Kauas pilvet karkaavat (1996) ★★★★★

kauaspilvetkarkaavat_featur

Kauas pilvet karkaavat on Aki Kaurismäen Suomi-trilogian ensimmäinen osa. Aikanaan parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen ja naisnäyttelijöiden Jussit voittanut draamakomedia on suomalaisessa melankolisuudessaan yhtä aikaa satumaisen kaunis ja koskettava, mutta myös pilke silmäkulmassa hymyilyttävä kertomus siitä, kuinka maailman päähän potkimat ottavat elämänsä ohjakset omiin käsiinsä.

Ilona Koponen (Kati Outinen) on tyylikkään ja perinteitä vaalivan ravintola Dubrovnikin hovimestari, joka huolehtii mm. siitä, että viinaan menevä kokki (Markku Peltola) ei ratkea ryyppäämään liiaksi työaikana. Hänen aviomiehensä Lauri (Kari Väänänen) työskentelee ratikkakuskina, mutta menettää huonon tuurin seurauksena työnsä. Vähän ajan päästä myös Ilona jää työttömäksi, kun Dubrovnik myydään ja uusi omistaja päättää uudistaa ravintolan konseptin. Keski-ikäistyneiden Ilonan ja Laurin pitää alkaa suunnitella elämäänsä kokonaan uusiksi.

kauaspilvetkarkaavat_800

Vuonna 1996 julkaistu elokuva hurmaa katsojansa edelleen. Sen pastellinsävyinen maailma ja tupakansävyinen tunnelma huokuu suomalaiskansallista alakuloa joka ei apua anele. Samalla se nousee lähes sadunomaiseksi nousuksi murheen alhosta. Tarinassa ei niinkään korosteta suomalaista periksiantamattomuutta vaan sitä, että aurinko sentään joskus paistaa risukasaankin (vaikka ei kyllä uskoisi).

Elokuva on omistettu Matti Pellonpään muistolle. Pellonpään piti alun perin näytellä elokuvassa pääosaa, mutta hänen kuolemansa vuoksi rooli siirrettiin Kari Väänäselle.

Blu-rayn ekstrana on lähes 20-minuuttinen Juice Leskinen & Grand Slamin esittämä Bluesia Pieksämäen asemalla, missä käy vierailevina tähtinä lukuisia merkkihenkilöitä. Mukana vilahtaa myös Matti Pellonpää.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

KAUAS PILVET KARKAAVAT  Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Kati Outinen, Kari Väänänen, Elina Salo, Sakari Kuosmanen, Markku Peltola
Alkuperämaa: Suomi 1996
Genre: Draama / komedia
IMDb

Kommentit