Lento (2012) ★★★★

lento_kisa

Monipuolista uraa Hollywoodissa tehnyt Robert Zemeckis muistetaan varmasti parhaiten ensimmäisen Paluu tulevaisuuteen -elokuvan ohjaajana, vaikka hänen toistaiseksi ainoa Oscar-pystinsä onkin ansaittu Forrest Gumpin ohjauksesta. Vuonna 2000 ilmestyneen Tom Hanks -draaman Cast Away jälkeen Zemeckis on työstänyt kolme animaatioelokuvaa, mutta palaa nyt Lennolla vahvan henkilödraaman pariin.

Varoitus: Lennon katsomista ei voi suositella voimakkaasta lentopelosta kärsiville katsojille!

Roolistaan Oscar-ehdokkuuden saanut Denzel Washington on lentokapteeni Whip Whitaker, pienestä pojasta lähtien lentokoneiden kanssa elänyt loistava lentäjä, jolla on kuitenkin yksi ongelma: hän on auttamaton alkoholisti. Muutaman vodkapaukun ja kokaiinin terästämänä Whitaker hyppää satakunta matkustajaa kuljettavan suihkarin kapteenin istuimelle ja jokainen järkevä ihminen huokaa kauhusta.

Kone joutuu saman tien rankkaan turbulenssiin, mutta vuosien perstuntumalla Whitaker ohjaa koneen pois ukkosesta. Hieman ennen määränpäätä heitä kohtaa uusi haaste: koneessa ilmenee vika, joka estää sen ohjauksen. Nokka kääntyy kohti maata ja edessä näyttää olevan täydellinen katastrofi. Huolimatta humalatilastaan Whitaker saa koneen haltuunsa ja laskeutumaan pellolle vain kuuden ihmishengen menetyksellä.

Maassa kapteenin kiirastuli kuitenkin vasta alkaa, sillä turmalle pitää löytää syyllinen. Ja kukapa olisikaan parempi syyllinen kuin lentokapteeni, jonka verestä löytyy suuri määrä päihdyttäviä aineita.

Muissa rooleissa nähdään mm. John Goodman Whitakerin omaperäisenä ystävänä, Don Cheadle tehokkaana asianajajana, Bruce Greenwood kapteenia auttavana viranomaisena sekä Kelly Reilly Whitakerin huumeista vieroituksessa olevana sielunkumppanina.

lento

Lento on mielenkiintoinen tutkielma hahmosta, joka ei ole täysin hyvis muttei selkeä pahiskaan. Vaakakupissa painavat se, ettei turma ollut lentäjän syy vaikka tämä kännissä olikin ja toisaalta myös totuuden julkitulo. Vaikka Lento lopulta onkin tarinaltaan ja jopa dialogiltaan ennalta-arvattava, se ei kuitenkaan alleviivaa hahmojaan. Whitakerin alkoholismin syyt jätetään avoimiksi, samoin monet muut henkilöhahmojen tekemät päätökset. Tämä tekee hahmovetoisesta elokuvasta kiehtovan kokoelman erilaisia kohtaloita, erilaisia päätöksiä ja niihin johtavia tapahtumia. Lopun tilinteon hetkeä kohti taidokkaasti kulkevaa henkilödraamaa kuorrutetaan tehokkailla jännityselementeillä, jotka tekevät pienistäkin tapahtumista yllättävän vaikuttavia ja tarkoituksenmukaisia.

Vaikka Lento on Washingtonin upealla roolisuorituksella kiehtova hahmotutkielma, se sekoittaa pakkaan oivallisesti myös toimintaa ja jännitystä. Lennon tapahtumat ja varsinainen lentoturma on toteutettu todella tyylikkäästi ja uskottavasti (mikä johtuu varmasti suurelta osin Zemeckisin omasta lentäjätaustasta) ja niitä seuratessa huomaa jännittävänsä ihan oikeasti. Lentopelkoisille katselukokemus on varmasti kaikkea muuta kuin miellyttävä.

Blu-rayn lisämateriaaleina on kolme suomeksi tekstitettyä koostetta: 10-minuuttisessa Origins of Flight käsikirjoittaja John Gatins kertoo aiheen inspiraatiosta ja siitä, kuinka itsekin lentämistä harrastava Zemeckis innostui käsikirjoituksen aiheesta. 11-minuuttinen Making of kertoo vain 35 päivää kestäneistä kuvauksista. Kiinnostavin kooste on noin 7 minuutin mittainen Anatomy of a Plane Crash, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti koneturman kuvauksista ja sen suunnittelusta. Lisäksi mukana on noin vartin mittainen Q&A -sessio.

© Päivi Laajalahti

ds

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Flight  

  • Ohjaus: Robert Zemeckis
  • Käsikirjoitus: John Gatins
  • Pääosissa: Denzel Washington, Kelly Reilly, Don Cheadle, John Goodman, Bruce Greenwood
  • Alkuperämaa: USA 2012
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit