Ei kiitos epäsuhtaisen parisuhteen karikoissa

eikiitos_featured

Anna-Leena Härkönen on kuulunut suomalaisten suosikkikirjailijoiden joukkoon 1980-luvun puolivälin Häräntappoaseesta saakka. Hänellä on omintakeinen ote tarinoihinsa, mikä korostuu varsinkin hänen napakoissa kolumneissaan. Vuonna 2008 ilmestynyt Ei kiitos oli julkaisuvuotensa myydyimpiä kirjoja, joten ei ole ihmekään, että siitä päätettiin tehdä myös elokuvaversio.

Elokuvan on ohjannut Samuli Valkama, jonka esikoispitkä elokuva Hulluna Saraan (2012) oli hurmaavan lämminhenkinen tapaus. Alkuperäisteoksena Ei kiitos asettaa tarinalle raamit, joihin elokuvaversion on sovittava. Toimi tai ei. Härkösen kirjassa on haasteena sen lähes antikliimaksinen lopetus, mikä myös elokuvassa saa helposti aikaan reaktion ”tässäkö tämä sitten oli?”.

Ei kiitos tutkii suomalaista miestä ja naista persoonina Härköselle tuttuun tapaan hyvin tarkkanäköisesti. Heli (Anu Sinisalo) on nelikymppinen nainen, joka kaipaa omalta mieheltään seksiä. Matti (Ville Virtanen) on kiltti ja tavallinen suomalainen mies, joka laittaa ruokaa ja siivoaa, mutta jolle riittää leppoisa läheisyys. Jonka mielestä sängyssä on kivempi katsoa hauskoja eläinvideoita YouTubesta kuin peuhata vaimon kanssa. Heli haluaisi enemmän, mutta tästä Matti ahdistuu ja vetäytyy kuoreensa.

Sitten Heli tapaa itseään hieman nuoremman Jarnon (Kai Vaine) ja näiden kahden välillä alkaa säkenöidä. Heli hyppää salaiseen seksisuhteeseen, mutta mitä siitä lopulta syntyykään? Mikä ero on rakastumisella ja rakastamisella? Onko kaikki lopulta kuitenkin vain samaa arkea erinäköisessä paketissa?

Ei kiitos tarttuu aiheeseen, josta toisaalta puhutaan paljonkin (erilaiset seksuaaliset tarpeet parisuhteessa), mutta sellaiselta kulmalta, mistä ei paljoa puhuta. Miehen seksuaalinen haluttomuus on mediassa vaiettu asia, samoin kuin myös keski-ikäisen naisen halukkuus. Elokuva pyörittelee aihettaan välillä jopa lakonisen arkisesti ja jättää shokeeraamisen pois: Heli ja Matti tuntuvat ajoittaisesta karikatyyrimäisyydestään huolimatta aidoilta ihmisiltä.

Virtanen luo Matistaan hiljaisen hissukan, kiltin ja mukavuudenhaluisen miehen. Rooli on paikoin kärjistetyn huvittava, mutta Virtanen onnistuu antamaan hahmolleen paljon enemmän. Sinisalo on uskottava ja koskettava seksuaalisuutensa kanssa sinut olevana keski-ikäisenä naisena, joka pohtii epävarmana omaa ikääntymistään.

Komediana alkava Ei kiitos sukeltelee paikoitellen ihmissuhteiden ja sielun syviin vesiin. Kaikessa kepeydessään se myös sivuaa henkisiä ongelmia ja masennusta. Keskiössä nähdään arkisia asioita: miksi ihmiset yleensä ovat parisuhteessa? Mitä tarvitaan perheen pysymiseen kasassa ja onko kaiken tarpeellistakaan pysyä kasassa? Elokuva jättää kysymykset auki katsottajan itsensä pohdittavaksi.

Ei kiitos toimii parhaiten elokuvan hahmojen kanssa samassa viitekehyksessä, pitkässä parisuhteessa oleville katsojille. Muille se helposti jää huvittavien sketsien kokoelmaksi vailla varsinaista kaikupohjaa.

Lisämateriaalina mukana on vajaa kymmenen minuuttia poistettuja kohtauksia, making of -kuvagalleria sekä trailereita ja musikkivideo.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

EI KIITOS  Ohjaus: Samuli Valkama
Käsikirjoitus: Heikki Paavilainen, Samuli Valkama, perusuu Anna-Leena Härkösen romaaniin
Pääosissa: Anu Sinisalo, Ville Virtanen, Kai Vaine
Alkuperämaa: Suomi 2014
Genre: Komedia / draama
IMDb

Kommentit