Empire State (2013) ★★

empirestate_featured

Dito Montielin elokuvissa lähtökohtana on usein keskiluokkainen tai köyhä väestöryhmä. Omaan kirjaansa perustuvassa, vuonna 2006 julkaistussa ja kehutussa esikoisohjauksessa Guide to Recognizing Your Saints hän kertoo pakenemisesta ja nuoruuden tuskasta. Empire State perustuu niin ikään tositapahtumiin. Tällä kertaa kyseessä on USA:n historian suurin käteisryöstö, joka tapahtui vuonna 1982.

Chris (Liam Hemsworth) pyrkii poliisikouluun, mutta hakemus kaatuu vuosia sitten tehtyyn möhläykseen, joka näkyy rikosrekisterissä edelleen. Tulevaisuus on siis mietittävä uusiksi, varsinkin kun isäpappa saa kenkää työskenneltyään 10 vuotta pikkurikollisen Spiron palveluksessa. Kun paikka aukeaa vartijana Empire -nimisessä rahankuljetusyrityksessä, nuorukainen ottaa työn vastaan vaikka pienelläkin palkalla.

Hän yllättyy työpaikkansa leväperäisestä moraalista ja siitä, kuinka suuria rahasummia yrityksen tiloissa pidetään yllättävän pienten turvatoimien keskellä. Kun hän kertoo tästä puheliaalle ja hieman yksinkertaiselle ystävälleen Eddielle (Michael Angarano), tämä alkaa vaatia Chrisiä mukaan ryöstökeikalle. Mukaan kuvioihin sekoittuu myös muita paikallisia pikkurikollisia, mutta Dwayne Johnsonin esittämällä etsivällä on rötöstelijöiden suhteen tarkka vainu.

empirestate_600

Empire Staten viehätys perustuu siihen, että siinä näytetty ryöstö on tapahtunut oikeasti ja että ryöstön tekijöillä ei ole ihan terävin kynä penaalissa. Se vetoaa katsojaan hieman samaan tapaan kuin Michael Bayn ohjaama Pain & Gain, missä Mark Wahlbergin rikollisena aisaparina nähdään Johnson, tuolla kertaa siis lain väärällä puolella. Empire State ei kuitenkaan onnistu Pain & Gainin tavoin tekemään aiheesta yhtä hullulla tavalla kiinnostavaa.

Empire Staten tarinankehitys on harmillisen laiskaa ja näyttelijät tuntuvat vetävän osansa kuin pakon sanelemana. Vaikka kyseessä on historiallisen suuri ja eriskummallinen ryöstö, ei käsikirjoitus saa siitä otetta ja jännite jää olemattomaksi niin tarinassa kuin sen hahmojenkin välillä. Elokuvan kannessa mainostettava Johnson nähdään ruudulla vain muutaman pienen hetken ajan ja Hemsworth jää yhden ilmeen kaveriksi, jonka hahmonkehitys jätetään lapsenkenkiin.

Lisämateriaalina on kymmenen minuutin mittainen Behind the Scenes -kooste sekä vartin pituinen Anatomy of a Heist, missä oikean elämän Chris Potamitis (vapautunut vankilasta vuonna 1991) kertoo huijauksen suunnittelusta.

© Päivi Laajalahti

ds[divider]INFO[/divider]

EMPIRE STATE Ohjaus: Dito Montiel
Käsikirjoitus: Adam Mazer
Pääosissa: Liam Hemsworth, Dwayne Johnson, Michael Angarano, Emma Roberts
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Rikos / Draama
IMDb

Kommentit