Iron Man 3 (2013) ★★★★

ironman3_feat

Marvelin Avengers-voittokulku alkoi kunnolla vuonna 2008 ensimmäisen Iron Man -elokuvan rytistäessä valkokankaille Robert Downey Jr:n ilkikurisen karisman avustuksella. Jon Favreaun (joka on myös näytellyt mukana kaikissa kolmessa Iron Manissa) ohjaama toimintaseikkailu valloitti niin katsojien kuin kriitikoidenkin sydämet.

Favreaun pari vuotta myöhemmin ohjaama kakkososa ei päässyt samalle tasolle ensimmäisen kanssa, mutta uutta oli jo tulossa. Vuonna 2011 valkokankaille tuli peräti kaksi uutta Avengers-hahmoa ”esittelyelokuvineen”: Thor ja Captain America. Ja kaikkihan toki oli alkusoittoa Joss Whedonin viime vuonna ohjaamalle elokuvalle The Avengers, joka yhdisti sooloelokuvissaan esiintyneet hahmot ansiokkaasti yhteen, ja vielä samojen näyttelijöiden esittäminä.

Iron Manin trilogia täydentyi Shane Blackin astuttua Favreaun paikalle ohjaksiin. Aikaisemmin vain yhden elokuvan (Kiss Kiss Bang Bang vuonna 2005) ohjannut, mutta useiden toimintaelokuvien (mm. Tappava ase, Last Action Hero, Long Kiss Goodnight) käsikirjoittajana toiminut Black osoitti kykynsä Marvelin materiaalin kanssa. Iron Man 3 lähentelee laadultaan Favreaun ensimmäistä, ellei ole jopa sitäkin parempi.

Iron Man 3 jättää Tony Starkin täysin oman onnensa nojaan. Hänen omaisuutensa ja kotinsa tuhotaan, ja jäljelle jää vain mies ja nerokkaat aivot. Asialla on Mandarin-niminen terroristi, joka ei kaihda mitään keinoja. Ben Kingsley hyppää tässä aivan loistavaan rooliin, joka elokuvan edetessä muuttuu terroristikliseestä joksikin aivan muuksi. Emmekä spoilaa sitä tässä.

Tämä terroristi ei ole ihan normaaleimmasta päästä.
Tämä terroristi ei ole ihan normaaleimmasta päästä.

Mandarin ei ole ainoa Starkin vastustaja, vaan Guy Pearcen esittämä hullu tiedemies heittää myös kapuloita rattaisiin. Kaiken keskellä Starkin henkisenä majakkana hehkuu ihastuttava Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), joka on Iron Man -elokuvien myötä kasvanut hissukasta sihteeristä sankarin mittoihin.

Iron Man 3 on toimivaa, huumoripitoista supersankarielokuvaa parhaimmillaan. Se ei ota itseään liian vakavasti ja pystyy tekemään lähes käsittämättömiä juonenkäänteitä pokerinaamalla. Huumori kukkii taustalla vahvana, katsojan naama vääntyy väkisinkin hymyyn, mutta komedialla ei kuitenkaan latisteta draaman osuutta. Yhdistelmä Starkin uskottavaa kasvutarinaa ja kuplivaa huumoria sanailuineen toimii täydellisesti ja elokuvasta muodostuu viihdyttävä toimintaseikkailu.

Downey Jr:n rento tyyli jatkuu ja on upeaa seurata hänen vakavalla naamalla heittämiään vitsejä. Voi hyvin kuvitella Downeyn valkokankaalla näkyvän rentouden toimivan samalla tavalla myös kuvaustilanteessa ja tarttuvan kanssanäyttelijöihin. Ainakin elokuvan hahmojen kemiasta välittyy tällainen välitön tunnelma heti ja se on nähtävissä niin Starkin ja Pepperin kuin vaikkapa Starkin ja Mandarinin kesken.

Sujuvaa toimintaseikkailua, hauskaa sanailua, mielenkiintoiset hahmot. Siinä on Iron Man 3 pähkinänkuoressa, eivätkä aikaisempien Avengers-elokuvien ystävät varmasti tule pettymään!

Lisämateriaaleina blu-rayllä on Marvel-leffoille tyypilliseen tapaan yksi aikaisemmin julkaisematon lyhytelokuva. Tällä kertaa vartin mittaisen pätkän on saanut agentti Carter (Hayley Atwell), jonka elämää seurataan hetki Captain America: The First Avenger -elokuvan jälkimainingeissa, kun Kapu on poistunut Carterin elämästä. Carter on alennettu kenttäagentista toimistosihteerin hommiin suruajan verukkeella, mutta tämäpä nainen ei aio lannistua ja näyttää toimiston pukumiehille niin sanotusti närhen munat.

Lisäksi mukana on kommenttiraita sekä noin 16 minuutin verran poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, joissa on muutama todella hauska pätkä, samoin kuin viisiminuuttisessa mokakoosteessa.

Kahdessa koosteessa kurkistetaan kulissien taakse. Reilu 10-minuuttinen Iron Man Unmasked -kooste kertoo trilogian viimeisen elokuvan taustoista ja tekemisestä, ohjaaja Shane Blackin ja Downey Jr:n yhteistyöstä sekä Gwyneth Paltrow pääsee sanomaan sanasen toimintakohtausten tekemisestä. 8-minuuttisessa Attacking Air Force One avataan huikean lentokonekohtauksen stuntteja ja kuvaustekniikkaa todella mielenkiintoisesti. Kahden Iron Man -koosteen lisäksi mukana on pariminuuttinen katsaus uuteen Thor: The Dark World -elokuvaan.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Iron Man 3 

  • Ohjaus: Shane Black
  • Käsikirjoitus: Drew Pearce, Shane Black
  • Pääosissa: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Ben Kingsley, Rebecca Hall, Paul Bettany, Jon Favreau
  • Alkuperämaa: USA / Kiina 2013
  • Genre: Toiminta / seikkailu / scifi
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit