Inside Llewyn Davis esittelee 60-luvun New Yorkin folkpiirit

llewyndavis_featured

Inside Llewyn Davis – Coenin veljekset onnistuivat jälleen

Legendaariset ja nerokkaat Joel ja Ethan Coen ovat 30-vuotisen uransa aikana ohjanneet, tuottaneet, leikanneet ja käsikirjoittaneet ainakin 16 pitkää elokuvaa. 1960-luvun alun New Yorkiin, aikaan juuri ennen Bob Dylanin saapumista sijoittuva Inside Llewyn Davis on jälleen erinomainen tuotos veljeksiltä.

Llewyn Davis (Oscar Isaac) on nuori folklaulaja, joka yrittää menestyä New Yorkin musiikkipiireissä. Rahaa ei ole, joten Llewyn yöpyy jatkuvasti ystävien sohvilla. Hän on myös saattanut raskaaksi ystävättärensä Jeanin (Carey Mulligan). Tämän avomies Jim (Justin Timberlake) ei tiedä suhteesta ja kutsuu Llewynin soittamaan kanssaan tulevalle hittibiisille.

Kun tilanne käy sietämättömäksi, tarttuu Llewyn tuttavansa tarjoukseen ja lähtee automatkalle kuskaamaan erikoista jazzmuusikkoa Roland Tayloria (John Goodman) Chicagoon. Siellä odottaa musiikkimoguli Bud Grossman (F. Murray Abraham), jonka suotuisa arvio voisi saada Llewynin uran nousuun.

Elokuva näyttää ja kuulostaa hyvältä. Hienosti väritetty New York on upea eikä matkalla Chicagoon ole valittamista. Hieno musiikki (mm. hieman koominen, mutta koukuttava Please Mr. Kennedy, jonka kruunaa Girls-sarjasta tuttu Adam Driver) säestää hieman päämäärätöntä tarinaa. Näyttelijät ovat jälleen täydellisiä rooleissaan. Carey Mulliganin esittämä Jean on koko ajan vihainen, Justin Timberlaken Jim puolestaan aina ystävällinen. Pääroolin tekevä Oscar Isaac juuri sopiva uransa kanssa tuskailevaksi muusikoksi. Kaikissa laulukohtauksissa kuullaan näyttelijöiden omia suorituksia, mikä tekee niistä realistisempia.

Inside Llewyn Davisia on verrattu vuoden 2009 A Serious Maniin päähenkilöiden kohtaloiden takia. Tiettyä samankaltaisuutta näissä on myös siksi, että kumpikaan elokuva ei sisällä varsinaista eteenpäin vievää juonta. Llewyn vain kulkee elämässään päivästä – ja sohvasta – toiseen. Siksi se on myös samanlainen kuin viime vuonna ilmestynyt Frances Ha. Tämä uusin Coen-leffa on todella hyvä, mutta se ei ihan yllä veljesten parhaiden elokuvien (mm. Menetetty maa, Miller’s Crossing, Arizona Baby) viiden tähden sarjaan.

Ekstroissa nähdään materiaalia kulissien takaa. Dokumentissa on paljon haastatteluja, kuvaa studiosta musiikintekovaiheissa ja paljon muuta. Musiikkiin keskitytään paljon, onhan se elokuvan tärkeä osanen. Toinen lisukeosio on hieman eri lailla jäsenneltyä ja taitaa siellä olla jonkun verran pidempiä haastispätkiä, mutta muuten kyseessä on pidemmän dokkarin toisinto.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

INSIDE LLEWYN DAVIS  Ohjaus: Joel & Ethan Coen
Käsikirjoitus: Joel & Ethan Coen
Pääosissa: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit