I Hired a Contract Killer (1990) ★★★★

ihiredacontractkiller_featu

Ranskalainen Henri Boulanger (Jean-Pierre Léaud) on työskennellyt 15 vuotta vesivirastossa Lontoossa, kun viraston toiminnat yksityistetään ja työntekijät irtisanotaan -aloittaen ulkomaalaisista. Palkkioksi vuosien uurastuksesta paperien keskellä hän saa halvan rannekellon.

Koko identiteettinsä työn varaan rakentanut Henri ei kestä työpaikan menetystä ja päättää tappaa itsensä. Kun kattoon kiinnitetty koukku ei kestä hirttoköyden painoa ja kaasulakon takia uunista loppuu kaasu, Henri palkkaa palkkatappajan päästämään hänet päiviltä.

Hän saa kuitenkin sympatiaa yllättävältä taholta, kun kaksi rikollista antaa elämään kyllästyneelle ymmärrystä ja ystävällisiä sanoja. Enemmän kuin mitä hänen työkaverinsa konttorilla koskaan. Tämän ”innoittamana” aina raitis Henri päätyy pubiin ja tilaa tuplaviskin ja tupakkaa. Ja niin hän rohkaistuu myös puhumaan naiselle, ruusuja myyvälle Margaretille (Margi Clarke). Kohta hänellä onkin taas syy elää -mutta kerropa se palkkionsa jo saaneelle, asialleen vihkiytyneelle palkkatappajalle (Kenneth Colley).

Nyt teräväpiirtoisena julkaistu I Hired a Contract Killer on Aki Kaurismäen ensimmäinen kokonaan ulkomaalaisin voimin näytelty, ulkomailla kuvattu elokuva. Se on kuvattu Lontoossa tyypilliseen Kaurismäen tyyliin: mitään tuttuja Lontoon maamerkkejä ei nähdä, vaan ympäristönä käytetään ankeaa työläiskorttelia, joka voisi sijaita missä päin maailmaa tahansa. Britanniasta viittaa vain mustat taksit.

Tarina on täynnä surumielistä koomisuutta, mutta kaiken menetyksen keskellä on mukana aina toivoa. Tämä näkyy mm. hautausmaalla puiden lehvästön läpi siivilöityvänä valona ja Henrin hienoeleisenä kasvojen sulamisena toivoon ja elämäniloon.

I Hired a Contract Killer on visuaaliselta ilmeeltään sekä hahmojen vaatetuksen ja minimalistisen lavastuksen kautta ajaton. Se koskettaa ihmisläheisyydellään ja kuvastonsa harkitun symmetrisellä kauneudellaan.

Musiikkiroolissa nähdään punk-legenda Joe Strummer.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

I Hired a Contract Killer

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
  • Pääosissa: Jean-Pierre Léaud, Margi Clarke, Kenneth Colley
  • Alkuperämaa: Suomi / UK / Saksa / Ranska / Ruotsi 1990
  • Genre: Draama / komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit