan takia äärimmäisyyksiin menevä kosto tuntuukin aina oikeutetulta. Lisäksi se on visuaalisesti komealla tyylillä tehty, kiehtovia kuvakulmia käyttävä ja musiikkia oivaltavasti hyväkseen käyttävä elokuva, jonka katsominen on todellinen nautinto.

Tarantinon käsikirjoitus antaa näyttelijöille tilaa poistua omalta mukavuusalueeltaan. Näin DiCapriosta kuoriutuu häijy ja häikäilemätön plantaasinomistaja, Samuel L. Jacksonista harmaa ja vapiseva hovimestari sekä entisestä Miami Vice -kytästä Don Johnsonista tilallinen Big Daddy. Christoph Waltz toisintaa upean roolisuorituksensa, joka nähtiin jo Tarantinon edellisessä elokuvassa Kunniattomat paskiaiset, mutta tällä kertaa hän on natsipaskiaisen sijaan hyvä saksalainen.

Django Unchained on elokuvallista hurmosta alusta loppuun ja huokuu tekijänsä rakkautta työtään kohtaan. 20 vuotta laadukasta uraa takanapäin ja Tarantino on edelleen väkivaltaviihteen kuningas Hollywoodissa. Harva elokuvantekijä pystyy samaan ja saamaan puolelleen niin ankarat elokuvakriitikot kuin suuren yleisönkin.

Blu-rayn lisämateriaaleina on kolme noin 12-minuuttista, suomeksi tekstittämätöntä koostetta elokuvan teosta. Koosteissa eivät ole äänessä ohjaaja eivätkä näyttelijätkään montaa sanaa pääse sanomaan. Niissä keskitytään muihin elokuvan ammattilaisiin ja heidän äärimmäisen kiinnostavaan työhön, joka usein jää vähemmälle huomiolle.

Ensimmäisessä koosteessa haastatellaan elokuvan stunt-miehiä sekä kerrotaan hevosten kanssa työskentelystä. On kiehtovaa kuulla stunttien työskentelystä monessa sukupolvessa, kuinka työ siirtyy ”isältä pojalle”. Toisessa koosteessa pääsevät ääneen elokuvan pukusuunnittelijat Sharen Davisin johdolla ja kolmannessa muistellaan lämmöllä elokuvan kuvausten aikana kuollutta tuotantosuunnittelijaa J. Michael Rivaa.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Django Unchained 

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Quentin Tarantino
  • Pääosissa: Christoph Waltz, Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, Don Johnson
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: Western / seikkailu
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit