Hitchcock (2012) ★★★

hitchcock_featured_620x250

Vuonna 2008 ilmestyi Sacha Gervasin esikoisohjaus, sympaattinen dokumentti surullisenkuuluisasta kanadalaisesta hevibändistä nimeltä Anvil. Gervasin esikoinen näytelmäelokuvien saralla kurkottaa puolestaan korkealle. Jännityksen mestarin ja elokuvahistorian ehkä tunnetuimman tekijän, Alfred Hitchcockin, elämästä kertovaa elokuvaa ei voi ajatella tekevänsä puolivillaisesti. Siksi tuntuukin hieman kummalliselta, että aihe on annettu aloittelijan käsiin. Tämä nimittäin näkyy elokuvassa ajoittaisena epätasaisuutena.

Hitchcock ei esittelyjä kaipaa. Hänen ohjaamansa Vertigo – Punainen kyynel syrjäytti viime vuonna Citizen Kanen maailman parhaimman elokuvan tittelin paikalta ja jokainen vähänkään elokuvia katsonut tunnistaa hänen kädenjälkensä. Tunnetuimman elokuvansa, Psykon, Hitchcock ohjasi uransa ehtoopuolella vuonna 1960. Psykon kuvaamisen aikoihin sijoittuu myös Hitchcockin tarina.

Hitchcock (Anthony Hopkins) on 60-vuotiaana uransa käännekohdassa. Hän on tehnyt useita menestyselokuvia, mutta monien mielestä hän joutaisi jo eläkkeelle. Itse hän ei kuitenkaan halua moista vielä ajatellakaan, vaan tahtoo herättää katsojat jollakin todella radikaalilla. Kun hänen kohdalleen sattuu Robert Blochin romaani Psyko, hän tietää löytäneensä etsimänsä.

Psyko on tarinallisesti aivan erilainen kuin Hitchcockin aikaisemmat työt ja sen kuvaaminen joutuukin vahvaan vastatuuleen. Niinpä Hitchcock päättää rahoittaa elokuvansa itse. Elokuva seuraa ohjaajamestarin kamppailua elokuvanteon ohella itsensä ja ikääntymisensä kanssa, ja antaa katsojalle kiehtovan mahdollisuuden kurkistaa edesmenneen legendan elämään.

Psykon kuvaaminen toimii kuitenkin vain kiinnostavana taustana keskiöön nousevalle Hitchcockin ja hänen vaimonsa Alma Revillen (Helen Mirren) rakkaustarinalle. Näiden kahden avioliitto oli yhteistyön summa, sillä käsikirjoittajana ja leikkaajana toiminut Alma oli täydellinen nainen ohjaajamestarin takana. Elokuva vihjaakin, ettei Hitchcockin ura ehkä olisikaan ollut niin merkityksellinen, ellei hänellä olisi ollut epäitsekästä Almaa taustajoukoissaan.

hitchcocl_600

Hopkins ja Mirren ovat rooleissaan täydellisiä, vaikka Mirrenin vaikuttava Alma meinaakin välillä viedä estradin maestrolta kokonaan. Hitchcock on elokuvana samaan tapaan herkullisen viihdyttävä kuin Simon Curtisin ohjaama My Week with Marilyn, sillä se päästää katsojat kurkistamaan elokuvahistorian merkittävimpien henkilöiden elämään ja kiehtovien elokuvien kulisseihin. Vaikka aikamatka 50-luvulle on luotu erittäin onnistuneesti, Hitchcockin haasteena on draamallinen epätasaisuus ja hahmojen ehkä tahaton teatraalisuus.

Sivurooleissa Janet Leighina nähdään Scarlett Johansson, Anthony Perkinsinä James D’Arcy ja Vera Milesina Jessica Biel.

Blu-rayn lisämateriaalit ovat runsaat ja ne on tekstitetty myös suomeksi. Mukana on vain yksi poistettu kohtaus, mutta ohjaajan kommenttiraita sekä lukuisa määrä muita koosteita. Becoming the Master (13 min) kertoo Hopkinsin muuttamisesta/muuttumisesta Hitchcockiksi, puolituntinen Obsessed with Hitchcock valottaa elokuvan tarinan taustoja ja esimerkiksi Alman hahmoa, jonka merkitys elokuvahistoriassa on jätetty yllättävän vähälle huomiolle.

Mukana on myös ohjaaja Gervasin matkapuhelimella kuvaama reilu 10-minuuttinen Behind the Scenes -pätkä sekä muutaman minuutin mittaiset koosteet elokuvan tarinasta, näyttelijöistä (nämä sisältävät hieman toistoa verrattuna aikaisempiin, pidempiin koosteisiin), Danny Elfmanin musiikista sekä Alman ja Alfredin yleisölle ehkä tuntemattomasta rakkaustarinasta. Mukana on myös lyhyt Remembering Hitchcock, missä kertojina ovat mm. Hitchcockin elokuvissa aikoinaan työskennelleet sekä hänen uraansa tutkineet ihmiset.

Ekstroissa nähdään myös elokuvateattereissa kuultu mainos, jossa Hopkins Hitchcockina käskee katsojia sulkemaan matkapuhelimet.

ds

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Hitchcock  

  • Ohjaus: Sacha Gervasi
  • Käsikirjoitus: John J. McLaughlin, pohjautuu Stephen Rebellon kirjaan
  • Pääosissa: Antony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Jessica Biel, Danny Huston
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: Biografia / draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit