Grabbers (2012) ★★★

Grabbers - Richard Coyle & Ruth Bradley

Suoraan dvd:llä julkaistu brittiläis-irlantilainen Grabbers on hupaisa scifikomedia, joka näyttää juuri siltä mitä se on eli valkokangaskierroksen väliin jättäneeltä pieneltä, omaperäiseltä tuotannolta. Elokuvan on ohjannut Jon Wright, joka ei nimen samankaltaisuudesta huolimatta ole sukua Joe Wrightille (Sovitus, Hanna, Anna Karenina), ja jonka toinen pitkä ohjaus Grabbers on. Hänen esikoisohjauksensa on vuonna 2009 julkaistu kauhukomedia Tormented, jonka pääosassa nähdään nuori Alex Pettyfer.

Pienelle irlantilaiselle saarelle sijoittuva Grabbers ottaa hyvin haltuun irlantilaisiin yleisesti liitetyt piirteet, mistä näkyvimpänä on viinan, ja varsinkin ilmaisen viinan, nauttiminen runsain määrin. Humalassa olemisesta kun syntyy elinehto tarinan henkilöille.

Grabbers on tarina pienestä irlantilaisesta saaresta, sateesta, viinasta ja muutamasta juoposta, kahdesta poliisista -ja lonkeroisista alieneista. Tämä kokonaisuus innosti allekirjoittaneen tarttumaan elokuvaan, sillä sekopäisistä ideoista syntyy joskus loistavia pikkuelokuvia.

Tunnollinen ja hieman tiukkapipoinen Lisa Nolan (Ruth Bradley) saapuu saarelle tuuraamaan paikallista poliisia tämän loman aikana. Parikseen hän saa viinaan menevän Ciaran O’Shean (mm. Paritellen -tv-sarjasta tuttu Richard Coyle), jota Lisan virkaintoisuus huvittaa, mutta toisaalta hän myös tuntee vetoa naista kohtaan. Yhdessä he alkavat tutkia paikallisen miehen löytämää kummallista otusta, jonka lajia meribiologi (Russell Tovey) ei tunnista. Eikä ihmekään, sillä otus ei ole kotoisin maapallolta, eikä se ole tullut tänne yksin.

Verta syövät otukset kuitenkin karttavat alkoholia ja niinpä poliisikaksikko keksii oivan juonen – juotetaan kaikki asukkaat törkeään känniin, niin hirviöiltä loppuu sapuska!

Grabbers

Vaikka tarina on juuri niin kaheli kuin mitä yllä on kuvattu, yrittää Grabbers kuitenkin kertoa sitä ihan oikean elokuvan keinoin. Överiksi vedetty kertomus jätetään henkilöhahmojen taustalle ja keskitytään heihin ihmisinä sekä heidän jäyhiin suhteisiinsa. Jo alkuasetelmasta tietää, miten elokuvassa lopulta käy, mutta matka sinne on varsin sympaattinen ja hauska. Hyväntuulisuus säilyy mukana koko matkan ajan.

Vakavastiotettavuus korostuu elokuvan alkupuolella, missä tarinan pohjustus uhkaa venyä hieman liian pitkäksi. Elokuvan hahmot kuitenkin ovat helposti lähestyttäviä ihmisiä, joille on rakennettu ihan vakuuttavat kasvutarinansa.

Grabbersista tulee hieman mieleen viime vuonna julkaistu omaperäinen kauhukomedia Attack the Block, sillä samalla tavalla selittämättömät ja pohjustamattomat alienit hyökkäävät pienen ihmisjoukon kimppuun ja nämä tavalliset ihmispolot kehittelevät keinoja selvitäkseen hengissä ja päästääkseen otukset päiviltä. Grabbers ei onnistu nousemaan aivan samaan tasoon, mutta se on oikein toimiva scifihupailu, jossa pienestä budjetista huolimatta nähdään varsin mukiinmenevällä laadulla luotuja tietokonehirviöitä.

Mukana ei ole lainkaan ekstraa.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Grabbers
Ohjaus: Jon Wright
Käsikirjoitus: Kevin Lehane
Pääosissa: Richard Coyle, Ruth Bradley
Alkuperämaa: UK / Irlanti 2012
Genre: Komedia / scifi
IMDb

Kommentit