Jahti (2013) ★★★★★

jahti

Tanskalainen Thomas Vinterberg on nimi, jolta voi odottaa voimakkaasti tunteisiin vetoavaa ja raastavaakin elokuvaa. Hänen edellinen elokuvansa, vuonna 2010 julkaistu Submarino oli erittäin vaikuttava elokuva kahdesta eri suuntaan kasvaneesta, lapsuudessaan heitteillejätetystä veljeksestä, joiden menneisyyttä varjostaa elämää suurempi varjo. Hengästyttävän vakuuttava draama jäi mieleen pyörimään pitkäksi aikaa jälkeenpäin.

Ja niin tekee myös Vinterbergin uusin elokuva, Cannesissa ekumeenisen juryn palkinnolla palkittu Jahti, josta myös pääosassa nähtävä Mads Mikkelsen palkittiin parhaana miesnäyttelijänä. Jahti kertoo nelikymppisestä lastentarhanopettajasta, Lucaksesta (Mikkelsen), jota aletaan syyttää lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Se kertoo kuinka pienestä valheesta voi kasvaa elämää suurempi selkkaus, sillä kaikkihan kavahtavat pedofiiliä – olipa tämä ollut miten hyvä ystävä aikaisemmin.

Lucasilta viedään kaikki ihmisarvosta hänen oikeuteensa tavata teini-ikäistä poikaansa. Ihmisjahti saa raakuudessaan käsittämättömiä piirteitä ja kaiken aikaa katsoja ymmärtää sekä aiheetta syytetyn Lucasin että lasten vanhempien näkökulmaa. Lapseen kohdistuva väkivalta, olipa se sitten kuviteltua tai oikeaa, on kuitenkin aina otettava vakavasti. Vinterberg kiertää katsojansa mielen upealla tavalla solmulle juuri siinä, ettei mikään ole täysin mustavalkoista.

jahti2

Jahdin hienous nousee Vinterbergin tavasta olla alleviivaamatta tarinaansa. Helppojen shokkiefektien sijaan tarina kuvaa yksittäisen ihmisen taistelua kunniastaan pienin elein ja jopa lakonisesti. Välillä Lucasia tekisi mieli ravistella: miksei hän taistele oikeuksistaan, huuda ja raivoa sen sijaan että ottaa itseensä kohdistuvat lyönnit vastaan surumielisellä uskollaan oikeaan, ja kääntää lyöjälle toisenkin poskensa.

Jahti käsittelee Submarinon tapaan rohkeasti erittäin vakavaa aihetta ja rakentaa siitä joka tasolla sydäntä riipaisevan tarinan. Käsikirjoitus toimii hienovaraisen vaikuttavasti ja luo pienestä valtavaksi kasvavan elokuvan, joka potkaisee ilmat pihalle katsojasta. Elokuvan jälkeen jääkin fyysinen pakahtumisen tunne, kuin happi loppuisi.

Upea, vaikuttava elokuva, jota katsoessa ei voi välttyä silmien kostumiselta.

Lisämateriaalina on neljä lyhyttä poistettua kohtausta. Mukana on vaihtoehtoinen loppu, josta on tarjolla myös kommenttiraidalla varustettu versio, jossa kerrotaan syyt loppukohtauksen vaihtamiselle. Ekstrat on tekstitetty suomeksi.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Jagten  

  • Ohjaus: Thomas Vinterberg
  • Käsikirjoitus: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
  • Pääosissa: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelström
  • Alkuperämaa: Tanska 2012
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit