Killing Them Softly (2012) ★★★★

softly_featured_620x350

Uusseelantilainen Andrew Dominik on ollut lyhyen ohjaajauransa aikana kiinnostava tuttavuus. Ennen Killing Them Softlyä vain kaksi elokuvaa ohjanneen Dominikin näkemys Jesse Jamesin salamurhasta (2007) oli käsinkosketeltavan upeaa katsottavaa. Siinä oli visuaalisesti paljon samaa otetta kuin vaikkapa Terrence Malickin elokuvissa, mutta suurin kunnia visuaalisuudesta kuuluu kuitenkin Roger Deakinsin komealle kuvaukselle.

George V. Higginsin vuonna 1974 julkaistuun Cogan’s Trade -romaaniin pohjautuva Killing Them Softly on draamallisesti kiehtova ja visuaalisesti tyylikäs rikostrilleri, jonka voi nähdä myös satiirina Yhdysvaltojen rahanahneesta politiikasta. Se on tarinaltaan ja tyyliltään erilainen kuin Jesse James, mutta sen visuaalisuus häikäisee useassa kohtauksessa huolimatta siitä, että Deakins ei olekaan mukana kameran takana tällä kertaa. Elokuvan suurin vahvuus lepää Pittin karismaattisessa roolisuorituksessa, jossa nähdään monenlaisia kerroksia.

Rikoksesta jokapäiväistä työtä tekevä Killing Them Softly on väkivaltainen ja se on välillä jopa hyvinkin raakaa katsottavaa, välillä taas väkivaltaisetkin kohtaukset saavat osakseen ripauksen silmiähivelevää kauneutta. Dialogipainotteinen elokuva haastaa katsojansa, sillä katsojan on seurattava hahmojen jorinoita tarkkaan pysyäkseen kokonaisuudessa mukana. Välillä tämä tekee elokuvasta raskaan, sillä hahmoistakaan ei ole helppoa pitää. Kokonaisuus on kuitenkin kiehtovan erilainen ja antaa elokuvissa paljon kaluttuun rikosaiheeseen kiinnostavan uuden näkökulman.

Lisämateriaalina on lyhyt, viiden minuutin kooste, jossa ohjaaja Dominik kertoo Pittin mystisyydestä näyttelijänä sekä rikoksen elementistä tarinassa, missä rikoksesta tulee työtä vailla glamouria. Koosteen lisäksi mukana on vajaa 10 minuuttia poistettuja kohtauksia, joissa on paljon lisää puhetta: kolmessa kohtauksessa puhutaan auton sisätiloissa ja yhdessä ravintolapöydässä. Koska elokuvassa jo muutenkin puhutaan todella paljon, nämä kohtaukset tuntuvat oikeutetuilta jätettäviksi pois.

Ekstroja ei ole tekstitetty millään kielellä.

Ensi-ilta-arvion Killing Them Softlystä voit lukaista täältä >>

Killing Them Softly
Ohjaus: Andrew Dominik
Käsikirjoitus: Andrew Dominik, perustuu George V. Higginsin romaaniin
Pääosissa: Brad Pitt, Richard Jenkins, James Ganfolfini, Scoot McNairy, Ben Mendelsohn
Alkuperämaa: USA  2012
Genre: Rikos
IMDb

Kommentit