Matka jatkuu kohti tulen ja jään taistoa – Game of Thrones 3. tuotantokausi Blu-raylla

got_kausi3

George R.R. Martinin suosittuun kirjasarjaan perustuva, omaa vahvaa suosiotaan nauttiva tv-sarja Game of Thrones (Valtaistuinpeli) jatkaa vahvasti myös kolmannella kaudella. Tarina jatkuu suoraan edellisestä eikä jarrua paineta missään vaiheessa. Lannisterit ovat edelleen vallankahvassa kiinni ja muut valtaa janoavat käyvät omia taistojaan kuka missäkin. Se on kuitenkin varmaa, että päitä putoaa tasaiseen tahtiin.

Uusina kasvoina kolmoskaudella nähdään Tyrellin suvun matriarkka Olenna (Diana Rigg), joka hämmentää pääkaupungin meininkiä omalla konstailemattomalla tyylillään. Lohikäärmeiden kanssa matkaavaa Daenerysia auttava tulkki Missandei (Nathalie Emmanuel) tulee mukaan kuvioihin, Danyn pelastettua hänet hurjalta orjakauppiaalta. Jättimäisen Muurin pohjoispuolella majailevien villien pomona esitellään Mance Rayder (Cieran Hinds) ja Tormund Jättiläissurma (Kristofer Hivju) on hänen oikea kätensä. He ottavat Jon Nietoksen siipiensä suojiin.

Pakomatkalla olevien Starkin perheen nuorimmaisten, Branin ja Rickonin, matkaan lyöttäytyvät sisarukset Jojen ja Meera Reed (Thomas Brodie-Sangster ja Ellie Kendrick). Brannilla ja Jojenilla on yhteisiä kykyjä ja he tuntevat heti yhteenkuuluvuutta. Äitinsä ja veljiensä luokse pyrkivä Arya päätyy legendaarisen papin Thorosin, Myrista, ja tämän ystävän veljeskunnassa, Bericin hoteisiin. Lisäksi tutustutaan Cat Starkin sukulaisiin, Mustakala (Clive Russell) ja Edmure Tullyyn (Tobias Menzies).

Koko kauden kattavissa juonenkäänteissä nähdään myös Jaime Lannister joka on edelleen matkalla Briennen kanssa kohti Kuninkaansatamaa. Kaksikko kohtaa matkallaan useita vastoinkäymisiä ennen kuin pääsevät päämääräänsä. Jaimen veli Tyrion on menettänyt valtansa ja kuninkaan Kouraksi tullut isä-Tywin palkitsee perheen kotilinnaa Casterlykalliota himoinneen ”Peikon” rahaministerin vakanssilla. Lisäksi Tyrion joutuu naimisiin, tyttöystävä Shaen suureksi harmiksi.

Sadistinen kuningas Joffrey on matkalla avioliittoon Margaery Tyrellin kanssa, joka puolestaan yrittää naittaa veljensä Sansa Starkille. Lannistereilla on kuitenkin muita suunnitelmia kotiin haikailevan Sansan suhteen. Daenerys Targaryen puolestaan hankkii itselleen ja lohikäärmeilleen lisää apuvoimia ja armeijan.

Jon Nietos on muurin pohjoispuolella ja yrittää selviytyä uusien ystäviensä, villien, joukossa. Apuna on rakastetuksi muodostuva Ygritte, jonka kanssa Jon kulkee kohti vääjäämätöntä lopputaistoa. Jonin ystävä Yövartiosta, Sam, joutuu pakenemaan Crasterin tyttären ja tämän vastasyntyneen pojan kanssa kapinoivien yövartiolaisten kynsistä. Hän kohtaa yhden muukalaisista ja ottaa yhteen tämän kanssa.

Kolmoskauden on sanottu keskittyvän Punaisiin häihin, mutta kuten yllä olevista voi nähdä, tapahtuu tällä kaudella paljon muutakin ja kaikkihan on vain alustusta siihen suureen taisteluun tulen ja jään välillä. Kirjasarja on paksu, joten on pakko ihailla miten hyvin käsikirjoittajat, ohjaajat ja muut taustavoimat ovat saaneet tv-sarjan onnistumaan. Toiminnallisuutta on tietenkin pakko lisätä ja kirjoissa olevia tunnelmien maalailuja lyhennettävä. Ja kun kirjoissa kuhunkin hahmoon liittyvät luvut saattavat olla vaikka kuinka monen sivun mittaisia, on ne sarjassa saatu lyhyiksi ja napakoiksi jaksoiksi. Sarja etenee mukaansatempaavalla ja sopivan nopealla vauhdilla eteenpäin eikä syyllisty saippuasarjamaiseen juonenkäänteiden jumitukseen, vaikka juuri sellainen siitä kaikkine huimine käänteineen välillä tuleekin mieleen.

Vaikka sarjasta löytyy useampi ärsyttävä tai kammottava hahmo, niin yhtään huonosti näyteltyä henkilöhahmoa ei siinä edelleenkään ole. Vain yksi näyttelijävalinta pistää silmään: Ed Skrein näyttelee kolmen jakson verran Daario Naharista, ritaria, joka auttaa Danya taistelussa Yunkain kaupungin väkeä vastaan. Kulmikaskasvoinen Skrein on kuin harlekiinisarjan mieshahmo, joka ei sovi lainkaan karskin sarjan kastiin. Daarion roolin on neloskaudella saanut Treme-sarjassa hyvin esiintynyt hollantilaisnäyttelijä Michiel Huisman, joka tosin oli aikamoinen ruipelo hirmumyrskyn jälkeisen New Orleansin tapahtumiin ja musiikkikulttuuriin keskittyvässä sarjassa. Mielenkiintoista nähdä, miten mies on bodattu miekkamiehen rooliin.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

GAME OF THRONES, SEASON 3 Ohjaus: Daniel Minahan, David Benioff, …
Käsikirjoitus: David Benioff, D.B. Weiss. Perustuu George R.R. Martinin kirjasarjaan.
Pääosissa: Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke, Richard Madden, Kit Harrington
Alkuperämaa: Yhdysvallat / Iso-Britannia 2012
Genre: Toiminta / Draama
IMDb

Kommentit