Jack The Giant Slayer (2013) ★★★

jackthegiantslayer_featured

Vanhaan Jaakko ja pavunvarsi -satuun löyhästi pohjautuva Jack the Giant Slayer on näytelmäelokuvaa ja animaatiota sekoittava seikkailu maalaisista, kuninkaallisista, sotilaista ja hurjista jättiläisistä, petoksesta, kunniasta ja sankaruudesta sekä tietenkin rakkaudesta sadun perimmäisessä merkityksessä.

Maalaispoika Jack (Nicholas Hoult) varttuu Englannin maaseudulla köyhissä oloissa seikkailusatujen keskellä ja haaveilee joskus löytävänsä itsekin oman seikkailun. Toisaalla samanlaisesta haaveilee satuja kuunteleva, mutta täysin erilaisissa oloissa kasvava prinsessa. Sattumalta Jack tapaa kaupunkireissullaan nuoren tytön (Eleanor Tomlinson) pelastaessaan tämän karskien miesten kynsistä. Kun katseet lukkiutuvat näiden kahden välillä, Jackille selviää että tyttö onkin karannut prinsessa.

Niinpä seikkailu sitten löytääkin Jackin, kun pakeneva munkki antaa hänen käteensä pussukan salaperäisiä siemeniä. Sillä eiväthän siemenet tietenkään voi olla mitään muuta kuin jättipavun siemeniä.

Yllätyksettömyydessään tylsähkö mutta visuaalisesti komea seikkailu

Valtakunnan historiaan kuuluu tarina kuningas Erikistä, joka vuosisatoja sitten pelasti kansan jättiläisiltä ja tuhosi tien jättiläisten ja ihmisten valtakunnan välillä. Muutaman sattuman kautta nämä vanhat legendat muuttuvat todeksi ja maalaispojasta kuoriutuu lopulta sankari ja maailman pelastaja.

Komeasta ulkokuorestaan huolimatta Jack the Giant Slayer kärsii jännitteettömyydestä, mikä tekee seikkailuelokuvan seuraamisesta jokseenkin tylsää. Omaperäisellä käsikirjoituksella tuttuihinkin tarinoihin voidaan luoda kiinnostavaa jännitettä, mutta Bryan Singerin ohjaamasta elokuvasta tuo elementti tuntuu puuttuvan tyystin. Näin ollen mm. X-Men -elokuvia ansiokkaasti ohjanneen Singerin filmografiassa Jack the Giant Slayerista muotoutuu hänen heikoimmin toimiva elokuvansa.

jackthegiantslayer_600

Jack the Giant Slayer yhdistää animaatiota näytelmäelokuvaan varsin ansiokkaasti, eikä oikeiden näyttelijöiden ja animoitujen jättiläisten välillä ole liiallista eroa tyylillisesti. Ainoa ongelma nouseekin tarinan ennalta-arvattavuudesta, sillä kokonaisuus on visuaalisesti uskottava ja erittäin komeaa katsottavaa. Animaatiototeutuksesta huolimatta elokuva ei sotaisuutensa ja raakuutensa vuoksi sovi aivan perheen pienimmille, mistä kielii myös elokuvan ikäraja K-12.

Sivurooleissa nähdään kuninkaan kirkasotsaisena vartijakaartin johtajana Ewan McGregor, kuninkaana Ian McShane ja luihuna Roderickina Stanley Tucci sekä tämän apulaisena mm. Trainspottingista tuttu hörökorva Ewen Bremmer.

Blu-rayn lisämateriaalina on Houltin isännöimä making of, joka on pelimäisen navigaation kautta toteutettu, tunnin mittainen katsaus elokuvan taustoihin ja teemaan. Mukana on myös noin 8 minuutin verran poistettuja kohtauksia, jotka ovat pääosin alustavia animointeja sekä 3-minuuttinen hupikooste. Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi, eikä harmillisesti millään muullakaan kielellä.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Jack The Giant Slayer 

  • Ohjaus: Bryan Singer
  • Käsikirjoitus: Darren Lemke, Christopher McQuarrie, Dan Studney
  • Pääosissa: Nicholas Hoult, Ewan McGregor, Eleanor Tomlinson, Stanley Tucci
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Animaatio
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit